Bodrum Gündem

Korona Sonrasını Düşünmek / Duayen Gazeteci-Yazar Osman Arolat’ın yazısı

Korona Sonrasını Düşünmek / Duayen Gazeteci-Yazar Osman Arolat’ın yazısı

Duayen Gazeteci Yazar Osman Arolat’tın Dünya Gazetesi’nde yer alan yazısında “Öncelikle sorunun dünyada ve ülkemizde yol açtığı yıkımları, gerçekçi bir şekilde saptama çalışmaları yapmalıyız. Ülkemizde zarar gören, zora düşen sektörlerin ve şirketlerin durum tespitini yaparken, bu zararları en aza indirebilmek için kamunun ilgili kurumlarının desteklerinin ne olabileceğine dair hesapları ortaya koymalıyız…” ifadeleri yer aldı…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye’nin en ciddi ekonomi-politika gazetesi olan Dünya Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni ve duayen gazeteci yazar Osman Arolat bu günkü yazısında çok önemli noktalara değiniyor.

Osman Arolat’ın yazısı şu şekilde;

Korona günlerinin sonrasını şimdiden düşünmeliyiz… Bazı sektörler için acil destek gerekiyor.

Korona salgını bütün dünyada stres, korku ve ölümlere neden oldu/ oluyor… İçe kapanmalar dünya ticaretini daralttı, seyahatleri azalttı, küresel turizme darbe vurdu. Korona’nın bütün dünya ülkelerine ciddi bir faturası oldu. Zamanında önlem alma konusunda geciken kimi ülkeler daha ağır fatura öderlerken, erken davranıp önlem alanlar daha az zarara uğrayacaklar gibi görülüyor. Şimdi, Korona salgın günlerinden sonrasını sakin olarak düşünmeye başlamalıyız.

Öncelikle sorunun dünyada ve ülkemizde yol açtığı yıkımları, gerçekçi bir şekilde saptama çalışmaları yapmalıyız. Ülkemizde zarar gören, zora düşen sektörlerin ve şirketlerin durum tespitini yaparken, bu zararları en aza indirebilmek için kamunun ilgili kurumlarının desteklerinin ne olabileceğine dair hesapları ortaya koymalıyız. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı gibi diğer kamu kurumlarından da erken hareket beklemeliyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın zarar gören kurum ve sektörlere nasıl destek verilmesi gerektiğini ele alması yararlı olacaktır. Bu zararların minimize edilmesi için destek paketleri ortaya konulmalıdır.

Bu arada önemli zarara uğrayan havayolu, turizm ve otelcilik gibi şirketlerin durumları ele alınarak, hali hazırdaki ve muhtemel zararları hesaplanmalıdır. Bununla kalmayıp, destek paketleri acilen hazırlanıp hayata geçirilmelidir. Geç gelen adaletin adil olamayacağı unutulmamalıdır. Zamanında alınmayan önlemler ve hayata geçirilmeyen destekler, anlamsız hale gelir. Korona günleri sonrasını düşünerek, atmamız gereken adımları ve yapmamız gereken destekleri ele almalıyız. Kurumlar ve sektörler reel zararlarını tespit etmeli, kendi yaralarını sarmanın yollarını aramalılar. Bir yandan da abartmadan kamu kurumlarından bekledikleri destekleri ortaya koymalıdırlar.

Sağlıklı diyaloğa ve ortak akıl arayışına ihtiyaç vardır. Sanayi ve ticaret odaları, üyeleriyle ‘’diyalog’’ başlatmalıdır. Kamu kurumları da vergi ve borç erteleme, parasal destek gibi imkanları bir an önce devreye sokmalıdır.

Osman Arolat yazılarına ve Dünya Gazetesi’nin diğer haberlerine ulaşmak için linki tıklayınız;

https://www.dunya.com/kose-yazisi/korona-sonrasini-dusunmek/465165?utm_campaign=dunya-bulten&utm_source=setrow&utm_medium=ebulten-18-03-2020

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.