Bodrum Gündem

Tarım ve Turizm Birlikteliği Konuşuldu ama Turizm Temsilcileri Yoktu

Tarım ve Turizm Birlikteliği Konuşuldu ama Turizm Temsilcileri Yoktu

 

11-12 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek olan Bodrum Mandalina Hasat Şenliği için Bodrum Ticaret Odası Konferans Salonunda basın toplantısı gerçekleşti. 14. Bodrum Mandalina Hasat Şenliği Dereköy’de Yapılacak. Toplantıya BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’un itirafı damgasını vurdu; “Tarım ile turizmi entegre ederek birlikte yürütmeyi, büyütmeyi ne yazık ki başaramadık. Mandalina bahçelerimiz gün geçtikçe yok oldu ve turizme yenik düştü…” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bu güne kadar Bitez’de gerçekleştirilen Bodrum Mandalina Hasat Şenliği Bitez’deki alt yapı çalışmaları nedeni ile Dereköy’de yapılacak. Bodrum Mandalina Hasat Şenliği öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısı adeta bir panel niteliğine dönüştü. Başta Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ile Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın oldukça dikkat çeken tespitleri ve değerlendirmeleri olurken, BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’un acı ama gerçek tespiti toplantıya damgasını vurdu.

Tarım ve Turizmi Birlikte Büyütmeyi Başaramadık…

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon “Tarım ile turizmi entegre ederek birlikte yürütmeyi, büyütmeyi ne yazık ki başaramadık. Mandalina bahçelerimiz gün geçtikçe yok oldu ve turizme yenik düştü. Oysa her birimiz mandalinadan elde ettiğimiz gelirler ile eğitim aldık ve bu günlere geldik…” dedi. Mandalinanın aslında Çin’den Bodrum’a geldiğini ve Bodrum’a özgü bir ürün haline dönüşerek bu şekilde tanındığını da anımsatarak; “Geldiğimiz noktada coğrafi işaret tesciline sahip, markalaşan bir yerel değerimiz var elimizde. Onu canlandırmak, geliştirmek biz Bodrumluların elindedir. Böyle festival ve şenliklerle de bu değere sahip çıkmaya devam edeceğiz…” dedi.

Tarım ve Turizm Entegrasyonu Konuşuldu Ama TÜRSAB  Yoktu…

Basın toplantısına  Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcıları Emel Çakaloğlu ve Hüseyin Tutkun Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fahrettin Doğan, Bodrum Esnaf Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, mandalina üreticileri ve basın mensupları katıldı. Mandalin üretimi ve turizm ile entegrasyonunun konuşulduğu basın toplantısında Bodrum turizminin temsilcileri yoktu…

Mandalina Bahçeleri, Sel Kapanlarında Biriken Sularla Sulanacak…

Mandalina Hasat Şenliği basın toplantısında konuşan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise Bodrum’un bir değeri olan mandalinanın ve üreticisinin desteklenmesi için hazır olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

“DSİ Bölge Müdürümüz ve şube müdürleri ile bir toplantı gerçekleştirdik. El birliği ile yapılacak bir çalışma sonrasında yerleri belirlenen mandalina bahçeleri sel kapanı projesi sonrasında birikecek yüzeysel sular ile sulanacak. Böyle bir söz aldık...

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz toplantının açılışında “Basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Kutlu olsun. Mandalinanın korunması için 11 Ocak Cumartesi günü gerçekleştireceğimiz festival hepimiz için hayırlı olsun. Dereköy’de kortej yürüyüşüyle başlayarak mandalina bahçesinde hasatla devam edecektir…” dedi.

Başkan Aras: “Butik Girişimler Mandalinayı Yaşatıyor”

Bodrum Mandalinasının hala direnmesindeki en büyük payın butik girişimciler olduğunu ifade eden Başkan Aras; “Butik girişimlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bireysel girişimlerin üretimlerini yerel yönetimler olarak bir araya getirerek onlara bir Pazar oluşturabiliriz. Bizim en büyük görevimiz budur bence. Bodrum belki de bölgenin en büyük pazarı, çünkü yazın bir buçuk milyona yaklaşan nüfusu ile yerli ve yabancı turistleri ile çok önemli bir yer. Bu ürünleri endüstriyel bir şekilde satışa çıkarabilirsek üreticilerimize en büyük kolaylığı sağlamış oluruz. Biz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurarken de amacımız üreticinin elindeki ürünü hiçbir aracıya gerek kalmadan tüketiciye ulaştırmaktı. Son dönemde birçok belediye bu anlamda kolektif çalışmaya başladı. Biz şu anda elimizdeki bir ürünü İstanbul veya Ankara Büyükşehir Belediyesi satış noktalarındaki raflara çıkarabiliriz. Şu anda belediyelerle aramızda bir network oluştu. O yüzden birbirimize bu şekilde destek olabiliyoruz...” dedi.    

