Bodrum Gündem

Aşı Yarışı / Ronal Karel Bodrum Gündem yazıları…


Evet, aslında yarış çoktan başladı ama son haftalarda patent ve IP yüzünden daha da hızlandı. Artık hayvanlar üzerinde değil, insanlar üzerinde deneyler yapılıyor bazı ülkelerde. Şimdi gelelim bakalım son duruma…

Şimdi aşı durumunu incelemeden önce artık şu ABD, Almanya, Fransa, Avustralya nın Çin e karşı açmak istedikleri soruşturma hakkında ne olacaksa olsun diyorum.

Bu satırları yazarken mahvolmak üzere olan uluslararası ekonomiyi kurtarmak için çabalar başladı. Günler geçtikçe şimdilik ölümler azalıyor görülüyor.. Hani corona bittikten sonra yep yeni bir dünya başlayacak diyenler de azalmaya başladılar. Dün gece FRANCE 24 bir filozof herkese kızıyordu canlı bir toplantıda.. Günde 30 000 çocuk ölüyor, çıtınız çıkmadı. Yılda 600.000 kişi gripten ölüyor, diye. Bu ne patırdı?

Demek istediğim şudur ki eğer coronavirüs olayı Haziran da azalıp herkes normal hayata dönmeye başlarsa, yine ekonomik menfaatler geri gelecektir. Yepyeni bir dünya olacağına inanmıyorum.. O uluslararası mahkemeler olsa bile göstermelik olacaktır. Birkaç ay sonra yine atmosfer kirletilmeye başlanacak, denizler ve okyanuslar çöp yuvası olacaktır. Covid-19 u da Çin liler üretmediler, tesadüfen oldu, hayvanlardan sıçradı filan falan, fındık-fıstık…

Şimdi gelelim aşı meselesine.

2018’in başlarında, Dünya Sağlık Örgütü’nün listesinde gelecekte ölümcül bir pandemiye neden olabilecek “X Hastalık” adı verilen bir durum eklendi. Listedeki diğer hastalıkların aksine, ”X Hastalık” henüz mevcut değildi. O zamanlar insan hastalığına neden olduğu bilinmeyen ancak planlanması gereken yeni bir patojenin yer tutucusuydu. Covid-19, insanlar tarafından üretildiğinden beri ortaya çıkan ilk hastalıktır.(!) Şimdi hepimiz Hastalık X’in sonuçlarıyla yaşıyoruz.

Covid-19’a neden olan yeni koronavirüs ilk keşfedildiği günden bu yana, 200.000’den fazla insan öldü ve dünyanın büyük bir bölümü evlere kilitlendi. Bir aşı olmadan, hastalığın bulaşmasını tamamen durduramayız. Ama şimdi İngiltere’de bir çalışma mevcut ve rekor kıran bir zamanda bir aşı geliştirmeyi umuyor.

Etkili bir aşı geliştirmek, onaylamak ve üretmek normalde yıllar alır. Şu anda devam etmekte olan 100 kadar Covid-19 aşı projesinden, Oxford Üniversitesi’nden bir ekip, Eylül ayına kadar bir milyon doza hazır olabileceğini iddia ediyor. Bu, aşı üretim tarihindeki en hızlı ölçeklendirme olacaktır – eğer işe yararsa. Ve bu EĞER! in altını çizmek lazım.

Deneme Perşembe günü Oxford’da başladı ve çalışmaya katılan 800 sağlıklı gönüllünün ilk ikisine yeni bir aşı olan ChAdOx1 nCoV-19 enjekte edildi. Bu, klinik çalışmaların ilk aşamasına giren ve dünyayı tahrip etmeye devam eden virüse karşı bir panzehir umutlarını artıran altıncı koronavirüs aşısıdır.

Denemeler başarılı olursa, bilim adamları Eylül ayına kadar bir milyon dozun hazır olacağını ve bundan sonra üretimin önemli ölçüde artırmayı umuyorlar.

Hindistan’daki Pune merkezli Serum Enstitüsü (SII), deneme başlarken bile Hindistan’da aşı üretmek için Oxford Üniversitesi ile ortaklık kurdu. “SII, Eylül / Ekim ayına kadar İngiltere’deki klinik çalışmaların beklentisiyle ChAdOx1 aşısını üretmeye başlamayı planlıyor.

