Bodrum Gündem

500.Yılında Leonardo Da Vıncı’ye Saygı Sergisi Bodrum’da

500.Yılında Leonardo Da Vıncı’ye Saygı Sergisi Bodrum’da

Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi, Leonardo da Vinci’ye Saygı sergisine ev sahipliği yapıyor. Usta sanatçının ölümünün 500’ncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen serginin açılışına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcıları Emel Çakaloğlu, Önder Batmaz, Sanatçı Bedri Baykam, Prof.Dr. Kıymet Güray ve Hanefi Yeter ile çok sayıda sanatsever katıldı.

Bodrum Gündem Haber

Serginin açılış konuşmasını yapan IAA – Uluslararası Sanat Derneği Başkanı Ressam Bedri Baykam, Leonardo da Vinci ile Ulu Önder Atatürk arasındaki benzerliğe dikkat çekerek “Her ikisini de etüt etmiş bir insan olarak,  Mustafa Kemal’in düşünce katmanları ve vizyonu, estetiği, felsefesi, askeri ve diploması alanı, edebiyat ve sanata verdiği önem, sosyal devrimleri ve bütün bunları katmanlı olarak total düşünebilme yeteneği ile Leonardo Da Vinci arasında paralellik kurabiliriz” diye konuştu.

Serginin çok müstesna bir sanatçı ve bir düşünürün anısına gerçekleştirildiğini vurgulayan Baykam “Sanatçı, heykeltraş, yazar, mimar, mühendis, astronom, anatomist, müzisyen, jeolog, kartograf, matematikçi, mucit ve bu nedenle Da Vinci eskimiyor. Hep çağdaş kalıyor. Bugünün dijital dünyasında, Silikon Vadisi’nin dünyanın gelecek 100 yıl ya da 1000 yıllarının geleceğini kurduğu dönemde de çok katmanlı düşünce insanı örneği ile dünyada yol gösteren, eskimeyen ve hem sanatçılara hem mucitlere hem bilim insanlarına bir büyük esin kaynağı oluşturan bir insan olarak önümüzde duruyor” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da konuşmasında Bodrum’un geleceğinin kültür ve sanatla şekilleneceğini vurgulayarak, “Bodrum çok şanslı, çünkü kültür ve sanat alanında çok değerli insanlar yaşamak için Bodrum’u seçiyorlar. Bu isimlerden biri de bizi bu etkinliklerimizde yalnız bırakmayan sevgili Bedri Baykam’dır” diye konuştu.

Leonardo Da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan’ı Dünya Sanat Günü olarak tescil ettiren Bedri Baykam’a teşekkür eden Başkan Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ata’mızın dediği gibi milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz ancak sanatçı olamazsınız. Ben de bugün Bedri Baykam’ın ve bütün sanatçı dostlarımın önlerinde saygı ile eğiliyorum. Bodrum’un geleceğinin kültür ve sanatla şekilleneceğini artık biz biliyoruz ve bundan eminiz, başka bir şansımız yok. Bugünün Bodrum’unu kültür ve sanatla bezeyebilirsek eğer, tekrar o güzel günlerine, o Zeki Müren’lerin, Cevat Şakir’lerin, Neyzen Tevfik’lerin, hatta Ahmet Ertegün’lerin ve daha nice sanatçıların Bodrum’una dönebiliriz.”

Bodrum’da kültür ve sanat yaşamına emek veren çok değerli isimler olduğunu hatırlatan Başkan Aras, “Bodrum bu konuda çok zengin. Bu alanda yapılan işleri, münferit çabalar olmaktan çıkarıp Bodrum’un kimliği olarak lanse etmemiz gerekiyor. Gördüğünüz gibi Bodrum’un her köşesinden sanat fışkırıyor” ifadelerini kullandı.

Rönesans’ın büyük dâhisi,  usta sanatçı Leonardo Da Vinci sergisine emek veren ve katılan herkese tek tek teşekkür eden Başkan Aras, “Sanatın ve sanatçının yanında olan belediyecilik anlayışımıza devam edeceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Fakat asıl büyük özveri bizleri her etkinlikte  onurlandıran, bizleri yalnız bırakmayan siz sevgili sanatseverlerin, siz olmadan buraların bir anlamı zaten yok. Sanatla  ve kültürle buluşturduğumuz her insan bizim için bir kazançtır. Nitekim Ata’mızın da Cumhuriyeti emanet ettiği bizlerden istediği budur.” diye konuştu.

Sergi 22 Eylül’e Kadar Açık

Emre Sefer’in Genel Koordinatörlüğü ile yürütülen ve İbrahim Karaoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı Sergide; Devrim Erbil, Ergin İnan, Tülin Onat, Yalçın Gökçebağ, Fevzi Karakoç, Bedri Baykam, Onay Akbaş, Cem Sağbil, Mercan Dede (Arkın Ilıcalı), Barış Sarıbaş, Bahar Oganer, Burçin Erdi gibi sanatçıların, çok büyük boyutlu resim ve heykelleri sergilenecek. Prof. Dr. İlber Ortaylı, şair Ahmet Telli ve yazarlar Nedim Gürsel, Sunay Akın, İbrahim Karaoğlu, Metin Celal, Dr. Mustafa Tolay, Durmuş Akbulut ve Yalın Alpay’ın yazılarından ve sergilenen yapıtlardan oluşan “Leonardo da Vinci’ye Saygı” kitabı da sergi süresince, Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nden edinilebilecek.

Yönetmen Durmuş Akbulut’un, proje katılımcılarının Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirdikleri etkinliği yansıtan “Leonardo da Vinci Belgeseli” çok özel bir filme dönüştürülerek sergi etkinlikleri süresince izlenebilecek.

Tiyatro Sanatçısı Mehmet Erbil’in “Mekan Tiyatrosu” konsepti ile çocuklar için özel olarak yazıp, sahneye koyduğu ‘’Da Vinci Bana Dedi ki’’ tiyatro oyunu, proje kapsamında, belirli aralıklarla, serginin yapılacağı tüm alanlarda, izleyiciler için sahnelenecek.

22 Eylül’e kadar sürecek Leonardo da Vinci’ye Saygı Sergisi Bodrum’dan sonra Ankara, ve Adana’da sanatseverlerle buluşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.