Bodrum Gündem

Bu kadarına da PES, Yalıkavak RES Köylünün Tarlasına Geçmesine İzin Vermiyor

Bodrum Yalıkavak Geriş Mahallesi sınırları içerisindeki Rüzgar Elektrik Santrali (RES) projesi hakkında iki ayrı bilirkişi heyeti Bodrum Belediye Başkanı ve STK’larında orada bulunacağı haberini alınca incelemeyi ertelediler. Bölgeye giden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “RES projesi ile ilgili olarak sivil inisiyatifler önemli bir hareket başlattı. Bizler de sonuna kadar onların yanındayız…” dedi. Bölgede tarlası olan Bayram Ali Kayacan adlı yurttaş benim tarlama geçmeme izin vermiyorlar diye isyan etti…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem Haber

Geriş Mahallesinde bulunan RES Projesi ile ilgili olarak bugün bölgeye giden bilirkişi heyetleri hem imar açısından hem de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) konusunda incelemelerde bulundu. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, TMMOB Bileşenleri ve yurttaşlarında bu inceleme sırasında orada bulunacağı haberini alınca sabah 10:00’da gerçekleştirileceği belirtilen inceleme öğleden sonra 13:00 civarında gerçekleştirildi.

Keşif çalışmaları öncesinde bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile acele kamulaştırma davası açan arazi sahipleri bölgeye gitti. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum İKK İlçe Sekreteri Şahabettin Doğan, bu davanın TMMOB Temsilcisi Banu Özberk, Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Kaya, Önder Batmaz, Emel Çakaloğlu, Yalıkavak geçmiş dönem Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, Geriş Muhtarı Hayrullah Kayacan, meclis üyeleri Cafer Doğan, Özden Baysal, Numan Cömert ve bölge köylüleri ile birlikte RES tribünlerinin kurulduğu Geriş tepelerindeydi.

Köylünün Tarlasına Geçmesine İzin Vermiyorlar…

Geleceği belli olmayan bir yatırım yaptıklarını vurgulayan Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras vatandaşın arazisini, tarlasını, ineğini otlattığı merasını gasp ettiklerini söyledi. Bölgede tarlası olan Bayram Ali Kayacan adlı yurttaş “Buradaki RES’ciler senin yolun varmı diye soruyorlar ve tarlama geçmeme izin vermiyorlar. Ben yıllardan bu yana burada yaşıyorum. Bu memleketin çocuğuyum, beş tane çocuk büyüttüm. Benim köyümün yolu kapalı şimdi. Böyle bir şey olabilir mi?” diyerek isyanını dile getirdi.

Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma ve inşa edilen yapıların yıkımı kararı verilen RES kontrol binasının önünde toplanan grup, bilirkişi incelemesinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, mahkeme kararlarını hatırlatarak Yıkım kararları alınmış bir yapı ancak biz enerji kesilmediği için mahkeme kararını uygulayamaz hale gelmişiz. İlgili kuruma yazı yazıyoruz, cevap alamıyoruz. Ama hiçbir zaman peşini bırakmıyoruz, mücadelemize devam ediyoruz…” dedi.

Başkan Aras: “Çed Gerekli Değildir Kararıyla Başlayan Bir Süreç”

Yerel halkın taleplerini dikkate almadan yapılan uygulamalara karşı olduklarını söyleyen Başkan Aras sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bu şekilde uygulamalara karşıyız. Hele Bodrum gibi binlerce yıllık tarihi, kendine has bir ekolojik sistemi olan ve Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri olan bir yarımadada, insanların istemediği ya da onlara rağmen yapılan her türlü müdahaleye karşı çıkacağız. Burada, ÇED gerekli değildir kararıyla yola çıkılan bir süreç var. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu durum Bodrum’da sadece RES’lerle ilgili yaşanmıyor. Bodrum’un ekolojik sistemini, doğal durumunu bozacak bazı işler yapılıyor ve ÇED gerekli değildir raporları bunlara mesnet olarak gösteriliyor…”

