Bodrum Gündem

Alevi Kadınlar Bu Yasa Teklifini Asla Kabul Etmeyecek

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği üyesi 18 kadının bir araya gelerek hazırladıkları 4 dakikalık videoda “Çocuğun cinsel istismarı aklanamaz, affedilemez” dediler.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’ne üye 18 kadının cinsel istismar faillerinin affedilmemesi için hazırladıkları 4 dakikalık video oldukça dikkat çekici.

Bodrum’dan Alevi Kadınlar Haykırıyor

Her meslekten 18 kadının yer aldığı ve İstanbul Sözleşmesinin hatırlatıldığı video kadınların ve çocukların cinsel istismarının hiçbir şekilde affedilmemesi gerektiğinin altı çizilirken yasa tasarısının Meclisten geçmesine asla izin vermeyeceklerini belirttiler.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği kadın üyelerince hazırlanan videoda okunan metnin tamamı şöyle;

Cinsel istismar suçtur! Aklanamaz! Affedilemez! 

 Ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddet gün geçtikçe artmakta ve vicdanlarımızı yaralamaktadır. Failleri koruyan uygulamalar, cezasızlık, hukuka aykırı indirim uygulamaları biz kadınların adalete olan güvenini sarsmaktadır.

Gün geçtikçe artan erkek şiddetine karşı önlemler uygulanmıyorken, şimdi de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile birlikte tecavüz suçu işleyen faillerin suç mağduru kız çocukları ile “evlilik yapmaları” halinde affa uğraması için yasa teklifinin oylamaya getirilmesi söz konusu.

Evrensel hukuk kuralları, tüm bağlı bulunduğumuz uluslar arası mevzuat ve ulusal kanunları ihlal eden bu teklifi 2016 yılından bu yana meclisten geçirmeye çalıştıklarının farkındayız. Yürürlüğe konulması planlanan yasa teklifi henüz 13 yaşını yeni doldurmuş bir çocuğun kendisinden 15 yaş büyük olan tecavüz faili ile evlenmesini ve dolayısıyla erkeğin evlilik yoluyla cezasız kalmasının önünü açacaktır.

Üstelik çocuğun duygusal ve psikolojik durumunun yanı sıra hala çocuğun ‘rızasının olduğunu’ varsaymanın asla mümkün olmadığını üstüne basarak tekrar ediyoruz.

Teklif aynı zamanda bu suçun oluşumuna iştirak edenlerin de, çocuğun cinsel saldırı faili ile evlendirilmesi halinde cezasız kalmasını öngörüyor.

Getirilmeye çalışılan bu af yasa teklifi bağlı bulunduğumuz tüm sözleşme ve ulusal mevzuata aykırı hareket etmenin yanı sıra kız çocuklarına karşı istismar suçunu meşrulaştırmak anlamına gelecektir.

Kadına şiddetin ‘namus’a indirgenerek cezai indirime tabii olması ve hatta serbest bırakılma ile sonuçlanması bu konuda erkeklerin cesaretlenmesini sağlamaktadır.

Buna seyirci kalmamız mümkün değil!  Kız çocuklarının geleceğini karartacak olan bu düzenlemelere biz Alevi kadınlar HAYIR diyoruz.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi ile çocuk istismar ve ihmalinin, özellikle cinsel istismarının önlenmesi Türkiye Cumhuriyeti tarafından imzalanmıştır. Bu sözleşmeye taraf Devletler özellikle çocuğu, her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suiistimale karşı koruma güvencesi verirler.

Çocukların ruh ve beden sağlığını korumakla yükümlü olan devlet, gerekli tüm önleyici ve koruyucu politikaları hayata geçirmeli ve çocukların yaşam hakkını savunmalı. Tacize, tecavüze, şiddete yol açan koşullara karşı etkin politikalar hayta geçirmelidir.

Kadına ve çocuklara karşı erkek şiddeti “akla uygun” hale getirilemez.

Evlilik çocuk oyuncağı değildir, istismara uğramış çocuğun oyuncağı da evlilik değildir.

 

Biz Alevi Kadınlar, cinsel istismar ile kurulan aile anlayışını kabul etmiyoruz.

Devlet, evlilik yolu ile üstünü örtmeye çalıştığı istismarı ve kadına yönelik şiddeti, engellemekle, bu suçun oluşmaması için etkin tüm politikaları uygulamakla yükümlüdür.

Cinsel istismar suçtur! Aklanamaz! Affedilemez!

Yine ve tekrar Alevi kadınlar olarak diyoruz ki, kadınların güvencesi olan İstanbul sözleşmesi ve 6284 sayılı Kanun’un uygulanması hayat kurtarır! Çocuklara karşı her türlü cinsel taciz ve saldırı suçunu meşrulaştıran yasa değişikliği teklifinin koşulsuz olarak geri çekilmesi konusunda diretiyoruz.

Bir kadın daha, bir çocuk daha eksilmeye tahammülümüz yok. Bu teklifin meclisten geçmesine asla izin vermeyeceğiz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.