Bodrum Gündem

KORONAVİRÜS VE DÜNYADA SON DURUM / Ronald Karel Bodrum Gündem yazıları…

 

Son yayınladığım makalemde DEAN KOONTZ’un yazdığı kitabın sayfalarının değiştirildiğini gördüm. Bundan sonra KORONAVİRÜS konusu ve buna benzer dünya halklarını ilgilendiren bütün konuları yabancı basında ‘’büyük röportaj’’ yapan gazeteciler ile çok ciddi kaynaklardan alıp yayınlamaya karar verdim.

Dünyada koronavirüs haberleri her saat peşpeşe geldikleri için makalemi devamlı güncelleştirmek zorunda kaldım. Eminim yayınlandığı zaman rakamlar maalesef daha da değişecektir. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Benim bu konuda yazma nedenim bizim basınımız bazı önemli yabancı haberleri atlıyor ve ben elimden geleni kadar yardımcı olmaya çalışıyorum.

Fransa da 3600 şirket kapanma tehlikesinde ve faaliyetlerini azaltmak için müracaat ettiler ve 60000 yeni işsiz teknik işsizlik parası alacak. Paris ve Frankfurt borsaları 11% kadar düştüler. Frankfurt kurumu yıl sonuna kadar 120 milyar avroluk ek kamu ve özel borç almayı planlıyor. KOBİ’leri destekleyecek bir kredi programı da planlanmaktadır.

Her konuda ateşe körükle giden Trump 13 Mart 2020 akşamından itibaren Avrupa nın 26 ülkesinden ABD giriş çıkışı yasakladı.

Le Figaro da ilginç bir haber de yer aldı. Trump kazayla, ‘’bu sadece yolcular için değil ayrıca Avrupa dan gelecek bütün gıda ve diğer ürünleri de kapsayacak’’ demiş.. Ancak gece yapılan toplantıda danışmanları bu abuksubuk cümleyi düzelterek ‘’Cumhurbaşkanımız ticareti kolaylaştıracak herşeyi yapacak’’ diyerek ortalığı yatıştırmışlar.

Trump ın bu haberlerinden sonra Hong Kong borsası 2%, Tokyo borsası da 3% kaybetmişler. Trump seçimler yaklaştığı için hemen Kongre ye müracaat etmiş ve işçiler ve çalışanların vergilerini hemendüşüreceğine dair kanun çıkarılmasını istemiş.

Lakin kendi partisi dahil bu habere pek sevinen olmamış.

Boris Johnson ‘Artık sterlin avro karşısında 1.20 yi buldu, daha da iyi olacak’ derken bu satırları yazdığım zaman pound avro kaşısında 1.10 a geriledi.

Avustralya başbakanı Scott Morrison da koronavirüs ün ekonomiye etkilememesi için 10.3 milar avro ayırdıklarını açıklamış. Avustralya da bugüne kadar 136 kişi hastalanmış ve 3 kişi hayatlarını kaybetmişler.

Artık Avrupa da okullar ve restaurantlar,sinema lar, tiyatrolar kapatılıyor; spor ve kültürel toplantılar iptal ediliyorlar….

Koronavirüs salgının neden olduğu küresel ekonomik krizin üstesinden gelmek istediğini söyleyen Macron 70 yaş üzerindeki insanların sokağa çıkmamalarını tavsye etti. Bu yasak 15 Mart 2020 tarihinden sonra  Büyük Britanya da da uygulanacak.

Ayrıca New York’ta, Metropolitan Müzesi ve Broadway tiyatroları gibi simgesel mekanlar kapatıldı ve 500’den fazla insanın tüm toplantıları yasaklandı.

Kaliforniya’daki Disneyland eğlence parkı da önlem olarak kapalı. Avusturya’da Tirol kayak merkezleri önceden kapanırken, Belçika’da restoranlar ve kafeler gibi keyifli yerler kapatılacak. Roma’da tüm kiliseler kapılarını 3 Nisan’a kadar kapattılar.

13 Mart 2020

Fransa da 100 kişiden ve Avusturya da 5 kişiden fazla insan toplanamayacak. Başbakan Edouard Philip bugün karar çıkardı. Bu gidişle yakında ailece sokağa çıkamayacağız.

Dünyada meydana gelecek ekonomik krizin ne derece olacağı daha belli değil. Bazı ülkelerde yeni kanunlar çıkarılıyor halkı korumak için. Büyük bir kaosun yaşanacağı belli, virüs daha yayılıyor ve kimse ekonomik verilere bakacak durumda değil. Bence koronavirüsün yayılması durduktan sonra hesaplar-kitaplar yapılacak. Hemen hemen bütün dünya can derdinde.

ÇİN DE DÜZELME BAŞLADI

Buna karşılık Çin de neredeyse hastalık kaybolmakta. Hastalığa yakalananların sayısı 15 Ocak seviyesine düştü. Bu haber bütün dünya için umut verici.

Bu kahrolası virüsün dünya ekonomisine yaptığı zarar daha bilinmiyor. Birçok ciddi gazete ve ekonomi degilerini inceledim lakin her kafadan bir ses çıkıyor. Zarar büyük olacak ama ne kadar olacağı belli değil. Bilinen tek şey hemen hemen her ülkede borsalarda çöküş var.

