Bodrum Gündem

Zeytinyağı Kalite Ödülleri Sahiplerini Buldu, Ödül Kazananların Tam Listesi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen, Tarımsal Yayım Projesi “Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu Projesi”nin bir parçası olan “Zeytinyağı Kalite Ödül Töreni” gerçekleşti.

Bodrum Gündem Haber

“Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu” Projesinin amacı ülkemiz zeytin varlığının % 11’ine ev sahipliği yapan Muğla’da Zeytinyağının hasattan sofraya gelinceye kadar olan aşamalarda yapılan yanlış uygulamaların meydana getirdiği ürün ve kalite kaybını azaltmakta.

Proje kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleşen törene; T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Televizyoncu Cem Seymen, Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Şükrü Kanber, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Aysel Asıl, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, TRT 1’ de yayınlanan “Kalk Gidelim” Dizi Ekibi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Muğla’nın önde gelen zeytinyağı üreticileri, kurum müdürleri, çok sayıda üretici ve basın mensupları katıldı.

Muğla Zeytinyağına sahip çıkıyor…

Törenin açılış konuşmasını yapan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak; “Muğla için çok anlamlı bir gün. Görüyorum ki Muğla Zeytinyağına sahip çıkıyor. Zeytin ve Zeytinyağı konusunda kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Zeytin, hasadı, bakımı ve işlemesi zor, kısacası emek isteyen bir ürün. İlimize dışarıdan ve çevre illerden gelen, butik zeytinyağı işletmeciliğinin öncülerinden çok değerli yatırımcılar var. Onlara da çok teşekkür ediyorum. İlimiz zeytin varlığı ağırlıklı olarak Memecik çeşididir. En kaliteli zeytinyağı Memecik’ ten elde edilir. Bu proje ile amaçlarımızdan biri de bilinçli ve kaliteli zeytinyağı üretimi yapan üreticiler ile bir araya gelerek, hem üreticileri bilgilendirmek hem de tüketicileri bilinçlendirmektir. Bu anlamda Muğla’ da zeytinin gladyatörleri diyebileceğim Ali Osman Menteş ve Atilla Totoş’ a katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum…” dedi.

Ülkemizin gelişimi için bu çok büyük bir adım…

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Şükrü Kanber yaptığı konuşmada; “Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı olarak Muğla İl Müdürlüğünün hazırladığı böyle projelere destek vermekten gurur ve onur duyuyorum. Çok yakın bir zamanda Üniversitelerle birlikte çalışmak için YÖK ile bir protokol imzaladık. Ülkemizin gelişimi için bu çok büyük bir adım. Bu anlamda bu programın Muğla Üniversitesinde yapılması da beni çok mutlu etti…” dedi.

Bu sene yağlarımız kaliteli. Zeytinde hastalık ve zararlılarla iliği sorun yaşamadık…

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Fuat Fikret Aktaş yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Zeytin sadece besin maddesi olarak değil, uzun yıllardır sağlık ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bakanlığımızca kaliteyi arttırıcı, taklit ve tağşişi önleyici tedbirlerin alınmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri yapıyor ve sektörden gelen talepleri de alıyoruz. Bu sene yağlarımız kaliteli. Zeytinde hastalık ve zararlılarla iliği sorun yaşamadık. Fakat son günlerdeki meteorolojik faktörler ekonomik kayıplara sebep oldu. Farkındalık yaratarak zeytinyağı ihracatımızı öne çıkarmak ve dış pazarımızı arttırmak için zeytinyağımızı markalı piyasaya çıkarmak zorundayız. Markalaşmayı öne çıkarırken, ürünlerimiz için coğrafi işaret tescili de çok önemlidir.  Son zamanlarda butik zeytinyağı üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Bu sayede ülkemiz uluslararası yarışmalarda ciddi ödüller kazanmaya başlamıştır. Temel anlamda çözüm getirilmesi gereken husus hasattan sonra yapılacak işlemler olup, kaliteli ve standartlara uygun zeytinyağı elde etmek için kasalama, depolama, sıkım yöntemi ve işletmelerdeki hijyen gibi hususlara dikkat etmek gerekir. Bu projenin bu anlamda çok faydalı olacağına inanıyorum. Bakanlık olarak her zaman desteklemeye devam edeceğiz…”

Geleneksel metotları kaybetmeden, yeni yöntemler ile uyumlamak gerek…

Muğla Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan yaptığı konuşmada; “Zamanın tanığı zeytin binlerce yıllar yaşayabiliyor. Tarım ve zeytinin daha iyi yerlere ulaşabilmesi bilim adamlarımızın görüşlerine önem vermek ve yeni teknolojileri kullanarak olacaktır. Bir taraftan da geleneksel metotları kaybetmeden, eskilerle birleştirerek uygulamak lazım. Umarım ilimizde turizm kadar önemli olan, ülke ekonomimize oldukça yüksek oranda katkı sunan tarımın daha öne çıkması gerektiğini düşünüyorum…” dedi.

