Bodrum Gündem

Tonik bir içki midir..? / Emin Varol Bodrum Gündem Yazıları…

Biraz da gülümseyerek, “elbette hayır” dediğinizi duyar gibiyim.

Ama, RTÜK’e göre,  tonik bir içkidir !

Neden mi? Yazımın devamında anlatacağım.

Son günlerde, muhalifleri tarafından “siyasi” olmakla itham edilen ve “siyasi nedenlerle karar verdiği” iddia edilen RTÜK oldukça sıkıntıda.

Özellikle, “yakından takibe aldığı” FOX TV’ye, ana haber sunucusu Fatih Portakal’a verdikleri, “basın-ifade-düşünce özgürlüğü” yönünden çok tartışılan cezaya tepki devam ediyor.

FOX TV bu kararı elbette mahkemeye götürecektir. Mahkeme aşamasında belki, kararın nasıl alındığına ilişkin detaylar, üst kurulda bu kararla ilgili olarak üyeler arasında tartışma yaşanıp yaşanmadığı ortaya  çıkacaktır.

Duyumlarıma göre, bu kararın alındığı toplantıda, CHP’nin kıdemli üyelerden biri ile, seçildiği günden bu yana “tartışmalara pek katılmayan, geri planda durmayı tercih eden”  HDP’li üye bile dakikalarca kararın aleyhine konuşmuş ve ceza verilmemesini savunmuşlar.

Uzman raporundaki Fatih Portakal’a ilişkin sözlerin, “eleştiriden başka bir şey olmadığını”, “basın özgürlüğü kavramını” AK Parti ve MHP’li üyelere  anlatmaya çalışmışlar.  Sayısal çoğunluğa sahip  AKP ve MHP’li üyeler ise her zamankinin aksine, “sessiz” bir şekilde dinlemişler. Belki içlerinden “ haklısınız ama ne yapalım” diyerek raporu “hiç tartışmadan, muhalif üyelerin söylediklerine cevap bile vermeden” oylamış ve kararı onaylanmışlar.

Ben, bu kararın mahkemeden döneceğine inanıyorum. Ama RTÜK’ün FOX TV’nin peşini bırakacaklarına ise inanmıyorum.

Gelelim, tonik meselesine …

Tonik bir içki midir?

Efendim, bir süre önce RTÜK uzmanlarından biri, yabancı kökenli bir kanalda yayınlanan programı izlerken bir “ihlal”le karşılaştı. Görüntüleri geriye sararak tekrar,tekrar izledi.

Sonunda karar verdi. Bu görüntüler, “..izleyenlere alkolü özendiriyordu..” Raporu yazılmalı ve o televizyona ceza verilmesi için Üst Kurul toplantısına gönderilmeliydi.

Öyle de yaptı.

Raporunu, sırasıyla izleme dairesinden yetkililere, RTÜK üyelerinden bazılarına imzalatarak Üst Kurul gündemine aldı.

Peki bu cezaya neden olacak görüntülerde ne vardı?

Görüntülerde, kahve ve tonik vardır. Üstelik ‘flu’lanmadan yayınlanmıştır.

Raporda, “Kahve ve tonik karışımlı bir içeceğin yapımı ve tadımı blurlama (buzlamak-flulamak) yapılmadan gösterilmiştir” denilmektedir.

Alkol hangisi. Kahve mi? Tonik mi?

Her gün birkaç fincan içtikleri kahvenin içki olmadığını üyeler bilmektedir. Öyleyse, içki olan ‘Tonik’tir. Raporda, “…kahve tonik karışımlı bir içecek yapıldığı…” iddia edilmekte, bu nedenle de “alkolü özendirdiği” için o televizyona ceza verilmesi istenmektedir.

Allah’tan üst kurul üyeleri arasında Tonik’in içki olmadığını bilen üyeler de vardır. Bu üyeler, tonikin içki olmadığını, alkol içermediğini, sadece alkolsüz soda olduğunu, Cin- Tonik karışımının yarattığı algı nedeniyle içki zannedildiğini anlatırlar. Ardından da bu görüntüler nedeniyle, televizyona ceza verilmemesini isterler.

Bu defa tonik kazanır.

Muhalif üyelerin itirazlarına az da olsa “haklısınız” diyen diğer üyeler, televizyona ceza vermekten vazgeçer.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.