Bodrum Gündem

Karialılar, Korkusuz Denizci, Savaş Yeteneği Gelişmiş Korsanlar, Üstelik İyi Birer Taş Ustası

Arkeolog ve profesyonel rehber Canan Küçükeren, 23 Ocak 2020 tarihinde Karialıların pek de bilinmeyen bir yüzü ile Heredot 3.Yaş Akademisi üyelerinin karşısına çıktı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Arkeolog ve profesyonel rehber Canan Küçükeren, Karia Prenses Otelinde son kitabı olan Gurbetçi Karialıları Bodrum Heredot 3.Yaş Akademisi üyelerine anlattı.

Günümüzden 3000 sene öncesine uzanan Küçükeren,  Mısır, İran ve İsrail’de paralı asker ve taş ustası olarak çalışan Karialıların o ülkelerdeki izlerini titizlikle sürerek, yaşamlarını ve bırakıtlarını belgelerle ve görsellerle izleyicilerine sundu. Mısır ve İran’da yaptığı araştırmaları, çalışmalarını ve deneyimlerini kelimenin tam anlamı ile coşkuyla paylaştı.

Günümüzden 3000 sene öncesine kadar uzanan bu yolculukta Küçükeren, gerek paralı asker ve gerekse taş ustası olarak Mısır, İran ve İsrail’de çalışan Karialıların o ülkelerdeki izlerini büyük bir titizlikle sürerek, tarihlerini ve araştırma hikâyelerini belgelerle anlatıp, müze, tapınak, yeraltı mezarları ve ören yerlerindeki bırakıtlarını gözler önüne serdi.

Canan Küçükeren Gurbetçi Karyalılar kitabı ile ilgili olarak; “Mısır ve İran ve Kültür Bakanlıklarının sponsorluğu ile gerçekleşen bu proje, bugüne kadar hiçbir Anadolu Uygarlığının izleri başka coğrafyalarda araştırılmadığından konusunda bir ilk ve içerdiği hipotezler ile genç araştırmacılar için yepyeni bir kaynak…” dedi.

Küçükeren; “Güney Batı Anadolu’nun yerleşik ilk halklarından biri olan Karialılar, dünyanın ilk kadın amiralleri l. ve ll. Artemisia’yı yetiştirip, antik dünyanın 7 harikasından biri, Satrap Mausolos’un mezar binası Mausoleum’u bizlere hediye eden bir uygarlık. Bu anıtsal mezar binasına istinaden de “mozole” sözcüğünü dünya literatürüne hediye etmiş bir kavim, ama ne yazık ki, yeterince öne çıkıp araştırılamamış. Yazısı ve dili halen Anadolu’nun çözülemeyen dil gruplarından. Anadolu’nun bu en ilginç kavimlerinden biri olan ve antik Mısırlıların “Denizden Gelen Tunç Adamlar” diye tarif ettiği Karialılar, korkusuz denizci, savaş yeteneği gelişmiş korsanlar ve bunun yanı sıra da taş işlemesini iyi bilen taş ustası ve zanaatkâr karakterleriyle hepimizi çok etkiliyor…” dedi.

Yaklaşık iki buçuk saat süren konferans ilgi oldukça yoğundu. Yoğun ilginin olduğu konferans imza günü ile sonlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.