Bodrum Gündem

Muğla Barosu Barikatlara Karşı Tek Yürek Savunmayı Savunuyor

 

Baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye karşı hak arayışı mücadelesi veren avukatlar adına Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun “Çoklu baro ile oluşan yapıda, etnik, siyasi, mezhepsel temelli, sarı, mavi, kırmızı ve pembe renkli barolar kurulacak, Adalet; hak edene değil, renklendirilen ve etiketlendirilen barolara göre dağıtılmaya başlanacak ve bundan da en çok yurttaşlarımız ve yurttaşlarımızın hakları olumsuz etkilenecektir…” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye tepki olarak 80 Baro Başkanının Ankara’ya başlattığı “Savunma Yürüyüşü”nün ardından il ve ilçelerde de çeşitli eylemler yapılmaya başlandı. Muğla’ve ilçeleri de Baroların hak arayış mücadelesine tek yürek olmuş destek veriyor. Muğla Barosu önünde gerçekleştirilen basın açıklaması ve oturma eylemi yoğun bir katılımla gerçekleştirilirken, yurttaşlar da baroların hak arama mücadelesine destek veriyor.

Muğla Baro Başkanlığı tarafından baroların yapısını değiştirecek düzenlemeye karşı bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını hak arayışı mücadelesi veren avukatlar adına Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun okudu. Basın açıklamasında çok önemli noktalara dikkat çekildi. Başkan Uzun; “Çoklu baro ile oluşan yapıda, etnik, siyasi, mezhepsel temelli, sarı, mavi, kırmızı ve pembe renkli barolar kurulacak, Adalet; hak edene değil, renklendirilen ve etiketlendirilen barolara göre dağıtılmaya başlanacak ve bundan da en çok yurttaşlarımız ve yurttaşlarımızın hakları olumsuz etkilenecektir…” dedi.

Uzun basın açıklamasının sonunda “Yasa çalışmasına son verilinceye ya da tasarı kanunlaşıncaya kadar baromuza ve baroların bütünlüğüne sahip çıkıyor, baromuz önünde oturma eylemi başlatıyoruz…” diyerek tüm yurtta olduğu gibi Muğla’da da oturma eylemini başlattı.

Birden fazla Baronun ülkemiz adaletine hiçbir faydası olmayacak…

Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun tarafından kamuoyu ile paylaşılan basın açıklamasının başında şu ifadeler yer aldı; “​Bugün burada, adaletin, hukukun olmazsa olmazı olan savunmanın yılmaz temsilcileri avukatlar olarak bir araya geldik. ​Siyasal iktidar, bir süredir baroların seçim sistemini değiştirmek ya da çoklu baro diye isimlendirebileceğimiz bir düzenleme ile bir ilde birden fazla baro kurulmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. ​Halen son derece demokratik, katılımcı ve hiçbir baraj içermeyen baro seçim sisteminin değiştirilmek istenmesi ya da bir ilde birden fazla baro kurulmasına çalışılmasının ülkemiz adaletine hiçbir faydası olmayacak, halkımızın mutluluğuna olumlu hiçbir katkı sağlamayacaktır…”

Bölünmüş baroların kime ne faydası olacak?

​Çoklu baro ile oluşan yapıda, etnik, siyasi, mezhepsel temelli, sarı, mavi, kırmızı ve pembe renkli barolar kurulacak, Adalet; hak edene değil, renklendirilen ve etiketlendirilen barolara göre dağıtılmaya başlanacak ve bundan da en çok yurttaşlarımız ve yurttaşlarımızın hakları olumsuz etkileneceğini kaydeden Muğla Baro Başkanı Uzun “​Yapılmak istenen düzenleme ile hukuk devletinin, adaletin ne denli yaralar alacağını Türkiye Baroları olarak 2 kez yayımladığımız bildiriler ile anlatmamıza, ​Bakanlığa ve meclise gidip açıklamamıza, yollara çıkıp yürümemize ve türlü eziyetlere uğramamıza; ​‘yapmayın, eğer yapılırsa bundan sadece zarar doğar, insanımıza mutsuzluk doğar’ dememize rağmen, düzenlemede ısrar edildiğini görmekteyiz. ​​Neden bu ısrar, neden bu zarar verme arzusu? Bölünmüş baroların kime ne faydası olacak, neden tam demokratik ve katılımcı seçim sistemini bozma arzusu? Anlamadık. Anlayamadık…” dedi.

Cübbesi düğmeli topluluklar yaratılmak isteniyor?

