Bodrum Gündem

Eğitimde Geçen Hafta Ne Oldu? (20 Temmuz -11 Ağustos) Yıldırım Kaya Bodrum Gündem yazıları…

Eğitimde Geçen Hafta Ne Oldu? (20 Temmuz -11 Ağustos) Yıldırım Kaya Bodrum Gündem yazıları…

EĞİTİMİN SICAK GÜNDEMİ

  1. OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİMİN KOŞULLARI YOK

Pandemi sürecinde okullarda yüz yüze eğitimin başlatılıp başlatılmayacağı, eğitimimin en önemli gündem maddesidir. Bu konudaki uyarılarımızı ve çözüm önerilerimizi hazırladığımız raporla 8 Temmuz’da kamuoyuna açıklamıştık. Milli Eğitim Bakanlığına da gerekli uyarıları yapmıştık.

Hazırladığımız raporda, Milli Eğitim Bakanlığına ek bütçe verilmesi; Milli Eğitim Bakanlığının da TBMM’den ek bütçe talebinde bulunması gerektiği çağrısını yaptık. Sadece çağrıyla da yetinmeyerek, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi vererek ek bütçe talep edilip edilmediğini sorduk.

Milli Eğitim Bakanlığına pandemi sürecinde ihtiyaçları karşılaması için acil olarak 15 milyar lira ek bütçe verilmesi gerekir.

Bu kritik dönemde her ili kendi özel koşullarına göre değerlendirmek önemlidir. Yeterli güvenlik tedbiri alınmayan, fiziki koşulları uygun olmayan, Covid-19’un yaygın olduğu illerde eğitime uzaktan online devam edilmelidir. Bunu yaparken de internet bağlantısı, bilgisayarı ve televizyonu olmayan öğrencilere gerekli desteği sağlanmak gerekir.

15 Ağustos’ta özel okulların, 31 Ağustos’ta da resmi okulların telefi eğitimine başlayacağını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı da hazırladığımız raporda sunduğumuz çözüm önerileri ve uyarılar doğrultusunda farklı seçeneklerin gündemlerinde olduğunu duyurdu. Ancak hala kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapılmadı.

Konya Valiliği ise okulların Covid-19 salgınının yükselişe geçtiği gerekçesiyle, 15 Ağustos’ta eğitime başlayacak özel okulların açılma tarihini 31 Ağustos’a erteledi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2020-2021 eğitim öğretim yılının 31 Ağustos tarihinde başlayacağı duyurusundan sonra; özel okulların ücretlerini tahsil edebilmeleri için kısa süreliğine yüz yüze eğitime başlanacağı, daha sonra da EBA TV üzerinden online eğitime geçileceği iddiaları da gündeme geldi. TBMM’ye verdiğim soru önergesi ile iddiaları Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordum… devam

  1. YKS SONUÇLARI AÇIKLANDI (27 Temmuz 2020)

2020 YKS sonuçları bir kez daha hayal kırıklığı yarattı. Fen bilimleri ve matematik testlerinden elde edilen başarısız sonuçlar eğitimin içler acısı durumunu gözler önüne serdi.

Sınavı geçerli olan 2 milyon 260 bin 273 adayın testlerdeki ortalama doğru cevap sayıları şöyle:

  • Türkçe 40 soruda 16,179 ortalama
  • Sosyal bilimler 20 soruda 6,003 ortalama
  • Temel matematik 40 soruda 5,642 ortalama
  • Fen bilimleri 20 soruda 2,828 ortalama

YKS tercihleri, 6-14 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. YKS’ye giren her gencin farklı yeteneği, ilgi alanı var. Eğitim sisteminden kaynaklanan sonuçlar gençlerimizin başarısızlığı değildir. YÖK’ü kaldırarak demokratik ve bilimsel bir eğitim sistemi kurmamız gerek.

  1. LGS SONUÇLARI AÇIKLANDI (10 Ağustos 2020)

LGS tercih döneminde, imam hatip liselerinin tercih edilmesi için öğrenci ve veliler üzerinde baskı kurulmaya çalışıldı. Birinci tercihle bir okula yerleşemeyen öğrenciler, ikinci ve üçüncü tercih haklarını kullanacaklar. Bu süreçte de öğrencilerin imam hatiplerin boş kalan kontenjanlarına yerleşmeleri için baskı uygulanacağını biliyoruz. Öğrenci ve velilere imam hatip baskısı uygulanmaması için süreci yakından takip ediyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre LGS istatistikleri şöyle:

  • Öğrencilerin ilk üç tercihinden birine yerleşme oranı %91,60
  • Sınavsız yerleştirmenin birinci adımında öğrencileri %92’si ilk üç tercihinden birine yerleşti.
  • Sınavsız yerleşen öğrencilerin yarısı birinci tercihine yerleşti
  • Sınavla öğrenci alan kurumların doluluk oranı %99,32
  • Sınavla öğrenci alan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Anadolu Liseleri %100 doldu.
  • Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin %99’u ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu lisesine yerleşti
  • Anadolu İmam Hatip Liselerinin %99,8’si doldu ve yerleşen öğrencilerimizin %87’si ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşti

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE AÇIKLAMALAR

24 Temmuz 2020

İZMİR VALİLİĞİNİN LOZAN ANMASINI YASAKLANMASINI TBMM’YE SORU ÖNERGESİ VEREREK İÇİŞLERİ BAKANINA SORDUM;

İzmir Valiliği büyük bir utanca imza atarak, kuruluşun ve kurtuluş şehri İzmir’de, 24 Temmuz Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılı kutlamalarını yasakladı. Atatürk Anıtına çelenk koyulması ve aynı konuda basın açıklaması yapılması etkinliklerini ayrışma ve kargaşaya neden olabileceği gerekçesiyle engellendi.

Konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptıktan sonra, Meclis gündemine taşımak amacıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için TBMM’ye bir soru önergesi verdim… devam

6 Ağustos 2020

KONYA VALİLİĞİ ÖZEL OKULLARIN AÇILMASINI ERTELEDİ

#-Konya Valiliği de Covid-19 vakaları artınca, özel okullarda 15 Ağustos’ta başlayacak yüz yüze eğitimi 31 Ağustos’a ertelendiğini açıkladı. Valilik ayrıca özel eğitim kursları ve halk eğitim merkezlerindeki eğitimlere de 31 Ağustos’a kadar ara verildiğini duyurdu… devam

7 Ağustos 2020

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A AÇIK MEKTUP

Adil yargılanma hakları için ölüm orucunda olan Avukat Avukat Aytaç Ünsal’ı yaşatmak için AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir açık mektup yazdım.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A AÇIK MEKTUP

Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik iki genç, iki evlat, iki avukat, iki can… Adil yargılanma hakları için Ebru Timtik 218, Aytaç Ünsal ise 187 gündür ölüm orucunda! Onları hep birlikte yaşatabileceğimiz umuduyla size bu mektubu yazıyorum.

Genç avukatlar Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik adil yargılanma hakları için başlattıkları ölüm orucunda artık en riskli döneme girdiler. Onları her an kaybedebiliriz.

İstanbul Adlı Tıp Kurumu da yaptığı muayene sonucunda, sağlık durumlarının cezaevi koşullarına uygun olmadığına karar verdi. Ancak Adli Tip Kurumu raporuna göre acil tahliye edilmeleri beklenirken, birinci derecede riskli pandemi hastanelerinden, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin mahkum tecrit koğuşlarında ölüme yatırıldılar.

Hastane mahkum tecrit koşulları, hapishane koşullarından daha ağır! Dışarıya penceresi açılmayan, tepedeki havalandırma ile aynı havayı döndüren, oksijeni olmayan adeta bir ölüm hücresi. Hijyen koşullarına da uyulmuyor. Doktorlar, hemşireler temizlik görevlileri galoş ve koruyucu önlük kullanmıyor. Gardiyan ve jandarmalar da hastane içinde dolaştıkları ayakkabılarla hücreye girebiliyor.

Ölümün eşiğindeki insanları uyutmamak için beyaz ışık sürekli açık tutuluyor; gürültü yapılarak, yemek kokularının koğuşa girmesi sağlanarak işkence yapılıyor. Bağışıklık sistemlerinin tamamen çökmesi için koşullar hazırlanıyor. İnsanlık suçu işleniyor!

Bu koşullarda tedaviyi kabul etmeyen iki genç insan tecrit hücresinde can çekişiyor.

Son olarak hastanelerin bilim kurulu da Aytaç Ünsal ve Ebru Timtik’in tedavi ve tıbbi takıp istemediklerini ve hastaneden taburcu edilmelerinin gerektiği yönünde rapor vermiştir.

Çünkü zorla müdahale bir yaşatma yöntemi değildir. Bilimsel raporlara göre de zorla müdahalelerde hiç kimse sağlıklı bir şekilde yaşama dönememiştir.  Zorla müdahaleler ya kalıcı sakatlık bırakmış ya da ölümle sonuçlanmıştır.

Cezaevinde 12 saat olan avukat görüşü de 15 dakikaya indirilmiştir. Yargıtay’ın 1 Haziranda ön incelemeye aldığı dosyalarına ilişkin kararı da adli yargının tatile girmesiyle eylül ayına kalmıştır. Yargıtay üyelerinin tatillerini yapıp dosyayı eylül ayında incelemeye bolca vakitleri var! Ancak Avukat Aytaç Ünsal ve Avukat Ebru Timtik’in artık zamanları kalmadı! Günleri, saatleri, dakikaları sayılı!

10 Ağustos Pazartesi günü avukatları ve aileleri İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine hastane raporu ile yeniden tahliye talebinde bulunacaklar.

Onlar ayrıcalık istemiyor, adil yargılanmak istiyorlar. Adli Tıp Kurumu ve Hastane Bilim Kurulu raporunun dikkate alınarak tahliye kararının verilmesini ve istedikleri koşullarda tedavilerinin sağlanmasını talep ediyorlar.

Sayın Cumhurbaşkanı,

Zamanımız kalmadı! Yargıtay üyeleri karar almadan tatile çıksa da siz yetkinizi kullanın; adil yargılama hakları için ölümü göze alan, bu iki genç avukatı yaşatmak için bir kapı açın. İnsanlık ölmesin, vicdanlar kanamasın…

10 Ağustos 2020

YÖK EŞİNE ÖZEL KADRO İLANI VEREN REKTÖRU GÖREVDEN ALDI

Gündeme getirdiğimiz, eşi için özel kadro ilanı vererek işe alan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ için YÖK sonunda harekete geçti.

Yükseköğretim Denetleme Kurulu, eşi için özel kadro ilanı vererek işe alan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ’ı görevinden uzaklaştırdı. Üniversite Rektörleri atamayla değil; seçimle, liyakatle göreve gelmelidir. Aksi halde bu sorunları yaşamaya devam ederiz.

Yıldırım KAYA

Ankara Milletvekili

e-posta: [email protected]

Halkla İlişkiler Binası 1. Kat 2 Nolu Banko Oda F114

Tel: 0312 420 59 20-21 Fax: 0312 420 22 52

TBMM

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.