Bodrum Gündem

Sivas Katliamı 27 Yıldır Can Acıtıyor

Sivas Katliamı’nın 27. Yıldönümü nedeniyle Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından Bodrum Belediye Meydanında bir anma gerçekleştirildi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe siyasi parti ilçe başkanları, CHP’li Belediye meclis üyeleri, çoğunluğu Alevi vatandaşlardan oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı.

27 yıl önce 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas Madımak Oteli’nde çoğunluğu Alevi 33 yazar ve ozan ile iki otel çalışanı yakılarak öldürülmüştü.

Bu yıl geçmiş anmalardan farklı olarak sadece yazılı bir basın açıklaması okunup Sivas Katliamının unutulmadığı belirtilen sloganlar atıldı. Önceki anmalarda sazlar eşliğinde türküler söylenip, şiirler okunup semah dönülürken, bu yıl pandemi uygulamaları nedeni ile sadece yazılı basın açıklaması okundu.

“Diyanete Olan Devlet Desteği ve Mecburi Din Dersleri Kaldırılmalı…”

Sivas katliamının nasıl gerçekleştiği, olayın yargı süreci ve derneğin taleplerinin yer aldığı yazılı basın açıklaması 3 aşamadan oluştu.  Açıklamanın en dikkat çekici bölümleri arasında “Sivas Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur, katilleri yakalanıp adil bir şekilde yargılanmadığı sürece bu insanlık suçu hepimizin yükü olacaktır.

İnsanlığa karşı suçlarda “zaman aşımı” geçmişe dönük olarak kaldırılacak şekilde yeniden düzenlenmeli, Sivas davası yeni baştan ele alınmalı, tüm sorumlular yargı önünde hesap vermelidir.

Devletin ve toplumun geçmişle yüzleşmesinin sağlanması bakımından Hakikat Komisyonu kurularak gerçeğin açığa çıkarılması sağlanmalı, devlet Alevilerden resmen özür dilemelidir.” İfadeleri yer aldı.

Madımak Otelinin “Utanç Müzesi” yapılması ve 2 Temmuz günün “İnsanlığa Karşı İşlenen Suçları Kınama Günü” olarak kabul edilmesi talep edilirken açıklamada “Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı kapsamındaki tüm talepleri kabul edilmelidir.  Bu anlamda; Diyanet’e olan devlet desteği ve Mecburi din dersleri kaldırılmalı, Eşitlik ilkesine ve Anayasa’nın amir hükümlerine aykırı olan ya­salar yürürlükten kaldırılmalı, Devletin yönetim kadrolarında Alevi-Sünni ayrımı yapılmamalı, Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmelidir. “ denildi.

Anmada sosyal mesafeyi koruma için insanların arasında ikişer metrelik kırmızı kurdele kullanılırken, katliamda yakılan her bir canın ismi okunarak yere 35 karanfil bırakıldı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.