​Muğla Baro Başkanı Uzun açıklamasını şu ifadeler ile sürdü; “Tekrar söylemek isteriz ki; bizim tepkimiz, baroların yapılarının değiştirilmesi adı altında parçalanma, niteliksizleştirme ve susturulma tehdidine karşı bir tepki değildir. Aslında bu tehdidin vatandaşın sesinin kesilmesi, temel hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması karşısında savunmasız bırakılmasınadır. ​Baroların bölünmesi, parçalanması, bağımsız savunma yerine siyasete ya da başka ortaklaşmalara dayalı, sesi kısık, cübbesi düğmeli topluluklar yaratılmak istenmesinedir. ​Cumhuriyet’in ve elbette yargının vazgeçilmez kurumlan olan barolar da “çoklu baro” kisvesi altında yıkıldığında, bu ülke üzerinde yaşayan ve adalete ihtiyaç duyan istisnasız herkes artık sessiz ve kimsesiz bırakılmasınadır. ​Kanun yapma yetkisini elinde bulunduranların yapması gereken, bu hakkını iyi niyetle, halkın mutluluğuna ve demokrasinin ilerlemesine katkı sunarak kullanmaktır…”

​​İyi ve doğruyu bozmak için yasa yapılmaz…

​“Siyasal iktidarın uyarı ve itirazlarımızı görmezden gelerek, bugünden hiçbir olumluluk yaratmayacağı görülen yasa çalışmasındaki ısrarı, bizim uyarı ve itirazlarımızı daha da görünür kılmamız ihtiyacını doğurmuştur…” diyen Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun’un kamuoyu ile paylaştığı basın açıklaması dikkat çeken şu ifadeler ile devam ediyor;

“İşte bu nedenle; ​​Yapmayın, halka zarar vermeyin demek için, ​​Teklifi geri çekin, üzerinde birlikte çalışalım, iyiyi ve güzeli birlikte yapalım demek için, ​​Hukuk devleti yara almasın, adalet yerini bulsun demek için, ​​Demokrasiyi ilerletelim, geriye götürmenin kimseye faydası yok demek için, ​​Kadınlar ölmesin, katillerle mücadelemiz sürsün demek için, ​​Çocuklar istismar edilmesin, ​İşçiler sömürülmesin, hak yerini bulsun, Çevre korunsun demek için mücadele ediyoruz. ​Barolar, hukukun, insan haklarının ve vatandaşların sesidir. Bu ses sadece avukatların sesi değildir. Bizler; temel insan haklarının, hukuk devletinin savunucularıyız. ​Yurttaşlarımıza, hukuku, temel insan haklarını anlatmayı, onları korumayı sürdüreceğiz…”

Muğla baromuz önünde oturma eylemi başlatıyoruz…

​“Değerli yurttaşlar, izlediğiniz, okuduğunuz haberlerde verilen bu mücadele sizler içindir…” sözleri ile basın açıklamasına devam eden Başkan Uzun açıklamasını şu sözler ile tamamladı; “Barolar; bir dernek, sendika olmayıp kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır. Şayet bizler bölünürsek; adalet kaybolur. Gerçek adalet, ancak ve ancak güçlü barolarla mümkündür. ​Bugün barolarda, adliye önlerinde yapılan eylemler, basın açıklamaları birer çığlıktır. Bu çığlık, devletimizin, hukuk sistemimizin zarar görmemesi, temel insan haklarımızın korunması için atılan çığlıktır. Baroların duruşu ve haklılığına bugün itiraz edenler yarın bu çığlığın haklılığını göreceklerdir.

Tarih bizi haklı çıkaracaktır!

​Unutulmasın ki; mücadelemiz, bağımsız savunma- bağımsız yargı içindir!

Bu mücadeleyi sonuna kadar hep birlikte sürdüreceğiz!

​Bizler kendimiz için değil ülkemizin tüm vatandaşları için yanlış olan bir değişikliğin karşısındayız.

Baroları BÖLMEYİN!

​​İnsan hakları için,

​​Adil yargılanma için,

Güçlü Baro,

Gerçek Adalet için,

Halk için,

Hak için,

İnsanca yaşamak ve yaşatmak için,

​Bu değerlere sahip çıkmak ve korumak için,

​Yasa çalışmasına son verilinceye ya da tasarı kanunlaşıncaya kadar baromuza ve baroların bütünlüğüne sahip çıkıyor, baromuz önünde oturma eylemi başlatıyoruz…”

Yoğun bir katılımın olduğu basın açıklamasının ardından Muğla Barosu’na bağlı avukatlar oturma eylemi başlattı. 3 Temmuz Cuma günü Ankara’da 80 Baroya bağlı avukatların katılımı ile bir miting gerçekleştirileceği bilgisi verilirken, Muğla’dan bu mitinge yoğun bir katılımın olacağı bekleniyor…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.