Bodrum Gündem

KORONAVİRÜSTEN İNANILMAZ HABER /Ronald Karel Bodrum Gündem yazıları…

Dean Koontz 1981 yılında bir kitap yayınladı.

Kitabın ismi THE EYES OF DARKNESS.. Karanlığın Gözleri!

Koronavirüs 1981 yılında bir kitapta yayınlanmış ve 2020 yılında dünyaya yayılacağı zaten yazılmış. İşte kitap ve işte açıklamalar.

 

Kitaptan önemli bölümler.. ‘’Bunu anlamak için’’ der Dombey.. 20 ay önceye gitmen lazım. Li Chen isimli Çinli bilim adamı ABD ye kusurlu bir disket  gönderiyor. Bu son onlarca yılın en tehlikeli bir biyolojik silahtır. Adı Wuhan-400, onların RDNA laboratuvarlarında gerçekleştirildi. O araştırma merkezinde yaratılan insan yapımı mikroorganizmaların dört yüzüncü canlı suşuydu.

 

Sayfa 312..

2020 yılı cıvarlarında çok tehlikeli bir zatürre dünyaya yayılacaktır. Akciğer ve bronçiyal tüplere saldıracaktır. Sonra geldiği gibi birden bire kaybolacaktır. Sonra 2030 yılında tekrar saldıracaktır ve hemen sonra tamamen kaybolacaktır.

SON DURUM

Virüs organizmaya giden yolu bulduktan sonra, hızla çoğalmak için bir hücreyi enfekte eder çünkü tek başına yapmak için yeterli kaynağa sahip değildir. Ancak ayrım olmadan tüm hücreleri hedef almaz. Doktor ve virolog Profesör Anne Goffard, “SARS ve MERS de olduğu gibi, bu virüs özellikle akciğer hücrelerinin yüzeyindeki reseptörlere, aynı zamanda böbrek hücrelerinin ve kolonun üzerine yapışabilir.”

“Bu, bazı hastalarda neden ishal, bazılarında da böbrek yetmezliği olduğunu açıklamaktadır, ancak bu nadirdir.”

Ancak en sevdiği hedef, açık havadaki üst solunum yolları ve bronşlar. Profesör Goffard, “Enfeksiyonun başlangıcında, esas olarak üst solunum yollarından alınan örneklerde bulunur, daha sonra bronş ağacına iniyor gibi görünüyor” diyor. Ortaya çıkan semptomlar hastadan hastaya büyük ölçüde değişir. Ancak vakaların ezici çoğunluğunda (10 hastanın 8’i) ciddi değildir (ateş, kuru öksürük, geçici nefes alma zorluğu …). Ve birkaç gün içinde hastaların çoğu tekrar ayağa kalktı.

Yukarıda verilen örnek aslında iyi bir haber.

Diğerleri için her şey karmaşıklaşır. Bunların yaklaşık % 15’i için solunum zorluğu solunum yetmezliğine dönüşebilir: akciğerlerde oksijen almakta zorlanır, vücut hücreler oksijenden yoksundur. Bu hastaneye yatmayı gerektirir: hastalara sadece % 20 içeren ortam havasından daha zengin oksijenli gazlı bir karışım olan “oksijen’’ verilir.

Son olarak, 20 vakadan birinde, “kritik” vakalar, resüsitasyon önlemleri (özellikle yardımlı vantilasyon: hastanın nefes almakta zorluk çekmesine yardımcı olmak için akciğerlere hava zorlanır) bile gerekli olacaktır.

Cenevre Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü Müdürü Profesör Antoine Flahault, “Akciğer enfeksiyonunun çok daha ciddi bir aşaması olan ciddi akut solunum sıkıntısı sendromu ile sonuçlanabilir. Virüs daha sonra ” beyaz akciğer ” olarak adlandırılan şeye neden oldu: alveoller çok hasarlı ve artık gaz değişimine izin vermiyor, akciğer artık işlevsel değil, tamamen opak ve bu nedenle radyografide toraks tamamen beyaz “.

Hastayı kurtarmanın tek yolu ekstrakorporeal yapay oksijenasyona başvurmaktır: damarlardan pompalanan kan, daha sonra bir cihaz kullanılarak arterlere yeniden verilmeden önce vücudun dışında oksijenlenir. Buna ECMO denir. Kısacası bir çeşit yapay akciğer.

