Bodrum Gündem

Hüdayi Baş’ı Ölüme Götüren Anlayışın Hesabı Sorulmalıdır

Hüdayi Baş’ı Ölüme Götüren Anlayışın Hesabı Sorulmalıdır

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 9 Eylül günü hayatını kaybeden Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Hüdayi Baş’ın ardından, fenalaşıp ölmesine sebep olan torpil baskısı iddiasını, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sordu.

Bodrum Gündem Haber

Girgin, “9 Eylül 2020 tarihinde, Muğla değerli bir eğitimcisini,  Muğla Olgunlaşma Enstitüsü’nde müdür vekilliği yapan Hüdayi Baş’ı kaybetti. Basında yer alan iddialara göre, Baş’ın fenalaşarak hayatını kaybetmesinin nedeni, 4 kişilik usta öğretici kadrosu için açılan sınavlarda torpil yapmak istememesi üzerine, çeşitli düzeydeki Milli Eğitim yöneticilerinden baskı görmesiydi” dedi.

Soru önergesinde, Baş’ın ölmeden önce hazırladığı dilekçeden alıntılar da yapan Girgin “Bu yaşanan üzücü olayların bütün açıklığıyla ortaya konulmaması ve eğer iddialar doğruysa sorumluların hukuk önünde hesap vermemesi halinde, Milli Eğitim sistemimizin liyakat esasına göre işleyip işleyemediğine dair vahim bir kuşku doğacaktır” dedi.

Eğitimde Siyasi Kadrolaşmanın Önüne Geçmeliyiz

“Eğitim gibi önemli bir alanda esas alınması gereken ölçü liyakat iken siyasal iktidara yakınlığa bağlı olarak atama yapılması, bütün vatandaşlarımızda derin bir kaygı oluşturmaktadır” diyen Girgin, “iktidarda kim olursa olsun, vatandaşlarımızın geleceğini çalmaya hakkı yoktur!” dedi.

Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Güreşçiden banka yöneticisi yapılan bir ülkede, Hüdayi Baş gibi yiğit insanlar olmasa; esasen vatandaşa hizmet kapısı olan kurumlarımız tamamen iktidarın arpalığına dönecek. Hüdayi Baş’ın şahsında,   liyakati esas alan, alnının akıyla görev yapan eğitimcilerimizi saygıyla selamlıyorum.”

Dürüstlüğün Sonu Ölüm Mü Olmalıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu iddiaları titizlikle araştırması gerektiğini ve eğer iddialar doğruysa hesap sorulması gerektiğini vurgulayan Girgin, “Kamuda yönetici olmak kimseye sorumluluklardan azade, dilediği gibi davranma hakkı vermez. Bu tarz davranışlar sadece doğrudan mağdur olan kişilerin sorunu değil, bütün toplumun sorunudur. Kamuda torpili olanın dilediği gibi at koşturduğu bir sistem, yurttaşlık bilincine zarar verir. Dürüstlüğün sonu ölüm, sürgün, ceza olursa, kamuya ve adalete olan güven azalır. Bu durumdan vatandaşlar olarak hepimiz zarar görürüz” dedi.

Eğitim Yöneticiliği Sistemi Demokratikleştirilmedilir

“Ülkemizde eğitim alanındaki sendikalar sürekli şunu vurguluyorlar: Eğitim yöneticiliği sistemi eğitimin niteliğini belirleyen temel unsurlardan biridir. Eğitim yöneticiliği sistemimizi, siyasallaşmış kadrolardan arındırmalı, liyakati esas alan bir modele dönüştürmeliyiz” diyen Girgin, “sendikalarımız bunun yolunun da eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde mülakat gibi doğrudan “torpil” çağrıştıran yöntemlere son verilmesinden ve eğitim yöneticilerini yukarıdan atamak yerine, her okulun kendi yöneticisini kendisinin bütün eğitim bileşenlerinin katılımıyla ve demokratik seçimler yoluyla seçmesinden geçtiğini vurguluyorlar” dedi.

Girgin Ziya Selçuk’a Sordu

Girgin TBMM Başkanlığı’na teslim ettiği soru önergesinde, şu soruları sordu:

  • Hüdayi Baş’ın ölümüne sebep olduğu iddia edilen torpil istemiyle ilgili bir soruşturma yürütülmekte midir?
  • Sınavlarda torpil iddiası açıklığa kavuşturulmadığı takdirde; liyakati esas alan, alnının akıyla görev yapan eğitimcileri de zan altında bırakacağını ve bütün eğitim camiamıza zarar vereceğini düşünüyor musunuz?
  • Bakanlığınızın kadrolaşma politikasında siyasi baskıları önlemek, liyakati öne çıkarıp hak edene hak ettiği makamı ve görevi vermek ve bu doğrultuda görev yapmaya çalışanlara sahip çıkmak, destek vermek konusunda bugüne kadar verilmiş bir talimatınız, bir girişiminiz var mıdır?
  • Çok sayıda haksızlığa neden olan, eğitim yöneticilerini siyasallaşmış kadrolardan oluşturma girişimlerini engelleyecek bir politikanız var mıdır?
  • Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde mülakat gibi doğrudan “torpil” çağrıştıran yöntemlere son vermeyi düşünüyor musunuz?
  • Eğitim yöneticilerini yukarıdan atamak yerine, her okulun kendi yöneticisini kendisinin bütün eğitim bileşenlerinin katılımıyla ve demokratik seçimler yoluyla seçmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.