Bodrum Gündem

Hizmete Gelince Koş Yerel Yönetim, Gelire Gelince Sen Uzak Dur

Hizmete Gelince Koş Yerel Yönetim, Gelire Gelince Sen Uzak Dur

CHP Muğla milletvekili Süleyman Girgin, Muğla İl sınırları içerisinde bulunan günübirlik ve kıyısal alanların buralara hizmeti götüren, altyapısını yapan, çöpünü temizleyen yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğini söyledi. Girgin  “Hizmete gelince Belediye, gelire gelince sen uzak dur deniyor” dedi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem  

Kıyı alanlarının MUÇEV’e devredilemeyeceğine dair kesinleşmiş yargı kararları ve Sayıştay bulguları bulunmasına rağmen bu alanlar Bakanlıkça yerel yönetimlerin elinden alındığına dikkat çeken CHP Muğla milletvekili Süleyman Girgin, “Kıyılarda kamu yararının sağlanması için esas olan kıyı şeritlerinin yerel yönetimlere tahsis edilmesidir.” Dedi.

CHP Muğla milletvekili Süleyman Girgin’in yaptığı yazılı basın açıklamasının detayları şöyle;

Muğla İl sınırları içerisinde bulunan, Anayasa’nın amir hükmüne göre kamu yararına binaen ve kamu elinde bulunması gereken günübirlik alanlar ve iskeleler Muğla Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortak kuruluşu ve bir sermaye şirketi ve özel hukuk tüzel kişisi olan MUÇEV Turizm Ticaret Limited Şirketi’ne 2014 yılında devredilmişti.

Plan ve Bütçe Komisyonunda ve Meclis Genel kurulunda konu bir çok kez dile getirildi ve yazılı soru önergeleri verildi. Verilen cevaplarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kıyısal alanların MUÇEV’e verildiği ve bu alanlardan 2014-2018 yılları arasında 18.532.000 kâr elde edildiği ve bu kârın Bakanlık ve Valiliğin uygun gördüğü yerlerde harcandığı söylendi.

Kıyı alanlarının MUÇEV’e devredilemeyeceğine dair kesinleşmiş yargı kararları ve Sayıştay bulguları bulunmasına rağmen bu alanlar Bakanlıkça yerel yönetimlerin elinden alınmıştır. Kıyılarda kamu yararının sağlanması için esas olan kıyı şeritlerinin yerel yönetimlere tahsis edilmesidir.

Bu kıyısal alanlara yönelik bütün hizmetler Belediyeler eliyle yapılmaktadır. Buna rağmen bölgeden elde edilen gelir MUÇEV’e gitmektedir.

Üstelik yeni çıkarılan yönetmeliklerle bu yerlerin Belediyeler eliyle işletilmesinin önü kesilmeye çalışılmaktadır. Yarından sonra da Belediyelerin hangi partinin elinde olduğuna bakılarak günübirlik alanların o yerdeki Belediyelere devrini sağlayan yönetmelikler çıkarılırsa da şaşırmayız.

Halkın Yararı İçin Yerel Yönetimlere Devredilmelidir

İşin doğrusu Muğla İl sınırları içerisinde bulunan günübirlik alanların ve kıyısal alanların buralara hizmeti götüren, altyapısını yapan, çöpünü temizleyen yerel yönetimlere devredilmesidir. Böylelikle hem vatandaşlarımız mağdur olmaz, hem de Belediyelerimiz gelire kavuşur. “Hizmete gelince Belediye, gelire gelince sen uzak dur” deniyor.

Muğla yazın 5 Milyon kişiyi ağırlıyor. Gelen misafirlerimizin de yerleşik halkın da daha iyi ve uygun fiyata hizmet alması için bu elzemdir. Bu konuyu yeniden hem Meclis Genel Kurulunda dile getirdik hem de yazılı soru önergesi ile MUÇEV’in imar barışı yoluyla elinde bulunan alanlara yönelik bir tasarrufunun olup olmadığını sorduk.

 Çevre Ve Şehircilik Bakanlığına Şunlar Soruldu

1) Bu kıyısal alanların yerel yönetimlerine devredilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

2) MUÇEV yetki alanında (Hazine’nin yetkisinde olan alanlar dahil) imar barışından yararlanarak yapı kayıt belgesi almış mıdır? Almışsa kaç adet almıştır?

3) Muğla İlinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yerel yönetimler tarafından yapılan denetimler sonucunda MUÇEV’in yapı kayıt belgelerinden iptal edilen olmuş mudur? Bu yapı kayıt belgelerinin usul ve esaslara uygun olarak alındığına dair incelemeler yapılmış mıdır?

4) MUÇEV’in sahil ve koyların işletme hakkını ihalesiz olarak üçüncü şahıslara devrettiği iddiaları doğru mudur?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.