Profesör Flahault, “Bu çok ağır ve çok pahalı hayata geçirme şekli, genellikle iki haftadan az, birkaç günlük kötü bir seyrin geçmesine izin verebilir ve böylece hastaya hayatta kalma şansı verir.” Hasta daha sonra kendi kendine nefes alma yeteneğini yavaş yavaş geri kazanacaktır. Profesör Goffard, “Yok edilen bronşiyal hücre miktarı çok fazla değilse, hasta iyileşecek ve hücreleri yenilenecektir.”

Bununla birlikte, virüs veya oksijen eksikliği, özellikle böbrek, karaciğer, kalp veya beyin nedeniyle diğer organların hasar görmesi durumunda sekeller olabilir.

Yok edilen bronşiyal hücre miktarı çok büyük değilse, hasta iyileşir ve hücreleri yenilenir.

Pr Anne Goffard, Lille Üniversite Hastanesi’nde doktor ve virolog

Yoğun bakım ünitesine yatırılan hastaların yaklaşık üçte biri hayatta kalmamaktadır. “Bu, akciğerlerin viral enfeksiyonun iyileşmesine rağmen spontan solunum için minimum kapasitelerini geri kazanmaması veya resüsitasyon ile ilgili komplikasyonlar nedeniyle veya hastanın başlangıçta olması nedeniyle olur ve altta yatan ciddi kronik hastalıklar ve güvencesiz sağlık durumunun ciddi bulaşıcı bölümün şokuna dayanmadığı, “diye açıklıyor Profesör Flahault.

Özellikle risk altındaki 80 yaş üstü kişiler

Virüs tüm yaş gruplarında (9 yaşın altındaki çocuklar hariç) ciddi formlara neden olabilse de, Çin de büyük bir ölçüde yapılan araştırma sonucu ortaya çıktı ki hastalık körü körüne öldürmez. Araştırma 44.000 hasta üzerinde yapıldı.

SONUÇ

Çalışmada analiz edilen 1.023 ölümden % 80’i 60 yaşın üzerindeydi.

Özellikle 80 yaş üstü hastalar ölme olasılığı en yüksek olanı (% 15) olup, tüm hastalar için% 2,3’tür.

Rennes Üniversite Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar ve tıbbi yoğun bakım departmanından Profesör Pierre Tattevin, “En önemli faköt yaşlılıktır. Vücudun savunmasının düşük verimliliğiyle açıklanabilecek bir fenomen.’’ Profesör Goffard, “Belirli bir yaştan sonra, bağışıklık sistemi tüm bu yıllar boyunca birçok bulaşıcı mikroplara karşı savaşmaktan bıkmıştır” diyor. “Artık virüsün vücuttaki yayılmasını sınırlayamaz ve ikincisi virüs hücreleri büyük ölçüde enfekte etme fırsatını yakalar.”

Belirli bir yaştan sonra, bağışıklık sistemi tüm bu yıllar boyunca birçok bulaşıcı mikroplarlra savaşmaktan bıkmıştır.

Ancak bu ciddi komplikasyonlar gençleri de etkileyebilir. 1.099 hastayı içeren bir başka Çin çalışmasına göre, 173 komplikasyon yaşadı:

% 40’ı 15-49 yaşları arasında ve % 30’u 50-64 yaşları arasındaydı. Çalışma ölüp ölmediklerini söylemiyor. Li Wenliang vakası semboliktir. Atipik pnömoniyi ilk uyaran Çinli doktor, virüse yakalandıktan birkaç hafta sonra 7 Şubat’ta Wuhan hastanesinde öldü. Sadece 34 yaşındaydı.

Nasıl açıklanır? Profesör Anne Goffard, “Bazı hastalarda bağışıklık yanıtı çok güçlü ve ortaya çıkan iltihaplanma solunum yetmezliğine yol açabilir” diyor. Açıkça, viral partikülleri her ne pahasına olursa olsun ortadan kaldırmak isteyerek, bağışıklık hücreleri enfekte olmuş akciğer hücrelerini aynı anda yok edecektir. Aksine, diğerlerinde, bağışıklık tepkisi çok hızlı çoğalan bu virüsle başa çıkmak için çok yavaş olacaktır. Henüz tanımlanmamış genetik faktörler söz konusu olabilir.

