Bodrum Gündem

Venedik Ronald Karel Bodrum Gündem Yazıları

Molmenti şöyle özetlemiş.

Venedik, şüphesiz bir aşk şehridir! Aşk ve sex işleri ve ünlü aşıklar, Venedik’in tüm tarihi Cupid (Aşk tanrısı) ile yakından bağlantılıdır.

Romantizm ve erotizm, kutsal aşk veya laik aşk, Cupid burada üstün, her zaman sarhoş edici parfüm oklarıyla vurmaya hazır.

Erotizm hakkında konuşursak, Giacomo Casanova veya belki de Giorgio Baffo’yu ve tabii ki, genellikle iyi aydınlanmış kadınlar olan nezaketleriyle Venedik geleneğini düşünmek doğaldır.

Venedik şehvet şehri olmakla beraber, aynı zamanda yüce aşk, güzel, saf ve romantik aşk, yani büyük ve çok yönlü bir aşk şehridir. George Sand ile Alfred de Musset, Lord Byron, Gabrielle d ‘Annunzio ve diğerleri ile ünlü aşk ilişkileri, sevgi dolu asalet mektuplarını Venedik’e verdi.

Neredeyse uçan dişi sineği affetmeyen Casanova nın yaşlı kocalarının kendilerinin tatmin edemeyen genç kadınlarını yatağa atmasıyla da Venedik şehrine aynı zamanda erotik damgasını vurmuştur.

Size bir de Ahlar Köprüsü’nün de hikâyesini anlatayım yazmış Filiz Gülten, ‘’Köprünün bağlandığı Dükler Sarayı’ndaki eski hapishanede yatan mahkûmların ızgara kaplı pencerelerinden hayatlarına gözlerini yumarken gördükleri tek yer Ahlar Köprüsü. Hafızalarda bir anı olarak kalan ve bu köprüyü ölümsüzleştiren bir kare oluşuyor gözümde sanki! Ve yine hapishaneden kaçan genç kızların sevgilisi ünlü macera düşkünü çapkın Casanova, sanki buradan bize göz kırpıyor ve usulca sesleniyor: “Nasıl ama kaçtım ya!”

Renga renk evler, gondollar, küçük dükkanlar, birçok küçük iskelelere yanaşan vaporettolar, kiliseler, müzeler, yüksek tavanlı eski tarihi binalar, evler arasından geçen küçük kanallar.. Meşhur Rivaldo köprüsü başta olmak üzere minik mimari yapılarla Venedik adeta bir cenneti yansıtmaktadır. 50nci yaş günümü kutlamak için gittiğimiz Venedik şehrine, tam 13 Haziran akşamı, ayaklarımızı suya koyduk ve Rivaldo köprüsüne bakarken tam arkamızdan uzaklardan gelen bir gitar sesi ve bir tenorun söylediği bir arya bizi büyülemişti.

118 ada üzerine kurulu İtalya’nın doğu Akdeniz’e açılan kapısı ve kuzeydoğu  İtalya’da yer alan Veneto bölgesinin başkenti Venedik 10. Yüzyılda bağımsız bir Bizans Devleti iken o tarihlerde doğuyla sürdürdüğü ticarî ilişkiler ve Haçlı Seferleri’yle elde ettiği zaferler ve ganimetlerle büyük bir zenginlik ve güç kazanmış. Zenginliğin ve gücün örnekleri şehrin dört bir alanında yer alan etkileyici yapılarda yansıtılmış.

Sanki cennet dünyaya bir şube açmıştı.

Ama acaba dünyamız böyle bir şubeyi hak ediyor muydu?

Şimdi gelelim gerçeklere.

Mose Projesi Nedir?

Kanallarıyla ünlü Venedik kentini sular altında kalmaktan korumak için geliştirilen Mose isimli projenin ilk çizimleri 1984 yılında yapıldı. Projenin amacı, Venedik Lagünü’nü gerektiğinde bariyerlerle kapatarak, gelgit olayı yaşandığında ve deniz seviyesi yükseldiğinde şehri koruyabilmekti.

“Modulo Sperimentale Elettromeccanico” (Deneysel elektromekanik modül) kelimelerinin kısaltmasından elde edilen Mose ismi, Kızıl Deniz’i asasıyla ikiye ayırdığına inanılan Musa peygambere atıfta bulunarak seçildi.

2003 yılında Berlusconi hükümeti döneminde inşasına başlanan projenin 2016 yılında son bulması gerekiyordu. Ancak rüşvet ve yolsuzluk olayları Mose’nin zamanında bitmesine engel oldu.

2011 yılında Venedik’te çalışmaya başlaması beklenen ve ikonik şehri geçen yıl bir milyar dolardan fazla su hasarından koruyabilen bir sel baskın sistemi şimdi denenecek.