Mühim olan 80 üreticinin açtığım yolda devam edip yarışmaya girebilecek kalitede yağ üretmesi…

Zeytin konusunda ki çalışmaları ile öne çıkan Ali Osman Menteş ise görüşlerini şu şekilde dile getirdi; “Bundan 15 sene önce bizim ürettiğimiz yağı, rafine kalitesinde diye aşağılanan bir üründü. Böyle olmadığını araştırmalar sonucu öğrendim. Ağaçlarımı budadım, ilaçladım, gübreledim, sopayla dövmedim, çuvallara doldurmadım, makineyle topladım ve beklemeden sıktım. Elde ettiğim yağları yurt dışına yarışmalara yolladım ve dereceler aldım. Bunun hiç önemi yok. Mühim olan 80 üreticinin açtığım yolda devam edip yarışmaya girebilecek kalitede yağ üretmesi. Memecik zeytininin de farkı. Bana bu fırsatı sunan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış beye çok teşekkür ediyorum…” dedi.

Zeytin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü bir bitkidir…

Televizyoncu Cem Seymen; “Tarım gönüllüsü ve sevdalısı olarak ülkemizin kalkınması, ekonominin gelişmesi, istihdamın sağlanması, özellikle gençlerimize umut vermesi açısından tarım benim için çok önemli. Zeytinyağının hikâyesini bu kadar güzel bir kalabalıkla taçlandırmak istemenizi büyük bir mutluluk ve gururla karşılıyorum. Burada olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Zeytin ağacına ölmez ağacı denmesinin sebebi bolluğunun, bereketinin, zenginliğinin bir coğrafyanın kaderini değiştirebilecek kadar güçlü olmasından ileri geliyor. Birazdan başlatacağım panelde konuklarım olacak. Zeytinyağının üretimi, markalaşmayı, Türkiye’nin zeytin üretiminde söz sahibi bir ülke olmasına vesile olacak bir başlangıç belki de bu program…” dedi.

Ardından moderatörlüğünü yapacağı, “Zeytinyağında kalite ve markalaşmanın” konuşulacağı panel için Gürsel Tonbul, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Kaya ve Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Prof. Dr. Fügen Durlu Kaya’yı sahneye davet etti. Panelde kaliteyi etkileyen faktörler ve markalaşmanın, dünyada zeytin üretiminde söz sahibi olabilmek için ne denli önemli olduğu konuşuldu.

Doğada birçok bitkinin içinde mucize var…

Ardından moderatörlüğünü Zeytindostu Derneği Başkanı Atilla Totoş’ un yaptığı, “Zeytinyağı ve sağlık” konulu söyleşi, Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, Prof. Dr. Gazi Aydın ve Doç. Dr. Mehmet Ateş’in söyleşisi ile devam etti. Saraçoğlu; “Doğada birçok bitkinin içinde mucize var. Ülkemiz bu kaynaklar açısından zengin bir ülke. Faydalarından maksimum yararlanmak için, tanımak ve bilmek gerekli. Yerli ve milli tohumların korunması ve devamlılığının bu alanda önemli olduğunu, yerli tohumları, kaynakların korunması ve etkin kullanımı konusunda çalışmaların hız kazandı…” dedi.

Söyleşinin ardından proje ortaklarına ve onur konuklarına temsili plaket olarak bonsai zeytin fidanları takdim edildi.  Plaketin ardından yarışmaya katılan tüm üreticilere katılım belgeleri verilerek dereceye giren zeytinyağı üreticilerine bronz, gümüş ve altın belgeleri verildi.

