Bodrum Gündem

Neden Bodrum Mandarini Festivali?

Neden Bodrum Mandarini Festivali?

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak 11 Ocak Cumartesi ve 12 Ocak Pazar günü gerçekleştirilecek olan Bodrum Mandalin Hasat şenliği ile ilgili olarak oldukça dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bodrum Gündem Haber

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın Bodrum Mandalina Hasat Şenliği ile ilgili değerlendirmelerinin olduğu açıklama şu şekilde;

Muğla, topraklarının büyük kısmı Ege Bölgesi’nde,  küçük bir kısmı Akdeniz Bölgesi’nde olan, her iki denize de kıyısı olan bir Güney Ege ilidir. İlimiz eşsiz doğası ve iklimi ile önemli bir turizm kenti olmasının yanı sıra gerek kırsal nüfusu gerekse de ekolojik avantajları sebebi ile önemli bir tarım kentidir. Uygun iklim yapısı ile Ülkemizde üretilen birçok ürünün yetiştirilebildiği bir ekolojiye sahiptir.

İlimizin önemli ürünleri başında Muğla, nar ve narenciye üretimi gelmektedir. Türkiye genelinde Muğla İlinde 102.772 da alanda toplam 362.415 ton narenciye üretimi yapılmaktadır. Nar yetiştiriciliğinde ise 30.118 da alanda, 86.605 ton üretim gerçekleşmiştir. Limon, nar ve portakal Muğla ihracatında ilk dörtte yer almaktadır.

Bodrum Yarımadasında ise toplam 12.030 hektar tarım alanı bulunmaktadır. En önemli coğrafi işaret alan ürünü mandarin, 4000 ağaçla başlayan hikâyesiyle kısa sürede sevilerek hızla yayıldı. Sayı günümüzde 170 bin ağaca ulaştı. Bodrumun farklı bölgelerinde bulunan 4.500 alan dekarda mandalina bahçelerinden yılda 7.200 bin tona yakın rekolte elde edilmektedir.

Neden Bodrum Mandarini Festivali?

Muğla’nın cennet parçası Bodrum İlçesi mavisi kadar her yeri çiçeğinin kokusuyla turuncu rengiyle ısıtan, kokusu ve aromasıyla dünya çapında ün kazanan “Bodrum mandarini” simgesi olmuştur.  Bodrumun simgesi haline gelen ürüne Coğrafi İşaret alınması ise ayrı değer katmıştır. Bir ürünün markası haline gelen üretim yeriyle anılmasına en güzel örnektir Bodrum mandarini. Bodrumun bulunduğu bölgenin mikro klima özelliği, toprağı, havası ve suyu ürüne ayrı bir kalite ve lezzet katmıştır. Kısa sürede Türkiye’de ve dünyada Bodrum mandarini olarak anılmaya başlanmış, aranan ürün haline gelmiştir. Fakat zamanla Bodrumun keşfedilmesiyle turizme ve yapılaşmaya yenik düşmeye başlamıştır. Bu sebeple Bodrumun simgesi mandarine sahip çıkma kararı alan üretici, katma değerini artıracak ürünler üretmeye başladı. Bodrum mandarininden kolonya, lokum, reçel vb… marka ürünler aranır hale geldi. Fakat bu yeterli değil. Kış güneşi olarak adlandırdıkları mandarine bir festivalle tanıtma, koruma ve sahiplenme kararı alındı. Festivallerin halkı birleştirme özelliğini mandarin festivali daha başında göstermiş, güç birliği oluşmasına sebep olmuştur. Bölgenin kırsal turizmi anlamında tanıtımına katkı sunan festivaller,  ürünün markalaşma sürecini hızlandıran bir unsurdur. Sadece deniz ve kumu değil, kış güneşi ile her mevsim içimizi ısıtan mandarin, kırsal turizme de dikkat çekilmesine vesile olacaktır. Sadece üretici değil, tüketici, turizm ve doğa kazanacaktır. Buna ulaşmanın en kısa yolu ve en güzel yolu festivaldir. Üretecinin yüzünü güldürecek, tüketiciyi memnun edecek ve doğayı koruyacak olan mandarini tanıtmak ve kırsal turizmin önünü açmak, üreticiye kendini önemli olduğunu hissettirecek olan festivalin bölgeye önemli katkısı olacaktır. Kısacası sosyal ve ekonomik açıdan, ayrıca doğanın sürdürülebilirliği için gerekli olan festivalin hayırlı olmasını dileriz.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.