Musa projesinin 78 parlak sarı engeli nihayet Cuma günü denizden yükseldi.

2003 yılında açılan ve 2011 yılına kadar bitirilmesi beklenen proje yolsuzluk yüzünden askıya alınmıştı. Associated Press ajansı, 2014 yılında araştırmacıların bir rüşvet ve tabii ki yasal olmayan bir komisyon dağıtım sistemini ortaya çıktığını bildirdi. Selden korunma sisteminin planlanması ve inşasına toplamda yaklaşık 6,5 milyar dolar harcanmıştı.

Geçen Kasım ayında, Venedik 50 yıldan fazla bir süredir en büyük sel felaketine maruz kaldı.

Sel suları St. Mark Bazilikası’nı işgal etti ve aynı zamanda şehirdeki turizmi yaşayan evleri, otelleri, mağazaları ve restoranları sular altında bıraktı.

Şehir yetkilileri toplam sel hasarının bir milyar dolardan fazla olduğunu öne sürdüler. Bariyerler, Venedik’i 10 metreye kadar gelgitlerden korumak için tasarlanmıştır. Kasım selinde gelgit 6,5 metreye yükseldi.

 

Geçen cuma günü Venedik’te düzenlenen bir törende, Başbakan Giuseppe Conte, parlak sarı bariyerlere hava pompalamak için kompresörleri aktive eden bir düğmeye bastı ve bariyerler denizden yükselmeye başladı. Yetkililer, 78 engelin başarıyla kaldırıldığını söyledi.

Tuzlu Su Venedik Şehrinin Dibini Mahvediyor

Acil tehdit daha belirgindir: acqua alta adı verilen fırtına dalgaları sıklıkta arttıkça, kentin binaları ve çoğunlukla tuğladan yapılmış kanal duvarları, bir seferde birkaç saat boyunca tuzlu su tarafından su altında kalmaktadır.

Suların yükselmesi bir taraftan, tuzların sular altındaki duvarları yavaş yavaş yok etmesi, Venedik şehrini tehdit eden iki unsur mudur?

Tabii ki evet, lakin ben daha başka bir tehlike daha görüyorum.

Deprem ve tsunami tehlikesi.

Tabii ki jeologlar bu fikre katılmayacaklardır. Böyle bir ciddi makale yayınlanırsa Venedik artık kolay kolay turist yüzü görmez. Maalesef, 6 ay kadar önce www.geocosmo.net de bu konuda bir makale yazmıştım. Bugün ise Venedik şehrinin kuzeyinde Mag 4.0 deprem meydana geldi. Cuma günü bariyerlerin hayata geçmesiyle bu makaleyi yazmam gerektiğini düşünmüştüm ki, bugün meydana gelen deprem benim makaleme katkıda bulundu.

Ayrıca Venice Blog daki habere göre, 5.0 büyüklüğünde bir deprem Slovenya’nın merkezinde meydana geldi ve Venedik’te hissedildi, ancak Il Gazzettino’ya göre hasar olmadı.

18 Kasım 2018 tarihinde Venedik şehrinin 130 km mesafede Ravenna şehrinde Mag 4.6 lık deprem Venedikte hissedildi.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 04.00 sularında, 4.6 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün, Venedik kentinin kuzeyinde Alp dağlarının eteklerinde bulunan Barcis kasabası olduğu belirtildi.

Depremin bölgede endişe ve paniğe neden olduğu ancak ölen ya da yaralanan olmadığı ifade edildi. İtalyan Sivil Savunma Kurumu da bölgede herhangi bir maddi hasar olmadığını açıkladı.

20 Mayıs 2012 den bu yana özellikle Venedik’in güneyindeki Emilia-Romagna bölgesinde gerçekleşen depremlerde toplam 26 kişi hayatını kaybetmiş, sanayi bölgesi olarak anılan bölgede milyarlarca avroluk maddi hasar oluşmuştu.

İtalya’da, Yüksek Riskler Komisyonu yaptığı açıklamayla bölgede yeni güçlü sarsıntılar olabileceğini belirtmiş ve bölge halkını uyarmıştı.

Birkaç kez ziyaret ettiğim Venedik şehrinde nedense hep Mag 5.0 in üzerinde bir deprem olacağını düşünüp dururum.

Tabii ki doğal olarak bu gibi düşünceye bütün jeologlar karşı çıkacaklardır. Önüme fay haritalarım konulacaktır. Lakin her depremden sonra yeni faylar oluşmaktadır ve bu fayları güncellemek hemen hemen imkansız denecek kadar zordur. En başta maliyeti çok yüksektir.

Ayrıca zaten maddi sıkıntı çeken Venedik teki problemler yetmezmiş gibi bir de olası bir deprem ilave edecek olursak o zaman bu gibi düşünceye herkes kulaklarını tıkayacak ve şehri turistlerden mahrum etmemek için konu güneme bile gelmeyecektir.

