Bodrum Gündem

Jeotermal (JES) Çalışma Yapılması Mümkün Değil

Jeotermal (JES) Çalışma Yapılması Mümkün Değil

Muğla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Muğla’da “32 saha Jeotermal (JES) açılıyor” haberleri üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapıldığı belirtildi.

Bodrum Gündem Haber

Muğla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğünün yaptığı açıklamanın tamamı ise şöyle;

Muğla ili dahilinde,  5686 Sayılı jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu kapsamında 32 adet işletme ruhsatı bulunmakta olup bu işletmeler halen faaliyetlerine devam etmektedir.

İlimizdeki jeotermal kaynak işletme ruhsatlı sahalarında elde edilmiş en yüksek sıcaklık değeri 42 derece olup, Köyceğiz, Dalaman ve Bodrum ilçelerinde termal turizme yönelik olarak kullanılmaktadır.

Bu kapsamda Termal Turizme yönelik olarak ilimizin Köyceğiz, Dalaman ve Bodrum ilçelerinde faaliyet gösteren işletmeler yer almakta olup, ilimiz turizminin 12 aya yayılması ve Bodrum ilçesinde yer alan jeotermal su potansiyelinin değerlendirilmesi amacı ile 2019 yılında Muğla Valiliği tarafından Bodrum ilçesinde uygun bulunacak bir alanın Termal Turizm merkezi ilan edilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.

Ayrıca; Muğla ili dahilinde en yüksek ısı değeri 42 derece olarak ölçüldüğünden enerji üretimine yönelik santral kurulması Jeotermal (JES) veya bu yönde çalışma yapılması mümkün değildir.

Muğla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü’nden Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü’ne ulaştırılan yazı ile Muğla ilinde bulunan 32 adet jeotermal su sahasının ihale ilanı 07.10.2020 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır. Öncelikle;  ihale ilanında yer alan jeotermal sahaların hiçbiri yeni saha olmayıp, tamamı 2012 tarihinden beri ruhsatlandırıldığı halde herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş sahalardır.

Ayrıca Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Şube Müdürlüğü tarafından yapılan işlem;

Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 17. Maddesinde ise “Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terk edilmiş veya taksir edilmiş, arama ve işletme ruhsatları, İdare tarafından en geç altı ay içinde ihale yoluyla arama ve işletmeye açılır. İdare tarafından gerçekleştirilecek ihalelere ilişkin ilanlar Resmî Gazete’de yayınlanır. (Değişik cümle:RG-24/9/2013-28775) İhale ilan süresi içerisinde ihaleye müracaat olmaması halinde arama ve işletme ruhsat alanları başka bir işleme gerek kalmaksızın ihale gününü takip eden ilk iş günü aramalara açık hale gelir. Bu durum MİGEM’ e onbeş gün içerisinde bildirilir.” Yasa hükmünün yerine getirilmesinden ibarettir.

Muğla ilimizde geçmişte ruhsat verilen sahalar da dâhil olmak üzere hiçbir şekilde doğa tahribatına izin verilmediği gibi, bundan sonraki tüm süreçlerde de ilgili mevzuat çerçevesinde ve hassasiyet içerisinde çalışmalar sürdürülecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.