Bodrum Gündem
HALUK ŞAHİN

HALUK ŞAHİN

Haluk Şahin, 1 Ocak 1941 yılında Bursa'da dünyaya gelmiştir. Bursa erkek lisesinden mezun olduktan sonra 1964 yılında İstanbul üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1972 yılında ABD'de Indiana University'den gazetecilik yüksek lisansı, 1974 yılında ise aynı üniversiteden kitle iletişimi dalında doktora derecesi aldı. Amerikan üniversitelerinde dersler vermiş, kitle iletişimi konusunda yaptığı araştırmalar ve dünyanın önde gelen bilimsel iletişim dergilerinde ve kitaplarda yayımlanmıştır. Pek çok uluslararası konferansa katılarak bildiriler sunmuştur. Haluk Şahin, medya sektöründe çeşitli görevlerde bulundu, genel yayın yönetmenliği, araştırma bölümü başkanlığı, danışmanlık ve köşe yazarlığı yapmıştır. Birçok televizyon programının yapımına da imzasını atmıştır. Aynı zamanda TV8'de Biz Böyleyiz adlı programı sunmuş, 2009 yılında aynı kanalda Yüksek Siyaset programını sunmuştur. 1998'den bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi, iletişim Fakültesi Televizyon Gazeteciliği Program Koordinatörüdür. Evli ve ilk evliliğinden iki çocuğu bulunmaktadır.

Kruyalım Derken, Ayrımcılık Yapmayalım / Prof.Dr. Haluk Şahin Bodrum Gündem yazıları…

Benim de dahil olduğum 65 yaş üstü kesimde şikayetler yükseliyor:

“Bir ayı aşkın bir süredir evlerde kapalıyız. Kapının önüne bile çıkamıyoruz. Hareket alanımız sınırlı. Hava alamıyoruz. Yürüyüş yapamıyoruz. Bunaldık!”

Bir çoğu, en zorunlu banka ve alışveriş işlerini yapamıyor. ATM’ye gidemiyor, gitse bile polissiz kullandırılmıyor, bazılarının güvendiği hiç kimse yok, telefonu bozuk, vb. vb.

Nüfusun sadece yüzde 9’unu oluşturan bu kesime reva görülen bu farklı muamele bütün “ayrımcılık” tanımlarına uyuyor: Bir demografik özellik yüzünden bazı hak ve nimetlerden mahrum bırakılmak!

Elbetti ortada bir tıbbi gerçek var. Covid19 virüsü yaşlılara karşı daha etkili, yüksek oranda ölüme neden oluyor. Ancak, bu onların kendilerini başkaları kadar koruyamayacakları anlamına gelmiyor. Tam tersine, sağlam maskesi, şapkası, fiziksel mesafesi, el yıkaması ve duşu ile 65 üstü bir yurttaş bunları yapmayan 25 yaşındaki bir yurttaştan daha güvencededir. Bunun sorumluluğunu üstlenecek sağduyu ve deneyime sahiptir. Yaptığı yürüyüşün sağlayacağı psikolojik ve biyolojik fayda da cabası…

Koronavirüs pandemisi bittikten sonra ruh ve akıl hastaları için sahra hastaneleri kurmaya hazır olalım. Depresyonlar, paranoyalar, panik bozuklukları, uyku sorunları, çarpıntılar, vb. şimdiden gırla gidiyor. Bu süre uzadıkça artacaktır. Açık havada günde bir saat yürüyüşün faydaları anlatmakla bitmez.

Başlangıçta alınmış bu uygulamalarda bazı esnekliklere ihtiyaç duyulduğuna şüphe yok. Salt bu yaş grubu için alışveriş ve banka saatleri, yürüme alan ve parkurları gibi. ..Dünyanın başka yerlerindeki uygulamalara bakılabilir.

Tüm önlemleri alalım. Fakat yaşlılara ayrımcılığın ciddi bir ayıp olduğunu da unutmayalım.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Mustafa Serdar dedi ki:

    Fikirlerinize tamamen katılıyorum.Bu sorun bir yaş sorunu olmaktan öte,bilinç sorunudur.
    Sosyal mesafeye uyma ve diğer tedbirlere uyma bilincinin yaşla ne alakası olabilir ?
    Bence yaş almışlar da bu bilinç, gençlerden daha fazladır.

  2. güneş günter dedi ki:

    &5 yaş üzerindeki kişiler sabah 8-10 arası sokağa çıkabilsin

  3. Salim Zeki Şenel dedi ki:

    Sayın Haluk bey,
    Ben de Bodrum nüfusuna kayıtlı bir emekliyim. Basında veya sosyal medyada bizim dertlerimizi de dile getiren pek kimse göremiyoruz. Bu sebepten size teşekkür ederim.
    Belirttiğiniz gibi evde bunalmış vaziyetteyiz. Bizim için sokağa çıkma yasağı olan günlerden birinde sokağa çıkabilmemiz serbest olabilir. Hiç olmazsa haftada bir gün çıkabilelim. Yürüyüş yapabilelim, deniz kenarında oturabilelim.
    Saygılarımla
    Salim Zeki Şenel