Bodrum Gündem

EMİTT FUARINDAN NOTLAR / Fatih Bozoğlu yazıları…

(EMİT Fuarı gözlemlerimi kısa kısa aktarmak istiyorum.

Niyetim kişi ya da kurumlar ile asla polemiğe girmek değildir.

Buradaki gözlemlerim ve tespitlerim bana aittir. Bir de çok uzun yazmışsın diyenlere; detaylar çok önemli. Fuarın ıncığını cıncığını yazmak gerekmez mi? )

Bu yıl 24. düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT 30 Ocak Perşembe günü, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı.

2 Şubat Pazar gününe kadar süren fuar Bodrum açısından ne kadar yararlı olduğunu tespit etmek ve rakamlar ile ifade etmek çok zor. Çünkü birçok tanıtım organizasyonundan sadece birisi.

En çok tartışılan bir başka şey de fuarlar gerekli mi?

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT, dünyanın en büyük dört turizm fuarından biri. Etkinlik her yıl 60.000’in üzerinde sektör profesyonelini ve dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerinin ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni ve heyecan verici seyahat fırsatlarından faydalanmak isteyen ziyaretçileri ağırlıyor. EMITT diğer bir taraftan da katılımcıların profesyonel yerli ve uluslararası ziyaretçilerle tanışmalarını sağlamakta, sektöre yeni iş ve iş birliği olanakları sunan bir iş platformu özelliği taşımakta.

Dünyanın en çok turist çeken 10 ülkesi arasında yer alan Çin, Meksika ve Almanya’nın da katıldığı 24’üncü EMITT Fuarı; Lübnan, Sırbistan, İngiltere, Kuzey Kıbrıs, Malta, Bulgaristan, Dubai, Japonya, Litvanya, Güney Kore, Endonezya, Şili, Hindistan, Hırvatistan, Özbekistan, Azerbaycan, Karadağ, Gine, Nepal, Moğolistan, Bosna Hersek, Kosova, Cezayir, Brezilya gibi farklı kıtalardan ülkelere ev sahipliği yapıyor.

Bu kadar verinin sonunda fuarlar gerekli değildir demek abesle iştigaldir.

Lakin turizmci kardeşim Yiğit Girgin’in sosyal medya hesabından paylaştığı şu tespiti de göz önünde bulundurmakta yarar görüyorum.

“Turizm bir ortak değerdir ve herkesin ortak çıkarı için çalışılmalıdır. Turizm herkesi bir araya getirerek olmuyor sanırım, bir işin peşinden koşanları bir araya toplamak belki daha sağlıklı olur…”

EMİTT FUARI İLE İLGİLİ YANITI BULUNAN SORULAR

VE YANITI BULUNAMAYAN SORULAR;

-FUARI HANGİ KURUMLAR FİNANSE ETTİ?

EMİTT Fuarı Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın birlikte katıldığı bir fuar. 125 metrekare alanın kirası Bodrum belediyesi tarafından karşılanırken, fuar alanının görsel tasarımı, ikramlar ve ilk gün gerçekleştirilen kokteyl Bodrum Ticaret Odası tarafından karşılanmış.

-BODRUM YAZI KARAKTERİ NEDEN DEĞİŞTİ?

Fuar alanındaki görseller Bodrum belediyesi tarafından seçilmiş. Ahmet Aras’ın evinin fotoğrafının da kullanıldığı görseller gerçekten çok hoştu. Lakin Bodrum yazıları bu güne kadar alışılagelmiş yazı karakterinden farklıydı. Kurumlarım marka karakterleri “Canım böyle istedi. Ben değiştiriyorum…” diyerek değiştirilmemeli.

-BODTO BAŞKANI NEDEN FUARDA YOKTU?

Herkesin birbirine fısır fısır en çok sorduğu bir soruydu bu. Ben de BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’a telefon ederek neden fuara gelmediniz? Diye sordum. Yanıtı oldukça net ve tatmin ediciydi. Başkan Kocadon; “Sağlık nedeni ile gelemedim. Aslında gelmek için hazırlık yapmıştım, ama doktorum kesinlikle yasak olduğunu ifade etti. Ben de mecburen doktorumun uyarısını dikkate almak zorunda kaldım…” dedi.

Bu arada fuar ile ilgili olarak görüşlerini de şu şekilde dile getirdi; “Her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir heyecanla EMİTT Fuarında Bodrumumuzu tanıtmak için tüm çalışmalarımızı tamamladık. Bodrum Standı hepimizin. 2020 yılı turizm rezervasyon ve tanıtım faaliyetleri açısından yılın ilk fuarı ve oldukça önemlidir. Tüm turizm camiasına verimli bir fuar diliyorum…”

-BODTO MECLİS BAŞKANI İLHAN ERSAN NE DEDİ?

Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan da sektörün en büyük fuar ının EMİTT olduğunu vurgulayarak “Emitt sektörün en büyük fuarı, biz de sektörün baş aktörlerinden birisi olduğuma göre burada layığı ile yer almamız gerekiyordu. Çünkü biliyorsunuz geçen sefer İzmir Fuarına katılamamıştık. Neyse. Şimdi sağlam bir şekilde ve geniş bir alana yayılarak fuardaki yerimizi aldık. Yoğun bir ilgi var. Bu çok sevindirici. Umuyorum hem Bodrum için, hem de turizm sektörü için çok iyi sonuçlar alırız. Bu sene herşey çok güzel olacak…” dedi.

-BODRUM STANDINA İLGİ NASILDI?

Her yıl olduğu gibi Bodrum standı sektörün ve önemli isimlerin buluşma noktasıydı. T.C.Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan tutun da Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e, TÜROFED Genel Başkanı Sururi Çorabatır’dan, geçmiş dönem T.C.Kültür ve Turizm Bakanı Bahattin Yücel’e, Malta Eski Turizm Bakanı Conrad Mizzi’den, Akdeniz Turizim Vakfı CEO’su Andrew Muscat’a kadar çok önemli ziyaretçileri vardı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün ve Muğla’nın diğer ilçe belediye başkanları da Bodrum standını ziyaret ederek Bodrum belediye Başkanı Ahmet Aras, BODTO Yönetim kurulu Üyesi Toros Demirdöven, BODER Başkanı Halil Özyurt ve BOTAV Genel Sekreteri Serkan Ceylan ile görüş alışverişinde bulundular. Oyuncu Oktay Kaynarca bile Bodrum standını ziyaret edenler arasındaydı.

“Bodrum standında sen, ben, bizim oğlan. Körler sağırlar birbirini ağırlar…” diyenlere de bir çift sözüm var; çok biliyorsanız gelin iyisini yapın da, biz de sizleri ellerimiz patlayana kadar alkışlayalım…

Bir diğer eleştiri; “Hep aynı kişiler, hep aynı yüzler…” diyenler; “Hangi biriniz fuar için görev almak istedi de kim buna karşı çıktı?” Ustam Nezih Demirkent’in dediği gibi “Olmaz deme çözüm üret…”

BODRUM STANDINI BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİ ZABITASI BASTI…

Şaka yapmıyorum, gerçekten de Bodrum standına gelen resmi üniformalı zabıta “Yüksek ses nedeni ile hakkınızda şikayet var…” diyerek standa geldi ve müziği kapatmaya çalıştı. Yanında da sanıyorum TÜYAP Fuarı güvenlik yetkilisi bir hanımefendi vardı.

BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Toros Demirdöven ve BODTO Meclis Üyesi aynı zamanda eğlence sektörünün önde gelen ismi Atilla Serttaş şaşkınlık içindeydi. Zabıta ısrarla saat 16:00 ile 16:30 arası gerçekleştirilen Bodrum Standı Tanıtım Kokteylinde Hakan Küfündür ve Mansur Ark tarafından gerçekleştirilecek canlı performansı durdurmaya çalışıyordu.

Demirdöven ve Serttaş nasıl ikna ettiler ne söylediler bilmiyorum ama EMİTT Fuarında yaşanan bir skandaldır bu durum. Üstelik Büyükçekmece Belediye Başkanı da Bodrum standını ziyaret etmiş, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile yakın bir dostluk kurmuş. Ben kim şikayet etti diye sorduğumda zabıta aynen şu yanıtı verdi; “Herkes…” Meğer herkes Bodrum standının sesinden rahatsız olmuş.

Pes doğrusu…

-MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI OSMAN GÜRÜN ZİYARETİ…

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün EMİTT Fuarının ikinci günü başta Bodrum standı olmak üzere Muğla ilçelerinin stantlarını tek tek ziyaret etti. Bodrum standı ziyaretini bitirip Seydikemer Belediyesi standına geçecekti ki, Seydikemer ekibinin Cuma namazına gittiği haberi geldi. Başkan Gürün ziyareti daha ileri bir saate alınca Bodrum standındaki görüşmelerine devam etti.

Burada gerçekleştirdiğim röportajda Başkan Gürün şunları söyledi;

Muğla Büyükşehir sloganı “Muğla Bir, Biz Biriz” bu fuarda gerçekleşti galiba?

