Bodrum Gündem

Bodrumlulara Bir Asırdır Kurbanlık Hayvan Yetiştiriyorlar

Bodrum’un Çamlık Mahallesinde bulunan Ümmetoğlu Besi Çiftliğinde doğal ortamda otlanarak beslenen dana ve düveler alıcılarını bekliyor.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yaklaşık yüz yıldır deden babaya, babadan oğula geçen ve besicilikle geçimlerini sürdüren Bodrum’un Çamlık Mahallesinde bulunan Ümmetoğlu Besi Çiftliği işletmecisi Servet Kahraman, kurbanlık alımlarında dikkat edilecek hususlar ile ilgili bilgi verdi.

Hayvanlar Yılın 9 Ayını Merada Otlanarak Geçiriyorlar…

Yerli bir işletme olarak, yüz yılı aşkın bir süredir besi işi ile uğraşan Kahraman ailesinde bu meslek Servet Kahraman’dan sonra çocukları tarafından devam ettirilecek gibi.

Sahibi oldukları dana ve düvelerin yılın yaklaşık 9 ayı doğada serbest olarak beslendiklerini belirten Kahraman, kurbanlık olarak seçilen hayvanların en az iki yaş dişinin çıkarmış olanlardan seçtiklerini kaydetti. Kahraman, “Yaklaşık 150 adet kadar büyükbaş hayvanımız var. Biz hayvanlarımızı Eylül ayı gibi meraya salıp Mayıs ayına doğru çiftliğe getiriyoruz. İki ay kadar da burada besliyoruz.  Düzenli veteriner kontrolü yapılıyor, küpeleri ve pasaportları mevcut.  “ dedi.

Kimse Kurban Kesiminde Saatlerce Beklemeyecek…

Ümmetoğlu Besi çiftliğinde sadece kendi besledikleri kurbanlıkların kesimini yaptıklarını kaydeden Servet Kahraman pandemi dönemi nedeniyle kesimi iki güne böldüklerini kaydetti. Besi çiftliğinde aile işine destek olan Servet Kahraman’ın kızı Hatice Kahraman randevulu çalıştıklarını, kesim esnasında sadece hissedarları kesime kabul ettiklerini belirtti. Genç işletmeci Hatice Kahraman “Kesim ve kurbanlık seçimi esnasında ateş ölçümü, maske ve eldiven uygulamasına özen gösteriyoruz. Bütün önlemlerimizi aldık, müşterilerimizi bekliyoruz. Bu sene sms sistemi hazırladık müşterilerimiz için. Her saat başında müşterilerimizin telefonlarına mesaj atacağız kesimde kaçıncı hayvanın sırasının geldiğine dair. Böylece burada herhangi bir yoğunluk olmayacak. Bayramda kesim yapacak 35 kadar uzmanımız ile müşterilerimize hizmet vermeye hazırız” dedi.

İslami Usullere Uygun Kesim

Servet Kahraman, dışarıdan kesim için kurbanlık almadıklarını belirtirken, seçilen hayvanların da kesim vaktine kadar kendi merkezlerinde muhafaza edildiğini belirtti. Kurbalık hayvanın bir yere transferi sırasında stres yaşadığını söyleyen Servet Kahraman “Bizim kurbanlıklarımız başka bir yere transfer edilmediği için herhangi bir strese maruz kalmıyorlar. Kesimlerimizin tamamı İslami usullere göre yapılırken hisseli kesimlerde pay edilmesi de hissedarların önünde, hepsinin rızası alınarak ve kura yöntemi ile yapılır. “ dedi.

Servet Kahraman, kesimden sonra kurbanlık etin henüz sıcaklığı üzerinde iken soğutuculara konulmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar

  1. Ahmet öztürk dedi ki:

    Kurban hissesi alabiliyormuyum