Bodrum Gündem

Bodrumlular Kandilde Lokma Dökmeye Devam Ediyor…

Bodrumlular Kandilde Lokma Dökmeye Devam Ediyor…

Ay takvimine göre Recep ayının ilk Perşembesini Cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandili vesilesi ile Bodrum’un Türkkuyusu Mahallesinde tepsi tepsi lokma döküldü.

Bodrum Gündem Haber

55 yıldır Bodrum’da lokma yapan Lokmacı Leyla olarak bilinen Leyla Özgüreli tarafından yapılan tepsi tepsi lokmalar eski gelenekler yerine getirilerek komşulara dağıtıldı.

Hayır sahibi Bodrumlu Süyehla Dönen tarafından yaptırılan lokmalar ağızları tatlandırırken bu gecede Allah’ın rahmetinin, bereketinin ve bağışının bol olması için dualar edildi.

13 . yüzyıldan Osmanlı saraylarından gelen ve Saray tatlısı olarak bilinen lokmanın tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşidi mevcut. Yapımı için basit malzeme gereken lokmanın püf noktasını “elimin mahareti” olarak nitelendiren 55 yıllık lokma ustası Leyla Özgüreli, “Biz 7 kardeşiz. Annem babam Rodos’tan gelmişler. 5 kardeşim adada doğmuş ama ben ve ikizim Bodrum doğumluyuz. Kendimi bildim bileli lokma yapıyorum. Aslında bankada çalışıp emekli oldum ama annemden öğrendiğim bu işi çocukluğumdan bu yana yapıyorum. Benden başka Bodrum’da bu kadar uzun süredir lokma yapan kimse de yok” diyor.

Kandillerde ve özel günlerde lokma yaptığını söyleyen Lokmacı Leyla’ya işin püf noktasını sorduğumuzda  “ Bu aslında Saray tatlısı. Her şeyin tazesini kullanıyorum. Mayanın, unun, şekerin. El marifetidir, işin püf noktası diye bir şey yok. Çok kadına gösterdim ama üstesinden gelemediler. Ellerini, yüzlerini yaktılar. Bir kızım var ama o da buna meyletmedi. Ben de sağlığım el verdiği sürece yapmaya, bu geleneği devam ettirmeye çalışıyorum” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.