Bodrum Gündem

İNSANOĞLU BOCALARKEN / Celal Gürsoy Bodrum Gündem yazıları…

Bilim Kurgu Dünyasının üstatlarından biri olan Isaac Asimov öykülerinde robotlar için üç yasa koyarak insanlığı korumayı düşünmüştü. Bunlar sırası bozulmamak şartı ile şöyle yazılmıştı:

1)ROBOTLAR, İNSANLARA ZARAR VEREMEZ YA DA EYLEMSİZ KALARAK ONLARA ZARAR GELMESİNE GÖZ YUMAMAZ.

2)ROBOTLAR, BİRİNCİ KANUN’LA ÇAKIŞMADIĞI SÜRECE İNSANLAR TARAFINDAN VERİLEN EMİRLERE İTAAT ETMEK ZORUNDADIR.

3)ROBOTLAR, BİRİNCİ YA DA İKİNCİ KANUN’LA ÇAKIŞMADIĞI SÜRECE KENDİ VARLIKLARINI KORUMAK ZORUNDADIR.

Ancak Asimov ilerleyen öykülerde olası bir açığı kapatmak için hepsinden önce yer alacak bir “0” yasası yazmıştı. O da;

“0)ROBOTLAR, TÜM İNSANLIĞA ZARAR VEREMEZ YA DA EYLEMSİZ KALARAK İNSANLIĞIN BÜTÜNÜNE ZARAR GELMESİNE GÖZ YUMAMAZ.” şeklinde idi.

Daha sonraki yıllarda farklı Bilim Kurgu yazarları tarafından;

“ROBOTLAR, OLASI HER DURUMDA BİR ROBOT OLDUĞUNU BELİRTMEK ZORUNDADIR.” şeklinde Dördüncü Yasa ve daha sonra da;

“ROBOTLAR, ROBOT OLDUKLARINI BİLMEK ZORUNDADIR.” şeklinde Beşinci Yasa ortaya atılmıştı.

Günümüzde gelişen Robotik Bilimi insanoğlunu korumak için kim bilir daha kaç yasa belirleyecektir.

Farkındaysanız artık Yapay Zeka ile süslenmiş Akıllı Telefonlar bile sizden habersiz diğer “Akıllı Aletler” ile iletişime geçebiliyor, data transfer edebiliyor ve sizin bir sonraki adımınızı sizden önce düşünebiliyorlar.

Hiç şüphesiz hızla gelişen teknoloji çok yakında insandan ayırt edilemeyecek kadar mükemmel robotlar üretecektir. İnsanoğlu yarattığı bu kusursuz robotlarla gururlanırken acaba muhtemel bir Corona (mesela) 25 virüsü karşısında hayatını kaybederse ne olacak? Yeni virüs evrim geçirerek giderek başa çıkılması mümkün olmayan bir güce olaşınca canlı insan nüfusu dünyayı terk ederken mavi gezegen hastalanmayan, bir insandan daha mükemmel, ölümsüz makinelere kalacaktır.

Bu kurguyu çok abartılı buluyor olabilirsiniz ama şu anki halimize bir baksanıza. Sözde ilerleyen tıp ilmi yarasa çorbasından gelen gelişmiş (!) virüs karşısında aciz kalıyor, binlerce insan ölüyor, yöneticiler çareyi sokağa çıkmayı yasaklamakta buluyor… Önümüzdeki sene Corona 20 geldiğinde ne yapacağız?

Bu gün olarak beklentimiz utanılacak kadar aşağılayıcı. Yani bir araştırma laboratuvarı bir ilaç geliştirecek, bizler cebimizdeki bütün paramızı o ilaç için feda edeceğiz, ilacı bulan trilyoner olacak ve seneye aynı tiyatro tekrar oynanacak.

Büyük devletler de hala insan haklarından, sosyal güvenceden falan bahsedecekler.

Bir bulaşıcı virüs karşısında bu kadar bocalayan insanoğlunun artık yaşananlardan ders alarak hayata başka açıdan bakma vakti gelmiştir.

Günümüzde hiç bir ideolojinin insanlara mükemmel hayatı sunamadığı bir gerçektir. Durmadan akmaya devam eden Zaman, bizi “insan hayatını esas alan”, daha gelişmiş bir yönetim formatı bulmaya zorlamaktadır.

İnsanlığı kurtaracak olan, artık günümüzde esamesi okunmayan beraberlik, sevgi ve sosyal hayatta ortak paydada buluşmak olmalıdır.

Bu nasıl olabilir?

Bence bundan yaklaşık 80 yıl önce Asimov’un yazdığı robot yasalarını insanlara uygulamalıyız.

Şimdi sizden ricam Asimov’un ilk üç yasasını, sonra “0 Yasasını” ve onu takip eden Dördüncü ve Beşinci yasaları cümlenin içindeki tüm “ROBOT” kelimelerinin yerine “İNSAN” koyarak tekrar bir okumanızdır…

Nasıl? Olabilir mi?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.