Bodrum Gündem

Şimdi Yeni Şeyler Söylemek Lazım / Celal Gürsoy Bodrum Gündem yazıları…

Başlığı olumlu yönde algılamanızı rica ederim. Bizi her yönden kısıtlayan şartlar hayatımıza saldırıyor. O kadar riskli bir dönemden geçiyoruz ki, seçimlerimizi yaşam ile ölüm arasında yapıyor gibiyiz.

Doğal olarak bu günler de (umarım yakında) bitecek ve sıra yaraların sarılmasına gelecek. İşte o zaman bazı şeylerin değiştiğini fark edebilecek miyiz acaba?

Dünya artık bizim birkaç ay önce tanıdığımız dünya olmayacak. Yaşanan acılar o kadar derin iz bırakacak ki adeta insanların genleriyle oynanmış gibi algılarımız, hedeflerimiz ve yaşam prensiplerimiz değişmiş olacak.

İşte o zaman mutlaka birkaç akil insan çıkıp günümüzdeki idari sistemleri güncellemeyi önerecek. Yaşamın her mertebesinde bu güncelleme şart olacak. Çünkü artık bir yıl önceki yaşamların çok ama çok geçmişte ve yetersiz olduğu anlaşılmış olacak. Ülkeler ve halklar bir virüsün kurgu bilim filmlerindeki gibi insanlığı perişan edişinin analizini yapacak, nerede hatalar yapıldığını bulacak, muhtemelen önce kolaya gidip şahıslar suçlanacak ama daha doğrusu sistemlerin yetersiz kaldığı anlaşılarak her sektörde reformlar yapılacak.

Kaçınılmaz olarak Siyaset Dünyası da bu reformları yapacak, bazıları elinden gelenin en iyisini yaptığını savunarak kendini müdafaa etmeye çalışacak ama büyük çoğunluk açık noktaların kapatılmasına çalışacak.

Şimdi bize çok yavaş geçiyormuş gibi hissedilen “zaman” hızla geçecek, kabuğunu kırıp, açık bir zihinle özeleştiri yapabilen ülkeler gelecek yılların liderleri olacak. İnsanoğlu artık Çin malının, Amerikan Dolarının, Rus Füzesinin aslında bir göz boyamaca olduğunu idrak edip, kendisine daha mükemmel ve güvenilir bir hayat sunan sistemleri uygulamak isteyecek.

Şunu çok iyi biliyoruz ki dünya yaşadığı her büyük felaketten sonra eskisine göre daha insani adımlar atmıştır. Zorluk içinde yaşanırken inanılmaz keşifler, icatlar yapılmıştır. Şimdi elimizde yeni ve kullanmasını pek de bilmediğimiz bir silah var: “Teknoloji sayesinde gelişen iletişim kanalları.” Artık olan biten hiç bir şey gizli kalmıyor, her türlü yönetim zaafı, art niyet, yolsuzluk, haksızlık, sahtekarlık anında iletişim kanallarında milyonlarca insana iletiliyor.

Zaman, sonradan pişman olacağımız işler yapmadan tekrar düşünme zamanıdır. Günümüzden 813 yıl önce söylenmiş bir söz durumu aynen açıklıyor:

Her gün bir yerden göçmek ne iyi

Her gün bir yere konmak ne güzel

Bulanmadan, donmadan akmak, ne hoş!

Dünle beraber gitti cancağzım,

Ne kadar söz varsa düne ait

ŞİMDİ YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM…

 

Mevlana Celaleddin Rumi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.