Bodrum Gündem

OLİMPİYATLAR ERTELENDİ, BENCE ACELE VERİLMİŞ BİR KARAR / Celal Gürsoy Bodrum Gündem yazıları…

Dünyayı hızla saran virüs korkusu insanların kendi hayatlarıyla ilgili alışık olmadıkları tedbirler almaya ve belki de yaşam biçimlerini değiştirmeye zorluyor.

Kurumlar da ileriyi net olarak görmeseler bile çok önceden planlanmış olan organizasyonları hakkında radikal kararlar vermek zorunda kalıyorlar.

Bunlardan biri de bu sene Japonya’nın başşehri Tokyo’da yapılması kararlaştırılmış olan spor dünyasının en büyük organizasyonu sayılan 2020 Yaz Olimpiyatı idi.

Uluslar arası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach 24 Mart Salı sabahı Japonya Başbakanı ile bir telekonferans yaptı. Konu ile ilgisi olan bütün yan kurumların da fikirleri alınarak oyunlar 2021 yazına ertelendi.

Şimdi ilk etapta 33 Federasyon ile görüşülerek 2021 için en uygun tarih belirlenecek.

Bundan yirmi gün önce 4 Mart Çarşamba günü medyada yer alan haberlerde Thomas Bach olimpiyatların ertelenmesi gibi bir düşüncenin gündemde olmadığını açıklamıştı.

Arada geçen yirmi gün içinde virüsün sanılandan daha hızlı yayıldığı ve sadece Asya Ülkeleri ile sınırlı kalmayıp tüm kıtalarda hemen tüm ülkelerde çok tehlikeli boyutlara ulaşabileceği anlaşılmıştı.

Ancak erteleme kararının alındığının ertesi günü salgının çıkış merkezi olan Çin’de yeni vaka tespit edilmediği haberi geldi. Çin, salgını durdurmuştu. Dünyanın öbür ucunda da hastalığı yavaşlatan, kontrol altına alınabilmesini sağlayan ilaçlardan bahsedilmeye başlandı. Dünya el birliği ile salgına karşı bir savaş içine girmişti.

İnsanoğlunun günümüzde sahip olduğu teknoloji ile coronayı yeneceği kesindi, bilinmeyen bunun ne zaman gerçekleşeceği idi. Hazırlıksız yakalanan ülkelerde ölümlerin sayısının artması dünyayı ümitsizliğe iterken tıp ve teknoloji el ele vererek çare üretmeye çok yaklaştı.

Bu durumda insan şunu düşünmeden edemiyor.

Acaba hazırlığı milyarlarca dolar olan bu organizasyonu ertelemek için acele mi edildi.

Basında bu erteleme yüzünden Tokyo’nun zararının altı milyar euro olduğu yazıldı. Buna ülkelerin ve tek tek spor branşlarının yaptıkları harcamaları eklemeyi düşünürsek inanılmaz büyüklükte bir rakam ile karşılaşacağız. Bunlara bir de sponsorların ayırdıkları bütçeyi eklersek tamiri çok güç bir açık ortaya çıkacaktır.

Halbuki Olimpiyatları ertelemek için biraz daha beklense hem maddi, hem de manevi olarak çok iyi olacaktı. Sporcuların iyi hazırlanamaması bir mazeret olmamalıydı. Hazırlık safhasında her ülkenin her branşındaki olimpiyat sporcuları aynı kısıtlamalarla karşılaşıyordu. Tokyo’da çok rekor kırılamayabilirdi ama bu yazın sonunda gerçekleşecek 2020 Olimpiyatı insanlığın global bir felakete karşı omuz omuza, el ele baş kaldırdığı, birlik olduğu ve zafer kazandığı bir dönemin gösterisi olacaktı.

Orada Olimpiyatların ana fikri tekrar yaşanacaktı.

Şimdi 2021’e kadar dünyanın gündemi sağlıktan ziyade para konusunda o kadar çok değişecek ki bu hava hızla unutulacak.

Hatırlayalım: Olimpiyatların sloganı üç kelimelik Latince ifadedir: Citius, Altius, Fortius. “Daha Hızlı, Daha Yüksek, Daha Güçlü” anlamına gelen bu ifade, sporcunun birinci olmayı değil, elinden gelenin en iyisini yapmasını hedefler. Sloganın bir diğer anlamı da şudur: “En önemlisi kazanmak değil, katılmaktır”. Slogan, Pierre de Coubertin‘in önerisiyle 1894’te Uluslararası Olimpiyat Komitesi‘nin kuruluşuyla beraber kabul edilmiştir.

Son yıllarda, özellikle 1996 Atlanta Olimpiyatından sonra hemen tüm spor branşlarında Profesyonel sporcuların Olimpiyatlara katılmasının önü açılınca Coubertin’in o saf düşüncesi hedefinden uzaklaşmıştı. Artık insanların seyirci olarak toplandığı spor yapılan yapılara Stadyum değil, Roma İmparatorluğu devrinde insanların yaşam için birbirini öldürmek zorunda kaldığı Arena adı verilmeye başlandı. Taraftarlar “seni sevmeyen ölsün” diye bağırarak “burası cehennem, buradan çıkış yok” diye pankartlar asmaya başladılar.  Bunlarla birlikte Amatör Spor Ruhu çok derinlere gömüldü.

Korkum 2021 Yaz Olimpiyatının, sponsorların reklamlarını formalarında taşıyan profesyonel sporcuların, en çok para, en çok rekor, en çok tık alarak sosyal medyada kahraman olacak, amatörlükle alakası olmayan, yarışlara kendi özel TIR’ları ile gelen ültra kahramanların ve onların rakibini öldürmeye hazır (!) fanatiklerinin olimpiyatı olmasıdır…

Şahsen benim naçizane beklentim binlerce insanın ölümüne sebep olan Corona Pandemisinin ardından Tokyo Olimpiyatının İNSANLIĞIN ve AMATÖR SPOR anlayışının dirilişi olması şeklindeydi.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.