 Başkan Aras: “Mevcut Olanı Korursak Başka Bir Şey Yapmamıza Gerek Yok”

Agro Turizm konusunda planlamaların devam ettiğini açıklayan Başkan Aras, mandalina bahçelerini kapsayan imar planlarının hazırlanmasında Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm ile Çevre Bakanlıklarının desteklerinin çok önemli olduğunu söyledi. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum’a artık yeni şeyler kazandırmaktan ziyade elimizdekini korumamız gerekiyor. Tek yapmamız gereken mevcut olanı korumak, mandalinamızı koruyacağız, doğamızı koruyacağız, denizimizi, insanımızı, tarihimizi, kültürümüzü koruyup sahip çıkacağız. İnanın başka bir şey yapmamıza gerek kalmayacak diyerek konuşmasını tamamladı.

Mahmut Kocadon; Mandalinanın Geçmişten Bugüne Durumunu Özetledi…

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon da basın toplantısına katılan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günlerini kutladı ve şöyle devam etti: “Bu yıl Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün himayelerinde 14.sünü gerçekleştireceğimiz Bodrum Mandalini Hasat Şenliğimiz ile buluşmaya hazırlanıyoruz. Hepimizin bildiği gibi anavatanı Çin olan Bodrum Mandalinamız bölgemizin göz bebeği yerel ürünlerimizin en başında gelmektedir. Mandalinamıza olan vefa borcumuzu ödemek, eski günlerdeki hasat günlerinde olduğu gibi bunu bir festival havasında sürdürmek amacıyla bu yıl Dereköy’de şenliğimiz gerçekleşecek. Ben hem Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı hem de Bodrum Turunçgil Üretici Birliği Başkanı olarak mandalinamızın geçmişten bu yana durumunu kısaca özetlemek istiyorum. Anavatanı Çin olan Yerli mandalinası (Citrus deliciosa Ten.), dünyada farklı isimlerle tanınmaktadır. ABD de ‘Willofleaf’, İspanya’da ‘Comun’, İtalya’da ‘Avana’, İngiltere’de ‘Mediterranean’ olarak bilinen Yerli mandalinası Türkiye’de ‘Bodrum mandalinası’ olarak tanınmaktadır. Bodrum mandalina 20.yüzyılın başlarında Doğu Ege Adaları ve Filistin’den Türkiye’ye girmiştir. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde ve Ege bölgesinde Muğla ilinde (Bodrum, Fethiye ve Marmaris) de yetişebilen Bodrum mandalinası, gerçek çevresel ve sosyal kimliğini Bodrum ilçesinde bulmuştur ve yaygın olarak Bodrum’da yetiştirilmektedir.  Bodrum Yarımadasının kuzeyi, güneyi ve batısı Ege Denizi ile çevrili,  doğusu ise ormanlıktır. Bodrum mandalinası, Yarımada’nın Ortakent-Yahşi, Bitez, Gümüşlük, Turgutreis, Gündoğan, Konacık, Göltürkbükü mahallelerinde yetişmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında 2005 yılında mandalinanın markalaşma yolculuğu başladı. Önce birliğimizi kurduk, toplantılar yaptık, üreticilerimizle. Ardından boylama tesisimizi kurduk, mandalinanın sofradan çok katma değerini yeni ürünlerle geliştirebi- leceğimiz için önce gazozunu yaparak hareket ettik. Sonra bu ürünlerimizin sayısı da niteliği de arttı. Geldiğimiz noktada coğrafi işaret tesciline sahip, markalaşan bir yerel değerimiz var elimizde. Onu canlandırmak, geliştirmek biz Bodrumluların elindedir. Böyle festival ve şenliklerle de bu değere sahip çıkmaya devam edeceğiz. Başta Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz olmak üzere tüm destekleyen kurum ve kişilere teşekkür ediyorum. Hafta sonu 11-12 Ocak’ta herkesi Bodrum Mandalina Hasat Şenliğine davet ediyorum…” dedi.

Bodrum Esnaf Odası ve Ziraat Odası da Her Türlü Desteği Veriyor…

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez de, mandalina kasası çakarak büyüyen bir Bodrumlu olduğunu belirterek bu tür etkinliklere ellerinden gelen desteği verdiklerini söyledi.

Tarım ve turizmi buluşturmak için çaba gösterdiklerini ifade eden Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, kurumlarla birlikte düzenlenen etkinliklerini daha etkili olduğunu ve festivalin amacına ulaşacağını ifade etti.

BODTO ‘ da yapılan bu toplantı Bodrum ve Muğla basınından yoğun ilgi görmüş ve sonunda da katılımcılar ile basın mensuplarının konuşmacılara yönelttiği sorularla adeta bir ” Mandalina Paneli” ne dönüştü.

BODRUM MANDALİNA HASAT ŞENLİĞİ PROGRAMI

11 Ocak 2020 Cumartesi

Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan “Mandalina Hasat Şenliği” Kortej Yürüyüşü

Yer: Dereköy  Saat: 13.00

“Mandalina Hasat Şenliği” Açılışı

Yer: Dereköy Saat: 13.15

“Mandalina Hasat Şenliği” Çeşitli Etkinlikler

Yer: Dereköy  Saat: 13.30-17.00

12 Ocak 2020 Pazar

“Mandalina Hasat Şenliği” Açılış ve Çeşitli Etkinlikler

Yer: Dereköy  Saat: 13.00 – 17.00

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.