Bodrum Gündem

HABER-YORUM; Muğla’ya Giriş ve Çıkışlar Valilik İznine Bağlandı, Böylelikle Bodrum’a Gelişler de Azalacak

HABER-YORUM; Muğla’ya Giriş ve Çıkışlar Valilik İznine Bağlandı, Böylelikle Bodrum’a Gelişler de Azalacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüse karşı alınan yeni tedbirleri açıkladı. Şehirlerarası seyahatler valilik iznine bağlanırken, yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdi. Bu kısmi bir sokağa çıkma yasağı olarak değerlendirilirken, şehirlerin tecrit edilmesi ile korono virüs’ün yayılmasının önlenmesi hedefleniyor…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Türkiye’de koronavirüs salgınını can almaya devam ederken, koronavirüse karşı önlemler de alınmaya devam ediliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ardından T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da salgına karşı alınacak tedbirlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkan “Daha çok fedakarlık yapmamız gereken bir döneme giriyoruz. Karşımızdaki tehdit çok ciddidir. Her bir vatandaşımın bu hastalığın açabileceği vahim sonuçların farkında olduğuna inanıyorum. Bir yandan devlet olarak biz her türlü tedbiri alacağız. Diğer yandan vatandaşlarımızın her biri kendi bireysel tedbirlerini alacak…” en önemli ifade oldu.

T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu süreçte yapılanları özetlemesinin ardından yine çok dikkat çeken birkaç önemli bilgiyi paylaştı;

“En çok yoğun bakım yatağına sahip olan ülkeyiz. Türkiye bu salgın dönemine olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır. Testler kesinlikle ücretsizdir. İlacın ilk kısmı da elimize ulaştı…”

İşte Alınan Yeni Tedbir Paketi…

  1. Şehirlerarası seyahatler bundan böyle valilik iznine bağlanmıştır.

Bu konu çok net olmasa da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 27 Mart 2020 Cuma gece yarısı bir genelge ile bu konuya açıklık getirmesi bekleniyor. Bu aslında kısmi bir sokağa çıkma yasağı anlamına da geliyor. Böylelikle Koronovirüs’ün belli bir bölge ya da şehirde tecrit edilmesi hedefleniyor. Öncelikle Büyükşehirlerde başlayacak olan bu uygulamanın bir süre sonra diğer şehirlerimizde ve hatta bazı ilçelerde de uygulamaya konulacağı bekleniyor.

Bodrum’da bu beklenti içinde olan ilçelerin başında geliyor. 27 Mart 2020 gece yarısından itibaren Muğla’ya girişler Muğla Valiliğinin iznine tabi olacak. Böylelikle Bodrum’a da dışarıdan giriş yapılması büyük oranda azalacak.

  1. Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışama geçilecektir.
  2. Toplu taşıma araçlarında seyrek oturma düzeni sağlandı.

Bu konuda da aslında çok iyi bir yol alındığını söylemek zor. Muğla Büyükşehir Belediyesi bütün toplu taşıma araçlarını özenle dezenfekte etse dahi, şehir içi minibüslerde ne kadar seyrek oturulabilir diye akla geliyor.

  1. Piknik alanları hafta sonu kapalı olacak hafta içi de buralarda toplu olarak bulunulmayacaktır.
  2. Askerlerimiz 14 gün kuralına uygun olarak celp uygulamasına tayin olacaktır.
  3. Yurt dışı uçuşlar tamamen sona erdirilmiştir.
  4. Alışveriş ihtiyacı dışında sokağa çıkmayarak temizliğe dikkat etmemiz şarttır.

Bodrum’da bu konuda da oldukça sıkıntı yaşanıyor. Özellikle büyük marketlerin servislerinde büyük aksamalar olduğundan şikâyet ediliyor. Hatta ücreti ödenmesine rağmen sipariş edilen ürünlerin tam olarak gelmediği dahi söyleniyor. İnternet üzerinden sipariş verilebilen süper marketlere internet kullanmayı bilmeyen ve dışarı çıkması yasak olan önemli bir kesimin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceği de bilinmeyenler arasında.

  1. Tüm illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulu oluşturularak gerektiğinde ilave tedbirler kararlaştırılacaktır.

Açıklanan tedbir paketi içinde belki de en önemli madde bu son madde. Valilerin bu yetkiyi nasıl kullanacağı merak konusu. Beklenti Valilerin bu yetkileri Kaymakamlar ve Belediye Başkanları aracılığı ile kullanması. Çünkü bölgesel tedbirleri almak için yerel yöneticilerin önerileri çok daha isabetli olacaktır. Örneğin Muğla’da Korona Virüs nedeni ile ölüm sadece Bodrum’da gerçekleşti. Bu nedenle Bodrum için ayrı bir önlem paketi hazırlanabilir.

Sonuç:

27 Mart 2020 itibarı ile Muğla ve dolayısı ile Bodrum’a girişler azalacaktır. Bu Bodrum kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın önemli bir ölçüde elini güçlendirecektir. Böylelikle hem Kaymakamlık, hem de Bodrum Belediyesi çok daha verimli bir çalışma yapabilecektir.

Lakin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarından anladığımız kadarı ile; Korono Virüs önümüzdeki haftadan itibaren çok daha etkili bir sürece girecek.

Bodrum’da Bodrum Devlet Hastanesi, Acıbadem Hastanesi ve Amerikan Hastanesi olmak üzere üç hastane bulunuyor. Yaklaşık 230 yatak kapasitesi ve 20 civarında da yoğun bakım ünitesi bulunuyor. 200 bin civarında nüfusa sahip Bodrum’da eğer Korono Virüs salgını büyürse çok zor günler yaşanır. Bu nedenle #evdekal mesajlarının ne kadar önemli olduğu da anlaşılmış oluyor. Bodrum’da geçtiğimiz gün Korona Virüs nedeni ile bir ölüm meydana geldikten sonra insanlarımız biraz daha olayı ciddiye aldılar. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın gün aşırı canlı yayınla Bodrumlulara bilgilendirmesi de bu süreçteki en önemli noktalardan birisi.

Önümüzdeki iki hafta çok kritik. O nedenle Bodrumluların kesinlikle evde kalmaları ve bu iki haftayı olabildiğince az temas ile geçirmeleri yaşamsal bir öneme sahip.

Bir diğer önemli konu da bilgi kirliliğinden uzak olmaya da gayret edelim. Her gelen mesajı doğruluğunu onaylatmadan asla paylaşmayalım. Özellikle yerel basını izleyerek bilgilenmeye çalışalım.

Dilerim önümüzdeki iki haftanın sonunda, olabildiğince az hasarla normale döneriz…

Yorumlar

  1. Nihal Esin Gürsoy dedi ki:

    Sadece otobüs seyahatleri kısıtlı…
    Yazlığına kim otobüsle geliyordu ki?

  2. Emre dedi ki:

    Sadece karayollarının değil Deniz yollarının da kapatılması lazım ..