Bodrum Gündem

100’e Yakın Hastalığın Tedavisinde Kullanılıyor

16.06.2020
0
A+
A-

Nörolojiden göz hastalıklarına yaklaşık 100’e yakın hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Kan hastalıklarının yanı sıra, acil durumlarda hızlı müdahaleyi sağlamasıyla hayat kurtaran bir yöntem olan aferez, Acıbadem Bodrum Hastanesi’nde hizmete girdi.

Bodrum Gündem Haber

Halk arasında “kanın temizlenmesi” olarak bilinen aferez, kelime olarak “ayırma veya alıp atma” anlamına geliyor. Gerçekten de hem hastalara hızla gerekli kan maddesini sağlamak hem de sağlıklı kişilerin hastalar için kolayca kan verebilmesi için geliştirilmiş, pratik bir yöntem. Bu yöntem sayesinde, kandan istenen maddeler çok çabuk ayıklanabiliyor ve kısa zamanda hastaya verilebiliyor.

Neredeyse hiçbir yan etkisi olmayan bu aferez, tıp alanında uzun yıllardır güvenilir bir şekilde kullanılıyor. Üstelik öyle çok hastalığın tedavisinde kullanılıyor ki, saymakla bitmiyor.

Uzmanların 100’e yakın hastalığın tedavisinde kullanıldığını söylediği yöntem, bazı kanser türleri için hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. İşte bu kadar geniş hastalık yelpazesi için çok gerekli olan aferezi, Acıbadem Bodrum Hastanesi, Mayıs ayı itibariyle hastalarının hizmetine sundu. Bodrum’a yaz aylarında çok sayıda turistin gelmesi, dolayısıyla acil müdahale edilmesi gereken hasta oranındaki artış, aferez yöntemine olan ihtiyacın da belirgin hale gelmesine yol açtığına dikkat çeken Acıbadem Bodrum Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Serkan Ocakçı’dan yöntem hakkında ayrıntılı bilgi aldık.

Kan ve kanser hastalıklarında da kullanılıyor…

Aferez, bir tedavi yöntemi. Çok sayıda kan hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanıldığını belirten Dr. Serkan Ocakçı, “Löseminin yanı sıra bu esansiyel trombositomi ve bölgede yoğun olarak görülen orak hücre anemisi tedavisinde aferez, büyük önem taşıyor. Bu hastalıklar çok önemli zira damar tıkanıklığına yol açıp hastanın felç geçirmesine de neden olabiliyor. Aferez yöntemi ile bu hastalara ihtiyaçları olan trombosit hızlıca veriliyor” diyor.

Hematolojinin yanı sıra multipl myeloma gibi kanser türlerinde, kök hücre toplanmasında nörolojik hastalıklarda, böbrek rahatsızlıklarında, organ nakillerinde, karaciğer yetmezliklerinde, çeşitli romatolojik hastalıkların tedavisinde ve çok yüksek kolesterolün kısa sürede düşürülmesinde aferez yöntemi tercih ediliyor.

Acil durumlarda hayat kurtarabiliyor…

Acil durumlarda da hastaya çok hızlı müdahale olanağı sağladığı için hayat kurtarıcı bir rol de üstleniyor. Hematoloji Uzmanı Dr. Serkan Ocakçı “Aferez yöntemi ile yapılan işlemlerin bazılarında zamanla yarışılır. Ani beyin ya da akciğer kanamalarında, trombosit vermemiz gereken durumlarda saatlerce beklememize gerek kalmaz. Bodrum’un bir tatil beldesi olması nedeniyle yaz aylarında çok sayıda kişi geliyor. Dolayısıyla bu tip hasta sayısında da artış görülüyor. Bu nedenle terapötik aferez yöntemi, bu hastaların tedavisi için çok önemli ” diyor.

Kan bağışı da kolay hale geliyor…

Bu yöntem sayesinde kan bağış işlemi de kolaylaşıyor. Bazı hastalıkları tedavisinde kullanılan kanın bağışçılardan alınması gerektiğini söyleyen Dr. Serkan Ocakçı, aferez sayesinde kan bağış işleminin de kolaylaştığını şöyle anlatıyor: “Kan bağışında klasik yöntem şudur; bağışçının kolundan kan alınır, dışarda bir torbada toplanır, içindeki trombosit ya da eritrosit ayrılır. Bu hem uzun hem de kandan toplanacak ürünler için çok sayıda bağışçının olmasını gerektiriyor. Oysa aferez yöntemi ile bağışçıdan aldığımız kan aferez makinesinde gelir; bir yandan trombosit ya da eritrosini ayrılır, öte yandan kan yeniden bağışçıya verilir. Yani işlem sırasında hem kan alma, hem ayıklama hem kanı geriye verme işlemi çok kısa sürede yapılır.

Aferez sayesinde bağışçı ihtiyacı da azalıyor. Şöyle ki, eskiden bir hastanın ihtiyacı için en az

5-6 kişinin kanına ihtiyaç duyardık. Ama bu yöntem ile tek bağışçıdan gereken kan ürününü alabiliyoruz…” Kan bağışının verici açısından hiçbir sağlık riski olmadığını da hazırlatan Dr.Serkan Ocakçı, tam aksine, kan vermenin sağlık için yararlı olduğunu belirtiyor.

Koronavirüs günlerinde aferezin önemi anlaşıldı

Koronavirüs günlerinde aferez işleminin öneminin daha da artığına değinen Dr. Serkan

Ocakçı, “Covit-19’un tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de, plazma tedavisi. Daha önce

covid-19 geçirmiş kişilerde oluşan bağışıklığı sağlayan antikorların toplanarak yeni hastalarda kullanılması tedavideki başarıyı artırıyor. Aferez yöntemi sayesinde kandan plazma almak kolay hale geldi. Vericiden alınan plazma, makine sayesinde bir torbaya alınıyor, kalan kan vericiye geri veriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.