Bu satırları yazarken şöyle bir düşünce geldi aklıma.. Bence Mart sonuna doğru hastalık Çin de tamamen kaybolurken, bütün dünyada koronavirüse yakalananlarda bir yavaşlama olacak ve bu yavaşlama Nisan sonuna doğru çok daha azalacak. Bu satırlşarı yazarken tırmanış Çin haricinde tam yol devam ediyor.

 

KORONAVİRÜS AŞISI

Avrupa Komisyonun genç Araştırma sorumlusu Bulgar Mariya Gabriel Covid- 19 a çare bulmak için gece gündüz Avrupa da 136 ekiple beraber çalışıyor. Maalesef klinik deneyleri uzun zaman alacak diyor yetkili. 10 milyon avrodan başka daha başka finansmanlar elde eden Avrupa Komisyonu araştırma bölümüne 37.5 milyon avro daha elde ettiklerini söyleyen Gabriel ilaç yapan firmalardan da 90 milyon avro elde edeceklerini söyledi.

Amaç koronavirüse karşı aşı bulmak ve hastaları iyileştirmek. Projenin adı EXSCALATE4CoV . Bu araştırma İtalya da Cineca, İspanya da BSC, Almanya da Jülich tarafında destekleniyor.

EXSCALATE4CoV nedir ? https://www.exscalate.eu/en/projects.html

Avrupa Komisyonu Avrupa da bu konuda kaç tane laboratuvarın araştırdığını bilmiyor ama 17 projeyi alıp 136 çalışma ekibiyle 1 sene içerisinde aşının hazır olabileceğini savunuyor.

Dünyada izole olarak araştırma yapan birçok araştırma merkezlerinin olduğuna inanan komisyon, kim ne bulursa bulsun gerçek sonuçların elde edilip, aşının dünya piyasalarına sürülemsinin tam 12 ay alacağını söylüyor.

BÜYÜK BRİTANYA DA BÜYÜK ATILIM  

Boris Johnson 16 Mart Pazartesi gününden itibaren otomobil üreten fabrikaların ventilatör üretmelerini isteyecek. NHS Sağlık merkezi hastalarına oksijen tenefüsü için ventilatöre ihtiyacı olduğunu duyurdu.

KORONAVİRÜS MÜ YOKSA BAŞKA BİRŞEY Mİ?

KORONAVİRÜS MÜ YOKSA BAŞKA HASTALIK MI?

 

SOĞUK ALMA VEYA ALERJİ                         GRİP VEYA KORONAVİRÜS

KAŞINAN GÖZLER                                                             ATEŞ
TIKALI BURUN                                                                    YORGUNLUK
HAPŞIRMA                                                                          VÜCUT AĞRILARI
ÖKSÜRÜK
KÖTÜLEŞEN SEMPTOMLAR

KORONAVİRÜS

                                                                                          NEFES DARLIĞI
SEYAHATLAR
TEMASLAR

 

İTALYA DA 15 MART GÜNÜ 368 KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Böylelikle İtalya da ölü sayısı 1809 a yükseldi… Boris Johnson 16 Mart tan itibaren otomobil üreten fabrikalara vantilatör üretmelerini istedi. Büyük Britanya da ölü sayısı 35 e yükseldi. Sağlık Bakanı Matt Hancock bütün NHS hastanelerine rahat nefes alınabilecek ekipmanların alındığını söyledi ama bunun yeterli olmayacağını, çünkü önümüzdeki günlerde Büyük Britanya da virüsün daha fazla yayılacağını ifade etti.

Artık havalimanları boşalmaya başladı. Her saat uçak şirketlerinden iptal kararları gelmeye başladı. Durum gerçekten çok vahim bir hal aldı.

Brüksel de daha iki sene önceye kadar benim yaşadığım Woluve St Pierre de büyük gıda alışveriş merkezlerinde insanlar birbirleriyle kavga ederek rafları boşaltmaya başlamışlar.

Dünyadaki son durum şöyle.

141 ülkede hastalığa yakalananların sayısı 15 Mart 2020 Londra saatıyla 18.27 de 163 930 dur. 6420 kişi hayatını kaybetti, lakin rakam çok hızla yükseliyor.

İTALYA DOSYASI

Ölü sayısının nasıl arttığını maalesef görüyoruz.  Almanya yarından itibaren sınırlarını kapatıyor..

20 février : 0
21 février :  (+1)
22 février :  (+1)
23 février :  (+1)
24 février :  (+4)
25 février : 10  (+3)
26 février : 12  (+2)
27 février : 17  (+5)
28 février : 21  (+4)
29 février : 29  (+8)
1er mars : 34  (+5)
2 mars :    52  (+18)
3 mars :     79  (+27)
4 mars :   107  (+28)
5 mars :   148  (+41)
6 mars :   197  (+49)
7 mars :   233  (+36)
8 mars :   366  (+133)
9 mars :   463  (+97)
10 mars :  631  (+168)
11 mars :  827  (+196)
12 mars :  827  (+0)
13 mars :  1266  (+439)
14 mars : 1441  (+175)
15 mars : 1809  (+368)

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.