Bodrum Gündem

Kıdem Tazminatı İşçinin Ve Çocuklarının Kırmızı Çizgisidir Orada Duracaksınız !

Kıdem Tazminatı İşçinin Ve Çocuklarının Kırmızı Çizgisidir Orada Duracaksınız !

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, TBMM Genel Kurulu’nda işçilerin kıdem tazminatı hakkına bir saldırı anlamına gelen yeni kıdem düzenlemesi hazırlıkları ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, düzenlemeye sert tepki göstererek; “ Kıdem tazminatı işçinin ve çocuklarının kırmızı çizgisidir, orada duracaksınız” dedi.

Bodrum Gündem Haber

“Kıdem tazminatı sorunu yoktur, kıdem tazminatlarının ödenmemesi sorunu vardır…” diye konuşan CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şu açıklamalarda bulundu:  “Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında emekçinin üç kuruşuna göz diken bir düzenleme konuşulmakta. Bu düzenleme ile kıdem tazminatı sorununun çözüleceği iddia edilmektedir. Adını doğru koyalım arkadaşlar, bu ülkede kıdem tazminatı sorunu yoktur, kıdem tazminatlarının ödenmemesi sorunu vardır. İktidarın görevi ise işçilerin tazminatlarının ödenmesini sağlamaktır, yağmalamak değildir…”

Kaynak yaratmak için kıdem tazminatına göz diktiler…

Girgin konuşmasına şöyle devam etti; “Bakan Albayrak bir laf etti, “Dünyanın üzerinden tır geçecek ama Türkiye’ye motosiklet çarpacak.” dedi. Öyle mi oldu peki? 11 milyon kişi, aylık 583 TL ile geçinmeye çalışıyor bu ülkede. Pandemide bu ülkenin emekçisinin, yoksulunun üzerinden tır geçiyor, tır sayenizde. Sarayda oturup kirada oturandan para isteyeceğinize “Sen sağlığını düşün, kira paran devletten.” demediniz. Yetmedi, kaynak yaratmak için emekçinin alın teri, kıdem tazminatına göz diktiniz. Kıdem tazminatını ortadan kaldırarak, gün miktarını düşürerek emekli ikramiyesi hâline getirmeyi ve işveren yükümlülüğü olmaktan çıkarmayı, böylece işten atmaları kolaylaştırmayı hedefliyorsunuz. Oluşacak fonu amaç dışı kullanmak istiyorsunuz yani ne yapmak istediğinizi çok iyi biliyoruz. ‘Zorunlu bireysel emeklilik’ dediniz, olmadı. İşçiler, kendilerinden kesilen paralarla patronları finanse etmenize razı olmadı ve zorunlu BES’ten ayrıldı. Şimdi de gündeme bireysel emeklilik sistemiyle entegre edeceğiniz ve adına “tamamlayıcı emeklilik” dediğiniz yeni bir kıdem tazminatı fonu getirmek istiyorsunuz…”  

Tamamlayıcı mı yok edici mi?

İşçi kökenli CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Soruyorum: Tamamlayıcı mı yoksa yok edici mi? Arkadaşlar, kıdem tazminatına dönük bu yaklaşım işçiyi ve emeğini açıkça küçümsemek ve değersizleştirmektir. Ayıptır ayıp! Diyeceksiniz ki “Biz kıdem tazminatına erişemeyen yüzde 90’ın kıdem tazminatına erişmesini istiyoruz. Herkes kıdem tazminatı alsın istiyoruz. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin amacı bu.” Öyle mi acaba? İşçilerin tümü kıdem tazminatı alamıyor diye uykularınız mı kaçıyor? İşçiler kıdem tazminatına erişemiyor diye içiniz içinizi mi yiyor? Çok güzel. Kolayı var; mevcut sistem bir kenarda dursun, kıdem tazminatına erişemeyen işçinin sorununu hep beraber çözelim…”

Önce kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alalım…

“Önce kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alalım. Sonra mevzuatta birkaç paragraflık değişiklik yapalım, bütün işçiler rahatça kıdem tazminatına ulaşsın. Kıdem tazminatının hak edilmesinde yürürlükte bulunan bir yıllık çalışma süresini kaldıralım. İşçi çalıştığı süreye bağlı olarak tazminatını alabilsin…” diye konuşan açıklamasına şu ifadeler ile devam etti; “İşçinin kıdem tazminatına erişemediği durumlarda hazine garantisi devreye girsin. İşçi alacakları, işverenin iflası hâlinde öncelikli alacak olsun. Var mısınız?” Arkadaşlar, işçi arkadaşlarım; iktidarın meselesi kıdem tazminatına erişemeyen işçinin sorununu çözmek değil. Mesele, ekonomi için yeni kaynak yaratma meselesidir. İşçilerin ihtiyacı olan patronları fonlayacağınız yeni kaynaklar, yeni havuzlar değildir. İşçilerin ihtiyacı olan iş güvencesidir. Salgın döneminde yaşanan gelir kayıplarının ortadan kaldırılmasıdır. Salgın tehdidi altında, can pazarında çalışmanın kontrol altına alınmasıdır. İşçilerin ihtiyacı, makul yaşta emekli olabilmektir. Emekliliğinde insan onuruna yakışır ücret alabilmektir…”

İktidarı Uyardı: “Orada Duracaksınız !”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuşmasını: “Buradan iktidara sesleniyorum: Kıdem tazminatı emekçinin alın teri ve hiçbir biçimde dokunulamayacak hakkıdır. Hazineyi talan ettiniz, çarkı döndürmek için kıdem tazminatına göz diktiniz. Nedir bu emek düşmanlığı? Kıdem yılların emeğidir, alın teridir, çocuğuna düğün parasıdır, başını sokabileceği bir ev almak için tek toplu parasıdır. “Tamamlayıcı emeklilikmiş” her şeye de bir isim buluyorsunuz, “kıdem tazminatları güvence altına alınacakmış.” İşçinin tazminatını nasıl değerlendireceğinin kararını neden siz veriyorsunuz? Kıdem tazminatı, işçinin ücretinin parçasıdır. Onun üzerinden hesap yapmayın, salgın dönemi boyunca sermaye kesimi ve yandaşlara çalıştınız, kıdem tazminatı işçinin ve çocuklarının kırmızı çizgisidir, orada duracaksınız.” şeklinde son verdi…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.