Bodrum Gündem

Aylara Göre Bebeklerin Kilosu Kaç Olmalıdır?

Aylara Göre Bebeklerin Kilosu Kaç Olmalıdır?
27.07.2020
0
A+
A-

Her bebeğin boyu ve kilosu farklılık gösterir. Kimi bebekler oldukça küçük ve zayıfken, bazı bebekler kilolu ve daha uzun olabilmektedir. Bebeklerin kilo ve boy farklılıkları onların sağlık durumuyla ilgili değildir. Bebekler doğdukları zaman boy ve kilo bilgileri hemşireler tarafından kayda geçer. Kız ve erkek bebeklerinaylara göre ideal kilo ölçüleri uzmanlar tarafından belirlenmiştir. Bu ideal kilo ve boy tablolaları, yıllardır doğan bebeklerin kayıt altına alınan ölçümleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Anne karnındaki bebeğin kilosu da, annelerin hamilelik sürecinde aldığı kilolar göz önünde bulundurularak doktorlar tarafından tahmin edilir.  Peki, bebekler ayda kaç kilo almalıdır? Bebeklerin kilosunu etkileyen faktörler nelerdir? İşte, bebeklerin kilosu hakkında merak edilen sorular ve cevapları…

 

Bebekler Ayda Kaç Kilo Almalıdır?

Her anne için bebeğinin kilo takibini yapması oldukça önemlidir. Bebeğin gelişimini takip edebilmek ve beslenmesini düzenleyebilmek için kilo ve boy takibi yapılmalıdır. Annelerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de bebeklerin ayda kaç kilo alması gerektiği konusudur. Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre bebekler ilk 6 ayda, aylık 700-900 gram, haftada 200 – 250 gram, gündeyse 25 – 30 gram alabilirler. Bebekler yaklaşık olarak beş aylık olduklarında, doğdukları kilonun iki katına ulaşmış olmalıdır. Bebeklerin 6. aydan itibaren gelişiminde bir duraksama olabilir. Bu süreç, bebeğin gelişim hızının yavaşladığı bir zaman dilimidir. Bu nedenle de günlük kilo alımı 15 – 20 gram kadar olabilmektedir. Bebekler bir yaşına geldiklerinde doğduklarındaki kilonun üç katına sahip olurlar.

 

Bebeklerin Kilosunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bebeklerin kilo grafiği yaşlarına ve cinsiyetlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bebekler büyüdükçe gelişimlerinde de yavaşlama oluştuğu için kilo alma miktarlarında da değişiklikler görülür. Alanında uzman doktorlar bebeklerin kafa ölçüsü, kilo ve boy bilgilerini ölçerek kontrol dönemlerinde gelişim takibini yapmaktadır. Bebekler bu süreçte düzenli olarak anne sütüyle beslenmeli ve gelişimleri takip edilmelidir. Bebeklerin kilo almasını etkileyen birçok faktör bulunur. Annelerin hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmesi, bebeğin kilosu için oldukça önemlidir. Annelerin gebelik süresince yaşadığı bazı hastalıklar da bebeklerin kilosunu etkileyen sebepler arasında yer alır. Bunun haricinde; genetik faktörler, erken doğum (prematüre), sigara ve alkol tüketimi, bebeğin cinsiyeti gibi durumlar da bebeklerin kilosunu etkileyen faktörlerdir. İkiz ya da üçüz olarak dünyaya gelen bebeklerin kilo alımlarında da farklılık gözlemlenebildiği bilinir.

En çok merak edilen bir diğer konu da, bebeklerin neden kilo almadığı konusudur. Bebeklerin kilo almasını etkileyen bazı faktörler bulunur. Yeni doğan bir bebek, süt emmede güçlük çekiyorsa bu durum kilosunu da etkiler. Anneler, bebeklerini yakından gözlemlemeli ve acıkması halinde yetecek şekilde beslenmelerini sağlamalıdır. Yeteri kadar beslenme sağlanamazsa, bebeklerin ideal kilonun altında kalmaları muhtemeldir. Bebeklerin beslenme sonrasında kusmaları da kilo alımının önüne geçen faktörlerden biridir. Bebeğin kalp ya da reflü gibi hastalıklarının bulunmadığından emin olmak gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.