Apar topar aşı bulunsa dahi, bu aşının acaba yan etkilerinin olup olmadığı bu kısa sürede nasıl bilinebilecek? diye düşünüyorum şu an kendi kendime.. Belki de dünyada ilk kez bir aşı hayvanlar üzerinde denenmeden direk insanlar üzerinde deneniyor.

TRUMP IN GÖRÜŞÜ

Koronavirüs… Donald Trump’a göre Çin malı olmamıştır. Ne milliyeti ne de ten rengi var. Kasım 2019’da, bir gün bir hayvandan insana geçti. Sınırları aştı altı aydan daha kısa bir sürede dünyaya yayıldı ve Covid-19 salgını ile tanıştı dünyamız. En az Çin kadar Fransız, Avrupa, Amerikan, Afrika, Asya oldu. Buna rağmen, o aslında bir komünist virüstür, Çin değil, dedi Mr Trump. Yukardaki tabloda ABD de ölenlerin sayısını görüyorsunuz. Tarih 27 Nisan.

BÖYLELERİ DE VAR

Oxford üniversitesinden Dr Emily Cousens ‘’Eğer Büyük Britanya aşıyı bulup muvaffak olursa sanki dünyayı kurtarmış olacağız diye politize edileceğiz’’.
Ben şahsen taraftar değilim. İşte İngilizce manşet.

AŞILARDA SON DURUM

Araştırma son sürat gerçekleşiyor. Dünyada yaklaşık 80 grup aşı araştırıyor ve bazıları şimdi klinik çalışmalara giriyor.

Corona virüsü tüm dünyada etkisini sürdürmeye devam ediyor. Dünyanın birçok yerinde de corona virüsü ilacı ve aşısı geliştirilmeye çalışılıyor. Madagaskar’dan gelen son bilgi ise kafaları karıştırdı. Madagaskar Cumhurbaşkanı Andry Rajoelina, corona virüsü ilacını bulduklarını söyledi ve ilacı kameralar önünde içti. Peki “Covid Organics” adı verilen ilaç gerçekten tedavide işe yarıyor mu?

Dört bir yanda ilaç ve aşı çalışmaları devam ederken, Madagaskar Cumhurbaşkanı kameraların önüne geçti ve corona virüsü ilacını bulduklarını ilan etti. Ajanslara düşen bu haber sonrası internet kullanıcıları  ‘Covid Organics’ gerçekten tedavide işe yarıyor mu?

Madagaskar’ın dünyaya tanıttığı ilaç, sıtma tedavisinde de kullanılan artemisa bitkisi ile ülkede yetişen bazı diğer otların karışımı ile yapılan bir ilaç. Dünya Sağlık Örgütü, bazı bitkisel ilaçların corona virüsü etkilerini yavaşlatabileceğini kabul ediyor. Ancak corona virüse kesin çözüm olduğuna dair geçerli kanıtlarının olmadığını belirtiyor.

Yaklaşık olarak 25 milyon kişinin yaşadığı Madagaskar’da, bugüne kadar toplam 122 kişide corona virüsü tespit edildi. Ülkede corona virüsü sebebiyle hiçbir ölüm gerçekleşmediği bildirilirken, bir hastanın durumu kritik olmakla birlikte ülkede toplamda 60 hasta corona virüsü tedavisi görüyor. 61 hasta ise tedavilerini tamamlamış olarak gözüküyor.

Eveeet, ister misiniz Madagascar ın Covid Organics i doğru çıksın? Yukardaki Madagascar makalem Sözcü gazetesinden alınmıştır.

Şimdi devam edelim.

Bir aşı için ilk insan deneyi geçen ay Seattle’daki bilim adamları tarafından açıklandı. Alışılmadık şekilde, güvenliğini veya etkinliğini test etmek için herhangi bir hayvan araştırmasını yapmıyorlar.

Oxford’da, Avrupa’daki ilk insan denemesi 800’den fazla işe alım ile başladı – yarısı Covid-19 aşısını ve geri kalanını menenjite karşı koruyan ancak koronavirüse karşı olmayan bir kontrol aşısı alacak

İlaç devleri Sanofi ve GSK bir aşı geliştirmek için bir araya geldiler

Avustralyalı bilim adamları, iki potansiyel aşı ile gelincikler enjekte etmeye başladılar. Hayvanları içeren ilk kapsamlı klinik öncesi çalışmadır ve araştırmacılar insanları Mayıs ayı sonuna kadar test etmeyi ummaktadır.

Bununla birlikte, hiç kimse bu aşıların ne kadar etkili olacağını bilmiyor.

