Bodrum Gündem

Yeni Bir Dünya Mı..? / Celal Gürsoy Bodrum Gündem Yazıları…

Şu günlerde çaresizlik içinde kıvranan insanlara kriz sonrası için bir ümit dalgası yayıldı.

“Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” diyenler çoğunlukta. Ben azınlıktayım. Yani insanların değişmeyeceğini düşünüyorum. Böyle düşünmemin somut sebepleri var.

Okuduğumuz kadarı ile tarih bilgimizi beraberce şöyle bir yoklasak bana hak verirsiniz. Çok eski devirlerde milyonlarca kişinin ölümüne sebep olan hastalıklara kadar gitmeye gerek görmüyorum. Yetersiz bilgi ve teçhizat diyebilirsiniz ama 1. Dünya Harbinde milyonlarca insan öldü, ekonomiler çöktü, iktidarlar el değiştirdi, harp sona erdiğinde insanlar ne demişti? “Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.”

Ne oldu? Aradan yirmi yıl geçti buyurun 2. Dünya Savaşı.

Gene milyonlarca insan öldü, ekonomiler battı, şehirler yıkıldı, taş üstünde taş kalmadı, savaş zar zor bitti. İnsanlar ne dedi? “Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.”

Ne oldu? Bir rahat nefes alabildik mi? Hiç durmadık ki… Avrupa Medeniyetinin (!) orta yerinde insanlar birbirini boğazladı, Afrika, Uzak Doğu, Orta Doğu, Orta Asya, Güney Amerika nereye baksan insanlar çeşitli nedenlerle birbirine saldırdı. Rusya zaten etrafa saldırmadan duramıyor. Amerika herkesin işine karışıyor. Haramiler zamanında dağlarda yaşayan terör teknolojik evrim yaşadı artık her yere ulaşabiliyor. Medeniyetin, Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden İngiltere’nin baş şehrinde bombalar patladı, kendini dokunulmaz zanneden Amerika’nın en büyük şehri saldırıya uğradı. Tarih boyunca insanların yirmi gün ateş kes ilan ettiği geleneksel Olimpiyatlarda bile terör saldırıları yaşadık.

Aslında beklenti neydi? Yöneticiler barış ilan edecek, herkes işine gücüne bakacak, din, dil, ırk, renk gözetilmeyecek, el ele yaşayacağız. Gerçekten buna inanıyor musunuz?

En yakın deprem felaketini düşünsenize. Ne korkmuştuk. “Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” demiştik. Daha da beter oldu. Bu korkuyu pazarlayarak para kazananlar çıktı ve bu gün aynı deprem tekrar yaşansa olabilecek yıkımı düşünmek dahi istemiyorum.

İnsanoğlu vebayı, sıtmayı, veremi, kolerayı vs. yendiği gibi Corona’ya da bir çare bulacak sonra gene gelsin güç oyunları. İdeoloji savaşları, din ayırımcılığı, zayıflara, kadınlara, çocuklara taciz v.s. Biz adam olur muyuz?

Bir yandan da doğayı yok etmek için adeta savaşıyoruz.

Şimdi bana çok kötümsersin diyeceksiniz ama “Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak” cümlesine negatif anlamıyla inanıyorum.

Eskiyi özleyeceğiz diye korkuyorum.

Bunu çocuklarımıza nasıl anlatırız?

Çok basit bir örnekle konuyu kapatacağım. Üç gün önce İstanbul Boğazında kıyıya kadar gelen Yunusların videosunu izledim. Çok sevindim tekrar geldiler diye. Çocuklarım sordular: daha önce neden gelmiyorlardı? “Çünkü biz boğazı kirletmiştik.” Bu cevabı verirken bile kendimden utanmıştım. Nokta.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.