Başkan Aras: “Sivil İnisiyatiflerin Mücadelesine Destek Olacağız…”

Meskun mahaldeki RES’lerin çevresel etkilerinin hem insan sağlığını hem de doğal yaşamı olumsuz etkilediğini hatırlatan Başkan Aras, yenilenebilir enerji için meskun mahallerin çok dışında birçok yer bulunabileceğini söyledi. Bölgede acele kamulaştırma yapılmasını da eleştiren Başkan Aras, “Kamulaştırmanın da bazı şartları vardır. Burada biz geleceği belli olmayan bir yatırım yapacağız diye vatandaşın ineğini otlattığı yeri gasp ediyoruz. Sivil inisiyatif burada çok önemli. Onlar bütün mücadeleyi harekete geçirdiler, biz de onların yanındayız. RES’lerin yerel halkın yaşadığı ya da meskun mahallere bu kadar yakın olması gerekmiyor.” diye konuştu.

Yalıçiftlik’teki projenin iptal edilerek Denizli bölgesine taşındığını hatırlatan Aras, “Demek ki bu mücadeleler sonuç veriyor. Biz hukuka güveniyoruz, yargıya güveniyoruz. Onlardan gereken sonucu alacağımızı biliyoruz. Yeter ki halkımız da bizim yanımızda olsun, destek olsun. Biz oldu bittiye getirilmek istemiyoruz. Sadece RES ler değil, diğer tüm Bodrum’la ilgili alınan kararlarda da bizim de burada olduğumuzu, dikkate alınmamız gerektiğini haykırıyoruz. Şu anda bu noktada yaptığımız budur. 6 yıldır verilen mücadeleye saygı duyuyoruz ve destek olacağız.” dedi.

Başkan Aras: “Bakanımızın İrade Ortaya Koyacağına İnanıyorum”

Bodrum’da özellikle kaçak ve imara aykırı yapılar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyum içinde çalıştıklarını belirten Bodrum Belediye Başkanı Aras konuşmasına şöyle tamamladı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Ayder Yaylası, Dipsiz Göl ve daha birçok önemli bölgede yaptığı müdahaleler var. Bodrum’da özellikle vahşi yapılaşmayla ilgili yapılan müdahaleler var. Bakanlığımızla birlikte zaten biz ortak çalışmalar yürütüyoruz. Çevre konusunda şu anda çok duyarlı bir Bakanımız var ve ben bu konuda da Bakanımızın bir irade ortaya koyacağını düşünüyorum. Umarım burada da bir sonuç alırız…”

Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı Füsun Yorgancıoğlu da RES Bilirkişi heyetinin incelemelerine tanıklık etmek üzere Bodrum Yalıkavak Geriş Mahallesi sınırları içerisindeki Rüzgar Elektrik Santrali (RES) Trafo binasına geldi. Yorgancıoğlu Başkan Aras’ın duyarlılığına teşekkür ederek “Bu tepeler kimsenin uğramadığı, kuş uçmaz kervan geçmez yerler değildir.15 km boyunda ve yaklaşık 1 km genişliğinde olan RES Santral sahasının çok büyük bir bölümü Yalıkavak imar planı içinde kalmaktadır ve yaşam alanlarıdır. Karakaya ve Sandima Kentsel sit alanları bu saha içindedir.1.ve 3. derece Arkeolojik ve Doğal sit alanları vardır. Jeolojik ve arkeolojik yürüyüş parkurları oluşturulmaktadır. Bahçeler,zeytinlikler köyün hayvanlarının beslendiği otlaklar vardır. Şu anda yapılmış olan 4 adet türbin ile Doğal ve Arkeolojik Sit alanları tahrip edilmiş durumdadır.Bu zararı yeniden yerine koyamayız.Bu projenin tepelerimizden kaldırılması zorunludur…” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.