Program ödül töreninden sonra katılımcılar ile birlikte toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

ZEYTİNİN ZEYTİNYAĞINA KAYIPSIZ VE KALİTELİ YOLCULUĞU PROJESİ ÖDÜL LİSTESİ

ADI SOYADIÖDÜLİLÇEKÖY
MEHMET MUĞLAALTIN-JÜRİ ÖZELYATAĞANŞEREF
FULYA DAĞDEVİRENALTINMİLASMERKEZ
EGEMDEN TARIM ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ.ALTINULAKIZILAĞAÇ
ZEYNEP EMEL ERDEMİRALTINMİLASDÖRTTEPE
HALİSE ÇAKMAKALTINMENTEŞEAKÇAOVA
HASAN BEKTAŞALTINMENTEŞEKUZLUK
MEHMET UYSALALTINMENTEŞEBAYIR
BEKİR KAYMAKALTINMENTEŞEBAYIR
ALİ AKBAŞALTINKAVAKLIDEREÇALDIR
AHMET ALİ ŞAHİNALTINKAVAKLIDEREÇALDIR
RİXOS PREMİUM BODRUM OTELALTINBODRUMTORBA MAH.
MESUT SİVRİ-ZAVENDİKALTINMİLASEKİNDERE
SALİH PAŞALIALTINMENTEŞEAKÇAOVA
MÜMTAZ ÜNLÜALTINBODRUMÇÖMLEKÇİ
FERHAN TOLGA ÖZEN-TLOSOLİVEALTINFETHİYEÇAMKÖY
BİRSEN İNCİDİŞ KİLİMCİ-HYLLARİMAALTINKAVAKLIDEREKURUCUOVA
MOR SALKIM ŞARAPÇILIK TARIM GIDA TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.ALTINBODRUMÇÖMLEKÇİ
SELAHATTİN KARATAŞ-KARATAŞ ZEYTİNYAĞI ÜRETİM İNŞ. VE TUR. TİC. LTD. ŞTİ.ALTINMENTEŞEYERKESİK
HAPİMAG TURİSTİK YATIRIM VE TİC. A.Ş.-SEA GARDENALTINBODRUMYALIÇİFTLİK
MEHMET PEHLİVAN-PEHLİVAN TİCARETALTINDATÇASINDI
ALİ OSMAN MENTEŞE-MENTEŞE SOMALTINMİLASAĞAÇLIYÜK
MEHMET AL-HEKATOMNOSALTINMİLASMERKEZ
MEHMET ÖZDEMİR-SELENE ZEYTİNYAĞLARIALTINMİLASBAFA
İTİMAT GAYRİMENKUL TARIM HAYVANCILIK GIDA SAN. TİC. A.Ş.ALTINMİLASKAZIKLI
ZEYNEP GÜLSÜM BİNGÖLLÜ DURMAYALTINMİLASKAYADERESİ
UĞUR ÖZEN-ÖZEN ZEYTİNYAĞI ÜRETİM TESİSİALTINMİLASMERKEZ
ZİVER ASLAN-KAFKASÖR ZEYTİNYAĞLARIALTINMİLASSELİMİYE
SERHAT ASLAN-DİVİN ZEYTİNYAĞIALTINMİLASDERİNCE
TOKUÇ GRUP DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ.ALTINKAVAKLIDEREKURUCUOVA
ABDULLAH COŞKUN YILDIZALTINMİLASKAPIKIRI
Hatice AKTÜRKALTINMİLASKAZIKLI
ZEYNEP ÇELİKOĞLU-KAİROS ZEYTİNYAĞIALTINMİLASBEYCİLER

 

ADI SOYADIÖDÜLİLÇEKÖY
MEJMUN TURPGÜMÜŞMENTEŞEBAYIR
ALİ ŞAHİNGÜMÜŞKAVAKLIDEREÇALDIR
RAGIP ARSLANGÜMÜŞKAVAKLIDEREÇALDIR
KEMAL AKYOL-ÇAKIR AYŞE ZEYTİNYAĞLARIGÜMÜŞMİLASGÜLLÜK
MUSTAFA UÇANGÜMÜŞMENTEŞEGÖKTEPE
HÜSNÜ ÇAKIR-ÇAKIRALİ ZEYTİNYAĞIGÜMÜŞMİLASMERKEZ
CEM ÇİMEN-BAFA TARIM ÜRÜNLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ.GÜMÜŞMİLASBAFA
ERDOĞAN KESERGÜMÜŞMİLASŞENKÖY

 

