Bodrum Gündem

TESK Başkanı Palandöken “Esnafımızın Sorunları Biraz Öteleniyor…”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Erdoğan Başeğmez’i makamında ziyaret etti. Palandöken “Şu anda önceliğimiz ülkemizdeki terör ve doğal afetler olduğu için ne yazık ki esnafımızın sorunları biraz öteleniyor” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e Bodrum ziyareti esnasında Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Selahattin Çetindoğan ve yönetim kurulu üyeleri eşlik etti.

Bodrum Gündem Gazetesine yaptığı özel açıklamada; Bodrum esnafının yaşamış olduğu sıkıntıyı yerinde incelemek ve esnaf odasına destek vermek amacıyla Bodrum’a geldiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken; ülkenin önceliğinin terör ve doğal afetler olması nedeniyle esnaf sorunlarının istemeden de olsa ötelendiğini belirttiği konuşmasında şunları dile getirdi “Burayı ziyaret etmemizin birinci amacı Bodrum esnafının yaşamış olduğu sıkıntıyı yerinde incelemek, ikinci amacı da Türkiye’mizin göz bebeği turizm şehrinde başkanımıza ve odamıza güç vermek, destek vermektir. Hakikaten eşi benzeri olmayan bir bölgede yaşıyorsunuz.  Bodrum Odamızı ilk defa ziyaret ediyoruz, başkanımızı ilk defa görüyorum. Birkaç esnaf ziyareti de yaptık aşağı yukarı Türkiye geneli ile oldukça benzer sıkıntılar söz konusu. Tabii afetler ve terör olaylarından dolayı esnafın sorunları biraz öteleniyor. Ancak yapılacak da çok fazla bir şey yok. Neden? Ülke bir taraftan terörle mücadele ediyor diğer taraftan uluslararası durumlar var. Bir taraftan Amerika, Rusya, Suriye derken diğer taraftan da doğal felaketler oldu. Bodrum’da da daha evvel deprem oldu ama biliyorsunuz burada yatay büyüme olduğu için çok fazla kayıp olmadı. Ama Elazığ ve o bölgedeki depremde çok fazla canımızı kaybettik. Oradaki esnaf ve sanatkarlar birliğimiz ile katkı koymak sureti ile acıyı hafifletmeye gayret ettik.” Dedi.

“Kışlık Nüfus Esnaf Sayısına Yetmiyor…”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bodrum’un 6 aya yayılan canlılığı ile ilgili olarak esnafın zor dönemler geçirdiğini farkında olduklarını kaydederken bu durumun turizm bölgelerinin genel sorunu olduğunu söyledi. Palandöken “Bizim Bodrum denince aklımıza gelen ticarette canlılığının 6 ay yaz dönemi, 6 ay kış dönemine yayılan bir durum söz konusu. Muğla’nın ilçesi olan Bodrum üst gelir gurubunun rahat rahat yaşadığı bir belde ama burada yaşayan insanların sosyo ekonomik yapısına baktığımız zaman kalan nüfusun buradaki esnaf sayısına yeteri kadar yetmediğini görüyoruz. Çünkü yerleşik olarak çok fazla kalıcı nüfus yok. Yazlık turizm şehri. Bunun sonucunda da esnafta sıkıntı devam ediyor.  Ama otellerin tekrar onarılması, bakıma girmesi, hem elemanların konaklayacağı yerler, restoran lokanta gibi mahalli işletmelerde hareketlilik başlıyor. Tahmin ediyorum ki burası Nisan ayında çok daha canlı olacak. Tabii şimdi taksiciler çok iş yapamıyor, minibüsçüler araçlarını dolduramıyor ama buraların da programları böyle. İnşallah bu bölgede sıkıntısız bir mevsim geçirilir.  Çünkü burası ülkemizin gözbebeği dediğimiz bir ilçesi. Her kesin  nereye gideceksin dediği zaman aklına ilk gelen yerdir Bodrum. Nefis mutfakları, yetişmiş eleman sayısının çok olduğu, turizme hizmet içi sektörün bol olduğu bir yer.”

“Nerede Beyaz Var Derseniz Bodrum Beyazı,  Yeşil Ve Mavinin En Güzeli de Bodrum’da Var…”

Konuşmasında Bodrum’un el emeği guletlerine de dikkat çeken Palandöken “Burada farklı bir de fabrika demeyelim de artık atölyelerin en büyüğü, en iyisi, el yapımı guletleri buraya ayrı bir değer katıyor.  Yerlisi yabancısı buraya mutlaka gelip daha çok el maharetine dayalı, görsel güzelliği olan, deniz araçlarına rağbet gösteriyor. Nerede beyaz var derseniz Bodrum beyazı,  nerde yeşilin ve mavinin en güzeli var derseniz Bodrum. Doğuya göre biraz daha şanslı bir yer.  Zaten herkes fark ediyor. Türkiye’nin birçok yerinde Birlik binaları bile bu kadar muntazam değil. Ülkemizdeki bu şiddet, terör bittikten sonra insanlar rahat rahat ticaretlerine devam edecekleri bir ortam diliyorum. “

Başeğmez “Bodrum’da Bir İlki Yaşıyoruz…”

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Erdoğan Başeğmez, TESK Başkanı Bendevi palandöken’in ziyareti ile ilgili olarak “Sayın genel başkanıma, Muğla ve Aydın Odalar Birliği başkanlarıma ve yönetim kurulu üyelerime yönetim kurulum adına hoş geldiniz diyorum. Bu yoğun tempoda sayın genel Başkanım vakit ayırdığınız için çok teşekkür ediyoruz. Bizler 7 bin esnafı tensil eden karma bir odayız. Bunun içinde günlük gezi teknesinden tutun sanayi esnafına, hediyelik eşyacısından tekstilcisine hepsi yarımadada bizim üyemiz. Tabii sezonluk çalışıyoruz. Kış aylarında genelde turizm olmuyor sayın genel başkanımın da dediği gibi. Kooperatifimizin de temsilciliğini yaptığımız için kış dönemlerinde esnafımıza kooperatif üzerinden gerekli destekleri sağlıyoruz. Ben tekrar genel başkanıma bizleri onere ettiği çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Bodrum’da bir ilki yaşıyoruz.” Dedi.

Bundan sonraki ziyaretlerinin  kardeş kuruluş olan Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi ve sonrasında Belediye Başkanına yapacaklarını aktaran TESK Başkanı Palandöken “ Ankara’dan buraya çok sevdiğimiz belediye başkan yardımcısı Hüseyin beyi gönderdik. Tahmin ediyorum ki burayı Ankara’da temsil edecek gayretli, çalışkan bir arkadaşımız.  Dolayısı ile biz artık Bodrum’la ne olduk diyelim kanki mi diyelim? Ama benim daha evvel geldiğim Bodrumla şimdiki Bodrum arasında çok büyük farklar gördüm. Türkiye’nin her yeri gelişiyor ama bu kadar güzel, bu kadar muntazam bir kentin havasına bürünmüş olması insana guru veriyor. Bu bölgenin insanları biraz daha şanslılar. Bu kadar güzel insanla da olmak, düzgün bir mekanda ağırlanmak da benim için gurur verici. Çünkü ben yaklaşık yarım yüzyıldır bu işi yapıyorum, odaların bu şekle gelmesi çok önemli. Çok iyi kalitede hizmet sunmaları aslında buradaki yerleşik nüfusa ve buraya gelenlere de örnek oluyor. “ dedi.

Kapıda Başkan Erdoğan Başeğmez tarafından çiçekle karşılanan TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e Bodrum hatırası olarak el dokuması bir halı hediye edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.