Ayrışma riski

Risk altındaki başka bir kategori, zaten kronik bir hastalığa yakalanan insanlardır. 44.000 vakanın araştırmasına göre, kardiyovasküler hastalığı olan enfekte hastaların % 10’u ölmüştür. Bu, diyabetli kişilerin % 7’si, kronik solunum hastalığı olanların % 6’sı için de geçerlidir. Buna karşılık, başka türlü sağlıklı enfekte kişilerin % 1’inden azı öldü.

Profesör Flahault, “Zaten bir hastalığı olan insanlar, hastalığın kendisi nedeniyle, ancak bazen bu hastalığı tedavi etmek için uygulanan tedaviler, özellikle de bağışıklığı etkileyenler nedeniyle daha kırılgandır” diyor. “Hala çok ciddi komorbidite olmayan hipertansiyon veya diyabetin neden daha sık ölümcül komplikasyonların gelişmesini teşvik edebileceğini anlamıyoruz. Kesinlikle birkaç ay veya birkaç yıl içinde bileceğiz ”diyor. Öte yandan, yıllarca sigara içtikten sonra kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) muzdarip bir kişinin neden bir koronavirüs cezası ile ayrıldığını anlamak kolaydır.

Zaten bir hastalığı olan insanlar, hastalığın kendisi nedeniyle değil, bazen de bu hastalığı tedavi etmek için uygulanan tedaviler nedeniyle daha kırılgandır.

Pr Antoine Flahault, Cenevre Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü Müdürü

Bu insanlar için doktorlar “ayrışma” dan bahsediyorlar. Bir hastalığın, tedavi ve yaşam tarzı istikrarlı bir denge oluşturduğu sürece “telafi edildiği” söylenir. Ancak kalp yetmezliği olan bir hastada, örneğin en ufak bir virüs – koronavirüs ya da değil – bu tehlikeli dengeyi bozabilir. Profesör Flahaut, “Kalp yetmezliği belirtileri ortaya çıkıyor ve kısa sürede akciğerin akut ödemi, enfeksiyon temizlendikten birkaç hafta sonra ölen hastayı alıyor.” Açıkçası, hasta viral enfeksiyondan değil, dolaylı sonuçlarından öldü. Koronavirüs tarafından boğulmuş bakım kanalları bu kronik hastalara bakmak için mücadele ettiğinde ölüm daha da kaçınılmazdır.

SON DURUM

Çin de 59 897 kişi iyileşti ve hastanelerden taburcu oldular. Wuhan hastanelerde daha aşağı yukarı 15 000kişi tedavi altındalar. DST Çin in aldığı tedbirler sayesinde ülkenin diğer bölgelerinde hastalığın pek yayılmadığını kabul ediyor. Çin i ziyaret eden DST dan Bruce Aylward duruma olumlu bakıyor.

Neden İtalya da çok ölüm vakası meydana geliyor?

Covid-19’un ölüm oranı yaşla birlikte artmaktadır:

60-69 yaş grubunda% 3,6

70-79 yaş grubunda% 8 v

80 yaşın üzerinde% 14,8.

Ancak İtalya, Avrupa Birliği’nde yaş ortalaması en yüksek olan ülkedir.

Eurostat verilerine göre, 2018’deki her dört İtalyan’dan neredeyse biri 65 yaşın üzerindedir. Küresel olarak, İtalya Japonya’nın arkasında ikinci sırada yer alıyor.

İtalyan Yüksek Sağlık Enstitüsü yakın zamanda “İtalya’nın yaşlı bir nüfusu var ve onu bulaşıcı hastalıklardan mümkün olduğunca korumak gerekiyor” diye uyarmıştı.

Birleşmiş Mİlletler fakir ülkelerin koronavirüs ile mücadele edebilmeleri için 15 Milyon dolar veriyor.

Trump koronavirüs için 8 milyar dolar ayırdı.

Avrupa komisyonu başkanı Ursula von der Leyen AB nin 25 milyar euroyu AB ülkelerinin ekonomisini dengede tutmak için ayıracaklarını söyledi. Bunun 7.5 Milyar eurosu derhal nakit olarak piyasaya sürülecekmiş.

Büyük Britanya faiz oranlarını 0.25 düşürdü.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.