Ne zaman bir koronavirüs aşısı olacak?

Bir aşının normal olarak onlarca yıl olmasa da gelişmesi yıllar alır. Araştırmacılar sadece birkaç ay içinde aynı miktarda iş yapmayı umuyorlar.

Çoğu uzman, resmi olarak Sars-CoV-2 olarak bilinen yeni virüsün yaklaşık 12-18 ay sonra, 2021’in ortalarında bir aşının mümkün olacağını düşünüyor.

Bu çok büyük bir bilimsel başarı olacak ve muvaffak olma garantisi yok.

Dört koronavirüs halihazırda insanlarda dolaşmaktadır. Yaygın soğuk algınlığı semptomlarına neden olurlar ve bunların hiçbirine aşı bulunamadı.

KORONAVİRÜS E KARŞI IVERMECTINE, JAPONYA DA MUCİZE OLUYORMUŞ…

Japonya’da keşfedilen bu molekül, uyuz gibi paraziter hastalıklara karşı veterinerlik ve insan tıbbında kullanılmaktadır.

Sonuçlar muhteşem, ancak zafer ilan etmek için henüz çok erken. Henüz bilimsel bir dergide yayınlanmayan bir Amerikan araştırmasına göre, Covid-19 için hastaneye yatırılan hastalarda ivermektin alarak  ” antiparazitik bir tedavi” ölümlerde önemli bir azalma ve hastanelerde daha kısa bir kalış süresi ile görülmüştür.

“Covid-19’a karşı güçlü bir potansiyel rapor etsek de, bu sonuçlar kesin olarak değerlendirilmemelidir”.

Ancak Fransa- CNRS den araştırmacı Étienne Decroly   İvermektinin koronavirüsün replikasyonunu yavaşlattığı moleküler mekanizma hala bilinmemektedir diyor.

FRANSA VE BÜYÜK BRİTANYA DA RAHATSIZLIK VEREN ÇOCUK VAKALARI

Koronavirüs kesinlikle tüm sırlarını açığa çıkarmayı bitirmedi.

Büyük Britanya dan sonra, Paris te de salı günü,  Necker çocuk hastanesinden yapılan dahili bir iletişimde, potansiyel olarak Covid-19’a bağlı garip bir şiddetli inflamatuar sendrom nedeniyle hastaneye yatırılan çocuk ve ergenlerin sayısının yeniden ortaya çıkması konusunda uyardı.

Bazılarının yoğun bakıma alınması gerekti, ancak hepsinin durumunun tedavi ile iyileştiğini gördü. Anaokulunun ve ilkokulların yeniden açılmasının 11 Mayıs’ta planlandığı bir bağlamda, hızla yayılan mesaj oldukça endişe vericidir.

Ve bu endişe sadece Fransız değil.

“Londra, İspanya ve Belçika’daki meslektaşlarımızla temaslar ortaya çıkan bu sorunu teyit ediyor,” diyor uyarının yazarı Necker Hastanesi çocuk kardiyoloğu Damien Bonnet. Uyarı, geçen hafta sonu “alışılmadık bir klinik tabloya sahip çok hasta çocuk sayısında küçük bir artış” bildiren British Health Institute’un bir yorumu.

Manşın her iki tarafında, doktorlar nadiren  bir çocukluk çağı iltihaplı hastalığı olan Kawasaki hastalığı ile bağlantı kurdu. Şu anda gözlemlenen formlar daha şiddetlidir ve küçük çocuklar yerine ergenleri etkiliyor.

“Bu bağışıklık sisteminin hiper-ekspresyonunun kan damarlarının ve kalbin duvarlarının iltihaplanmasına yol açtığı bir otoimmün hastalıktır,” diye açıklıyor bölüm başkan yardımcısı Profesör Jean-Christophe Lega. Hemen hemen tüm çocuklar tedavi olmadan üç hafta sonra iyileşir. Çok fazla araştırmaya rağmen, onu neyin tetiklediğini bilmiyoruz, ancak virüsle ilgili olabilir. ”

Şimdiye kadar, doktorlar çocuklarda sadece hafif Covid-19 formlarını gözlemlediler. “Bu köklü bir gerçektir, bu konuşmayı yapmaya devam edebiliriz, CHU de Lyon’da romatolog Profesör Alexandre Belot’a güveniyor. Öte yandan, nadiren daha ciddi formların olduğu dışlanmıyor. ”

Geçtiğimiz üç hafta içinde, Paris’teki hastaneler, bağışıklık sisteminin bir davetsiz misafire yanıt verdiği mekanizma olan genel inflamasyon belirtileri ile gelen en az 25 çocuğun olduğunu gördü.