Bir de tsunami konusu vardır. Adriyatik denizinde depremler meydana gelmektedir. Herhagni Mag 7 küsürlük bir deprem ise tsunami yaratabilir ve dalgalar yol aldıkça daha da büyüyerek Venedik şehrini vurabilirler. Aşağıdaki resimde örneği gösterilmiştir.

İnsanoğlu tabiat olaylarına karşı her türlü tedbiri almalıdır. Bunun şakası yoktur. Venedikte harcanan 6.5 milyar dolarlık sarı renkteki bariyerler şehri sadece med-cezir olayı ile aşağı yukarı 5-6 metre kadar yüksekliğe ulaşan dalgalardan korurlar.

Ocean Science da bir zamanlar yayınlanan resimde, Venedik te olası bit tsunaminin şehri nasıl vuracağını göstermektedir.

Kutsal cennetin bir şubesinin dahi, dünyamızda ne denli koruma altında olduğunu maalesef gördük.

Burası dünyadır.. 8 milyar insan ile milyarlarca hayvan ve bitkilerin hep beraber yaşamaya çalıştığı bir gezegendir..

Dünyamızda daha toplumlar tam olarak gelişmemiştir. İnsanoğlu daha tam olarak evrim geçirememiştir. Bence ruhsal evrim çok önemlidir. Ruh seviyesi insanoğlunun manevi ısdırapı sonucu yükselir ve insan rafine olmaya başlar. Rafine olan insan önce kendisine, sonra ailesi ve etraftakilerine karşı daha ince ruhlu ve anlayışlı olur. Daha da ileri gidersek bize emanet edilen tabiatı korur. Tabiattaki canlıları da sevmeye başlar.

Diyeceksiniz ki konu nasıl buraya geldi?

Venedikte  su yükselmesi için harcanan 6.5 milyar dolar olayı tam bir fiyaskodur. Burada dönen dolaplar sayesinde birkaç aile milyoner olurken şüphesiz devlet soyulmuştur.

Valiye 12 Milyon Euro Rüşvet

2013 yılında İtalyan polisinin mali suçlarla mücadele birimi Guardia Finanza, Venedik bölgesi valisi Giancarlo Galan’a ait 12 milyon euroya el koydu. Yapılan soruşturmalarda Galan’ın rüşvet olarak aldığı paraları Dubai’de lüks gayrimenkul satın almak için kullandığı ortaya çıktı.

2014 yılında suçunu kabul eden Vali Galan, 2 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Mose projesini olumsuz etkileyen yolsuzluk olayları Galan ile sınırlı kalmadı. Panama Belgeleri, çok sayıda şirket ve kişinin ihalelerden fayda sağlamaya çalıştığını ortaya koydu.

Bu konuyu daha fazla kurcalamadan, okuyucalara biraz bir profesyonelden ‘’çapkınlık’’ dersleri vermek istedim. Tabii ki bu profesyonel ben değilim, yüzyıllarca tanınmış ve genç kadınları baştan çıkarabilmede bence dünyada bir yıldız kişiden bahsetmek istiyorum.

2 Nisan 1725 de doğup 4 Haziran 1798 de vefat eden Giovanni Giacomo Casanova dan bahsedeceğiz.

Casanova’dan Ders Almak

Venediği saran 3 ayrı tehlikeden sonra kadın tavlamak isteyen erkeklere XVIII nci yüzyıldan bu yana çapkınlığıyla tanınan yazar Giacomo Casanova un aşağıda kadınları nasıl baştan çıkardığına dair düşüncelerini yazmak istedim. Aşağıdaki makale GQ dan alıntı yapılarak yazılmıştır.

Kadını hiç yapmadığı ya da hiç gitmediği bir yere götürün. Asla “Eee ne yapmak istersin?” diye sormayın. Gerçek bir Kazanova her şeyi kendi kontrolü altına alır. Bir planı vardır. Kadınlar her türlü efor ve çabaya değer verirler. Kazanova bunu görmüş ve değerlendirmiş.

Kazanova hiç bir zaman sevgililerini rahatsız olacakları durumlara sokmamıştır. Gözlerini kaçıracakları, istedikleri gibi rahat edemeyecekleri, kelimelerini seçecekleri durumlara sokmamış her zaman baş başa buluşmuştur. Sizin yapmanız gereken ise samimi bir ortam yaratmak. Asla randevunuza arkadaşınızı çağırmayın. Ya evinizde samimi bir yemek yapın ya da restoranda gizli bir odada masa ayarlayın. Bütün ilginizin onda olduğunu belli edin.