ADI SOYADIÖDÜLİLÇEKÖY
MEHMET ALİ BAŞ-MABAŞ ZEYTİNYAĞIBRONZMENTEŞEBAYIR
NEŞET ÖZBRONZKAVAKLIDEREÇALDIR
NECATİ BAKARBRONZKAVAKLIDEREÇALDIR
MUSTAFA COŞKUNBRONZMENTEŞEÇAMOLUK
ADEM BULUTBRONZMENTEŞEGÜLLÜCE
CELAL ZEHİRBRONZMENTEŞEGÖKTEPE
KOCAMAAR TARIM ÜRÜNLERİ SAN VE TİC. A.Ş.BRONZDATÇAHIZIRŞAH
OKAN ÖZLÜ-ÖZLÜ BALLARIBRONZDATÇAMERKEZ
NECATİ ÇOBANBRONZMİLASŞENKÖY
İBRAHİM ZEYBEK-DRUPABRONZMİLASGÜLLÜK
153 NOLU MİLAS ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TARIM SATIŞ KOOPERATİFİBRONZMİLASMERKEZ

 

ADI SOYADIÖDÜLİLÇEKÖY
OĞUZ YILMAZ-GÖKOVA OLİVETEŞEKKÜRULAGÖKOVA
İSMAİL DURNATEŞEKKÜRMENTEŞEGÖKTEPE
FERİŞTAH YILDIZ-FERİ OLİVETEŞEKKÜRMENTEŞEDENİZOVA
MEHMET ÖZKANTEŞEKKÜRMENTEŞEORTAKÖY
ABDULLAH KURTTEŞEKKÜRMENTEŞEGÖKTEPE
MEHMET KUYUALANTEŞEKKÜRKAVAKLIDERENEBİLER
AYŞE METE-METEBEYTEŞEKKÜRMİLASSELİMİYE
RECEP ŞAHİNTEŞEKKÜRKAVAKLIDEREÇALDIR
ŞERİFE KUNDAKÇITEŞEKKÜRORTACATERZİLER MAH.
MEHMET ÇAKMAKTEŞEKKÜRMENTEŞEÇAKMAK
MUSTAFA KARADAĞTEŞEKKÜRMENTEŞEAKÇAOVA
AKIN SARPKAYATEŞEKKÜRDATÇAKARAKÖY
RAMAZAN İLHANTEŞEKKÜRKÖYCEĞİZZEYTİNALANI
ZIP ZIP TURİZM TİCARET LTD. ŞTİ.TEŞEKKÜRBODRUMÇAMLIK
KADİR ERMİŞTEŞEKKÜRDALAMANGÜRLEYİK
SADETTİN MUSLUTEŞEKKÜRDALAMANÇÖĞMEN
RAMAZAN YAVUZTEŞEKKÜRDALAMANKIZILYAKA
MUSTAFA CANTEŞEKKÜRBODRUMYALI
ÖMER GÜLGÜNTEŞEKKÜRMENTEŞEKAFACA
UFUK GÜLER-GÜLER ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞITEŞEKKÜRYATAĞANYEŞİLBAĞCILAR
KADİR ÜNAL-DATÇA KÖY ÜRÜNLERİ TUR. TİC. VE SAN. İTH. İHR. LTD. ŞTİTEŞEKKÜRDATÇASINDI
GÜLLERDAĞI TURİZM TARIM İNŞ. SAN. TİC. A. Ş.TEŞEKKÜRDATÇAMERKEZ
İ. HAKKI KARADEVECİ-KARADEVECİ ZEYTİNYAĞI FABRİKASITEŞEKKÜRMİLASMERKEZ
MUSTAFA BAŞ-SER ZEYTİNCİLİKTEŞEKKÜRMİLASŞENKÖY
EYÜP İNANÇ-MYLASOSTEŞEKKÜRMİLASMERKEZ
AYŞE KARACA-AİLOSTEŞEKKÜRMİLASMERKEZ
MEHMET CİHAT ATEŞMUTLULAR TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. TİC. SAN. LTD. ŞTİ.TEŞEKKÜRMİLASDERİNCE
KAZIM YİĞİTTEŞEKKÜRMİLASAKYOL
HASAN FELEK-FELEK TİCARETTEŞEKKÜRMİLASDÖRTTEPE
SADIK ÇOBANYILDIZITEŞEKKÜRMİLASŞENKÖY
ABDULLAH İDİNTEŞEKKÜRMİLASKILAVUZ
BİLGİNLER TARIM VE ORMAN ÜRÜNLERİ LTD. ŞTİ.TEŞEKKÜRMİLASMERKEZ
YÜKSEL ÖNTEŞEKKÜRKAVAKLIDEREKURUCUOVA
Ertekin DAĞLITEŞEKKÜRULAGÖKOVA
ÖZGÜR UTKU ACATTEŞEKKÜRFETHİYEOVACIK

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.