“Evet. Biz biriz aramızda azıcık sokaklarında bozukluk olduğu için ayrılık oluyordu. Ama şuanda kol kolayız. Gerçekten şu manzara hepimizin göğsünü kabartıyor. Sağa bakıyorum Marmaris, öbür tarafa bakıyorum Bodrum, bu tarafa bakıyorum Fethiye, Dalaman ve bütün o gerdanlık 13 ziynet taşlı gerdanlık bir araya geliyor. Biz büyük bir aileyiz ve biz Muğla’yız. Eğer aile fertleri birbirleri ile ne kadar bir arada olursa birlikte paylaşım birlikte büyüyebiliriz. Ve gerçekten olmamız gerek yere en kısa sürede ulaşabiliriz. Bakın biraz önce sayın başkanımın organizasyonuyla peksimeti gemici peksimetini ve ondan yapılan bir çeşitlemeyi yedik. Bu bizim için Muğla’nın her yerinde dağında bayırında Yörük çadırında ve ilçenin merkezinde gerçekten bununla ilgili çok ama çok önemli değerlerimiz var.  Biz onları sanki alelade gibi görüyoruz. Bizim için olağan ama dışardan bu lezzeti bilmeyenler için fevkalade. Dolayısıyla ben sadece güneşi, kumu, denizi satmamalıyım. Hatta bu değer kültürel değerimi satışa sunmamalıyım. Ben bunu yiyorum. Ben burada kalıyorum. Ben bu müziği dinliyorum. Ben böyle oynuyorum düğünde bayramda gelin bize misafir olun anlayışı içerisinde turizmi yapmamız lazım. Yediğimiz lezzetleri gördüğüm manzarayı Sotonika’yı, Lagina’yı başka yerde görmeleri mümkün değil. Ben bu özelliklerimi öne çıkaracağım ve bana gelirse ben ucuz satmayacağım kendimi. Benim fiyatım yüksek. Kişi başına harcamayı en yüksek seviyeye çıkaracak bu değerlerimizin kıymetini bilerek onları öne çıkaracağız. Önümüzdeki aylarda yemek kültürüyle ilgili yani sadece Muğla yemekleri Bodrum’dan Seydikemer’e kadar bütün yemek çeşitlerimizin özgün olan öne çıkarılacak olanlarının yarışmasını yapacağız. Dolayısıyla Bodrum’un peksimetini Seydikemer’de ki arkadaşım tadacak. Muğla’nın kavurmasını veya büryanını Fethiye’de ki arkadaşım tadacak. Ve onun hepimizin ortak değeri olduğunu ortaya koyacağız. Ve büyük bir aile olarak Muğla’yı olması gereken yere hep birlikte taşıyacağız…”

Ekonomi ile ilgili bir şey sormak isterim. Kooperatifçilik sizin için çok önemli. Özellikle çok değer veriyorsunuz. Ve Bodrum Belediye Başkanımız da bu konu ile ilgili çalışmalara başladı özellikle süt konusu ve köylülere olan köylülerin ürünlerini garantili alım konusuyla. Bu aslında turizme en önemli malzeme sağlayıcı anlamına geliyor bu konuda neler söyleyeceksiniz?
“Muğlamızın %60’ı kırsalda. Turizm kentiyim ama gelirlere baktığınızda hemen hemen fifty fifty. Hatta zaman zaman tarım öne çıkıyor. Bu kadar olumsuzluklara rağmen. Ben ilçedeki bir otelin müşterisini mumcuların bir malına götürmem lazım. Mumcularda üretilen bir ürünü paketleyip, Bodrum’un merkezine getirmem lazım. Şunu diyoruz kırsalda üret kıyıda tüket. Toprağını satma ürününü sat diyoruz. Ve bunun içinde bütün Muğla’da başkanlarım hep beraber kooperatifçiliği desteliyoruz. Muğla’da şarap fabrikası kurmak ile ilgili ön çalışmamız bitti. Sirke üretimiyle ilgili, süt ve süt mamulleri üretilmesi ile ilgili kooperatif çalışmalarımız var. Bal kooperatifi ile çalışmamız var. Aromatik bitkiler ve ondan çıkardığımız aromatik yağların üretip yağını çıkarıp kendi tesisimizde belediyemizin şişeleyip pazarlama ayağını da bitirmek şartıyla ama bunu bütün ürünlerde önce kooperatifler sonra aynı sektörde oluşan kooperatifleri birleştirip kooperatifler birliği yapmamız lazım. Kırsalda üret kıyıda tüket. Bunu yapmaya çalışıyoruz…”

AHMET ARAS NELER SÖYLEDİ?