Güzel bir kadın güzel olduğunun farkındadır ve kendine bakmayı sever. Bu yüzden Kazanova tavlaması zor bulduğu sevgililerini duvarları komple ayna olan ve mumlar ile süslediği odalarda ağırlar ve “Böylece güzelliğin yüz kere yansıyabiliyor” der. Siz tabi birden evdeki duvarları aynayla kaplamaya çalışmayacaksınız fakat ona hayran olduğunuzu belli edebilirsiniz. Onu dinleyin, gözlerinin içine bakın. Arada sırada ona bakıp gülümseyin. Güzel bir kadına güzel olduğunu söylemenin pek bir faydası yoktur, zaten güzel olduğunu biliyordur. Onun yerine ne kadar akıllı olduğunu söyleyin.

Kazanova saatler boyunca birisini baştan çıkarmayı yorucu bulmuyor. Hatta eğer karşılıklı sohbet oluşmazsa fiziksel aktivenin yeterince ilgi çekici olmayacağı fikrine sahip. Karşısındakine her zaman fikirlerini ve düşüncelerini soruyor. Eğer kadına bir hedef gibi bakarsınız o zaman olay kadından size dönüyor, onun hakkında bir şeyler öğrenmek yerine kendiniz ile ilgileniyorsunuz ve sadece kendiniz için yaptığınızı belli ediyorsunuz. Kadınlara sadece vücutları için değil olduğu kişiler için önem vermelisiniz. Kalbine dokunacak sorular sorun, ve sonra susun. Sadece onu dinleyin, ona önem verdiğinizi gösterin.

Sizce Kazanova cimrilikle mi yaptı bu ünü? Kazanova sadece bir kadını eve almak için uğraşmıyor. Onları gerçekten mutlu ve tatmin etmekten zevk alıyor. Cimrilik yapmayın, ona sürpriz yapıp güzel bir hediye alın. Bakın çoktan heyecanlı, sürpriz dolu birisine dönüştünüz bile. Küçük, samimi ve düşüneli bir hediye olsun. Elinizden geldiğince yaratıcı olun hediyenizle.

Kazanova kadınları çözmüş durumda. Bir kadın neden yaptığı ve bildiği bir şeyden etkilensin? Her zaman şöyle düşünün:

Heyecanlı bir hayat tarzı nedir? Onun hayat tarzına göre daha heyecanlı olan.

Aradığı erkek tipi nedir? Etrafındaki erkeklerden daha farklı olan.

Komik bulduğu adam kimdir? Etrafındaki insanlardan onu daha fazla güldüren.

Amacınız her zaman herkesten farklı olmak olmalı. Yaptığınız program, söylediğiniz cümleler hepsi “Daha önce hiç buraya gelmedim” ya da “Daha önce kimse bana böyle güzel şeyler söylemedi” ayarında olmalı. Sizin hayat tarzınız ona ancak onun hayat tarzından daha heyecanlı gelirse onu etkileyebilirsiniz. O yüzden spontane davranın. Sadece bir restorana gitmekle kalmayın binin arabaya başka yerlere gidin, güneşin doğuşunu izleyin. Planınız bozuluyorsa başka yollara başvurun.

Erkek olarak bizim beynimiz şimdiye çalışırken kadınların sonraya çalışır. Bundan pişman olacak mıyım, bu yemekten sonra durumlar ne olacak? Kadınlar çok nadir ani kararlar alırlar. O yüzden asla gidip: “Şimdi benden hoşlanıyor musun, şimdi bana gidelim mi, şimdi bir karar verecek misin?” gibi sorular sorarak rahatsız etmeyin, kaybedersiniz. O zaman ne mi yapacaksınız? Acil karar aldıracaksınız. Sizden hoşlandığını anladıysanız oyunu başlatın. Kazanova dünyayı gezmiş bir adam, Yunan kadınları, İspanyol kadınları… Durmadan dünyayı gezdiği için ondan hoşlanan kadınlar için sadece kısa süreliğine müsaitti. Böyle bir durumda kadınlara acil kararlar aldırdı çünkü kadınlar onu bir daha görememek ya da pişman olmak istemediler. Nasıl teknik?

Ayrıca gideceğiniz için daha özel oluyorsunuz, nasıl olsa şehirdeki bütün adamlar yerinde kalıyor, kadınlar onları ne yapsın?

Kazanova’nın daha önce kahvaltıda 50 midyeyi mideye indirdiğini söylemiştik. Ona yemek yaparken ya da restoranda afrodizyak yemekler seçin. Bütün duyularını ve duygularını etkilemeyi unutmayın.

Kısacası aceleci davranmayın. Hiçbir kadınının hoşuna gitmeyecektir. Her zaman sabredin ve sabretmekten rahatsız olmadığınızı belli edin. Aranızdaki çekici gücün gittikçe yükselmesini bekleyin.

 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.