Semptomlar her zaman aynıdır: solunum hasarı, sindirim ve / veya kan dolaşımı bozuklukları, buna kalp hasarı eklenir. Son günlerde, bu fenomen vurgulayıcı gibi görünüyor, bu da doktorları ilgilendirmiyor: Necker Hastanesi hafta başında 9 çocuğu ağırladı.

Pr Damien Bonnet şaşırıyor ve neden bu gençlerde başlayan hastalık derinden araştırılmıyor diye.

Önümüzdeki haftalarda bakalım bu konu basına yansayacak mı, yoksa kendi kendine kaybolacak mı?

BÜYÜK BRİTANYA DA BİTMEYEN SLOGAN

Evde oturun, NHS i koruyun, Hayat kurtarın.

Hade diyelim çıktın dışarıya..

Ne olacak? Şuraya buraya dokunacaksın.. Hastalık kapacaksın. Sonra ellerini yıkamayacaksın…Herkese bulaştıracaksın. Ne işin var dışarda yahu?..
Oturrrr evinde yaaaa.

YENİ ASYA DA YAYINLANAN BİR MAKALE

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, dünyadan koronavirüsle mücadele için bağış istedi. Toplanması hedeflenen 7,5 milyar euro, virüsün tanı, önleme ve tedavi araştırmalarında kullanılacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “dünyanın tüm ülke ve örgütlerine” yeni tür koronavirüsle mücadele için bağış yapma çağrısında bulundu.

Cuma günü yaptığı açıklamada von der Leyen, 4 Mayıs Pazartesi günü uluslararası bir bağışçılar konferansı düzenleneceğini kaydetti. Von der Leyen amaçlarının, koronavirüs aşısının geliştirilmesi için “7,5 milyar euro temel” finansman toplamak olduğunu ifade etti. Toplanacak bağışların, yeni virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığının tanı, önleme ve tedavi sürecine ilişkin araştırmalarda kullanılması planlanıyor.

“Koronavirüs Küresel Yanıt” adını taşıyan inisiyatif kapsamında, “aşı, tanı maddesi ve terapilerin daha hızlı bir biçimde geliştirilmesi ve üretilmesi için bir finansman ve koordinasyon platformu” oluşturulması hedefleniyor.

İnisiyatifin himayesinin AB kurumlarının yanı sıra Fransa, Almanya, Birleşik Krallık, Norveç ve Suudi Arabistan tarafından üstlenildiği belirtildi.

İnisiyatife “şirket yöneticileri, hayırseverler, sanatçılar ve vatandaşlardan” da destek istendi. Araştırma finansmanına buna ek olarak, Dünya Bankası, Bill ve Melinda Gates Vakfı, uluslararası aşı kuruluşları Cepi ve Gavi’nin de dahil olduğu bir dizi kuruluş destek verecek.

SONUÇ

Bu aşı yarışlarının sonunda ben tıptan anlamayan biri olarak yine de düşünüyorum ki ‘yan etkiler’ neler olabilir diye. Bu olası yan etkiler ne zaman görülebilecek? Bir yıl? 3 yıl? Veya 10 yıl mı?

Anlıyorum insan hayatını kurtarmak için direk insanlar üzerinde yapılan testlerin arkasında maddi çıkarlar da var. Ammma, daha coronavirüsün insan vücudunda nereleri hasara uğrattığına dair çelişkiler de mevcut…

Sonuçta şahsım adına konuşuyorum, Dünya Sağlık Örgütü beni sükute hayale uğrattı. Çok genç yaşlarda iddialim uğruna UNESCO, Dünya Meteoroloji Teşkilatı, NASA gibi büyük kurumlarda aradıklarımı bulamayan bir zat olarak, insan hayatını korumakla görevli koskoca Dünya Sağlık Örgütünün bilim adamları yerine bürokratlarla dolu olması beni gerçekten son derece üzdü.

Böyle bir kurumda 2018 senesinde alarm verilen bir hastalığın, birgün çok tehlikeli olabileceğine dair vizyonu geniş, cesur bilim adamlarının yer alması gerektiğini düşünüyordum….

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Nurten Akzanbak dedi ki:

    Yani,durum ümitsiz… 🙁