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ta bu kısa röportajda “Fuar çok faydalı verimli geçiyor şuanda. Bugün sayın başkanımızın gelişiyle taçlandı. Sağ olsun. Bize de büyük destek sayın başkanımız her zaman malumunuz. Biz Muğla’yı gerçekten bir bütün olarak görüyoruz başkanımın kaptanlığında ve birlikte promote etmeye çalışıyoruz. Şuanda bile bakın Bodrum, Marmaris, Fethiye stantları yan yana aynı bölgede ve çok ciddi bir talep alıyoruz özellikle zaten bizim bir ismimiz var ama o ismin altını doldurmalıyız. Ürünlerle doldurmalıyız. Bodrum’u sadece eğlenceyle ya da deniz, kum, güneşle değil aynı zamanda bütün bu sahip olduğumuz öz değerlerle de öne çıkaracağız. Ben öncelikle yine çok teşekkür ediyorum siz sayın basın mensuplarına da bizlere bu konuda büyük destek sesimizi daha büyük geniş kitlelere duyurmak için yardımcı oluyorsunuz. Çok teşekkür ediyorum. Sağ olun…” dedi.

-MUĞLA BÜYÜKŞEHİR’DEN ÇOK ÖNEMLİ BİR RESEPSİYON…

Bodrum’a da çok büyük bir yatırım yapan Four Season Oteli’nin Boğaz manzaralı restoranında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Resepsiyona İstanbul CHP Milletvekili ve PM Üyesi Gökhan Zeybek,  Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, 54. Hükümet Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Sururi Çorabatır ve turizm acentalarının temsilcileri katıldılar.

2019 yılı Zurna Festivalinde birinci olan Zurnazen’in canlı performansının ardından da Muğlalı bir efe Harmandalı oynadı.

Sonra kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün adeta bir rehber gibi Muğla’yı anlattı. Rakamlar, bilinen bilinmeyen doğa ve antik şehirleri, ekonomik ve sosyal yapısını tek tek anlattı. Özellikle seyahat acentalarının yetkilileri bu bilgilendirmeden memnun kaldıklarını ifade ettiler.

Başkan Gürün’ün kürsüden özellikle Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a göndermelerde bulunması, iki belediye başkanının çok uyumlu bir şekilde çalıştığını göstermesi açısından dikkat çekiciydi…

Benim gözlemlerim ve tespitlerim şimdilik bu kadar. Mutlaka başka sorular vardır. Yanıtlarını almak için muhataplarına sormak lazım.

Yorumlar

  1. Deniz Eyinç dedi ki:

    Sevgili Fath’cim, öncelikle Türkiye ve Bodrum turizmi için son derece öenmli olan EMITT fuar katılımımızı objektif bir bakış açısıyla değerlendirdiğin için teşekkür ederim. Senin de söylediğin gibi maalesef son zamanlarda, bu fuar katılımları bazı eleştirilere maruz kalmakta, bu sebepten dolayı İzmir fuarına Bodrum olarak katılamadığımızı ifade etmek isterim! Evet fuarlar konvansiyonel tanıtım araçlarıdır ve eski etkinlikleri de azalmıştır ancak sektör temsilcileri için en önemli tanıtım enstrumanları olmaya da devam etmektedir. Eksik olan bunların dijital kanallarla tam olarak desteklenmemesidir. Fuarlardan vazgeçmeyerek ama dijital tanıtım kanallarını da en iyi şekilde kullanarak tanıtımımızı daha iyi yapmalıyız ve tabii ki sadece bunlarla da yetinmeyip ; kentsel ve turizm altyapımızı alt yapımızı, hizmet kalitemizi yükseltip kültürel değerlerimize sahip çıkıp elimizdeki en değerli varlık olan Bodrum markasını yüceltmeye çalışmalıyız, bu bütüncül yaklaşım olmaksızın hedeflerimize ulaşmamız zor olacaktır.. Bunun yanında fuar katılımlarının en önemli faydasını da belirtmeden geçemeyeceğim, Fuar standlarımız Bodrum’un turizm paydaşlarının en önemli buluşma noktasıdır, turizmcilerimiz ev sahibi olmanın verdiği öz güven ve rahatlıkla müşterilerini ve misafirlerini ağırlama olanağı bulurken sektör paydaşları ile bilgi alışverişinde bulunma şansına da sahip olurlar ve bunu “Bir Dünya Turizm Markası” dediğimiz Bodrum bayrağı altında gerçekleştirirler… Bodrum’un, artık hiç bir kişi ve kurumu dışlamadan el birliğiyle ortak akıl çerçevesinde realist ve bütüncül bir tanıtım stratejisi oluşturup uygulamaya koyma zamanı gelmiştir.