Bodrum Gündem

Muğla Avusturya Fahri Konsolosluğuna Bodrumlu Turizmci Fatih Can Ekşi atandı

Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer’in de katılımıyla, Bodrum’da açılışı yapılan Avusturya Fahri Konsolosuğu ofisinin başına Turizmci Fatih Can Ekşi atandı…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Uzun bir süredir Muğla ili Fahri Konsolosluğunu yürüten Fatma Neyir Suer görevini Turizmci Fatih Can Ekşi’ye devretti. Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer ile birlikte Fatih Can Ekşi’nin görev teslim ve Avusturya Fahri Konsolosluğunun yeni ofisinin açılışına katılan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras  “Bodrum’da yaşayan ve tatile gelen Avusturya vatandaşlarına hizmet verecek olan ve ikili ilişkilerimizin düzeyini en üst seviyeye çıkaracağına inandığım, turizm sektörünün tecrübeli ismi Fatih Can Ekşi’ye yeni görevinde başarılar dilerim…” dedi.

Bodrum’da Beş Ülkenin Fahri konsolosu Görev Yapıyor…

Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer’in de katılımıyla gerçekleşen Avustur Fakri Konsolosluk devir teslim ve yeni ofis açılış törenine Bodrum’da görev yapan İngiltere Fahri Konsolosu Aslı Erbektaş, Almanya Fahri Konsolosu Gülay Kaman Kaplan, İtalya Fahri Konsolosu Sinan Kızıltan, Avusturya Fahri Konsolosluğu görevini devreden Fatma Neyir Suer, BODER Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Belediyesi Birim Müdürleri ile birlikte yerli ve yabancı davetliler katıldı. Belçika Fahri Konsolosu Onursal Özatacan ise Bodrum dışında olması nedeni ile törene katılamadı.

Görevleri; resmi işleri ile birlikte ülkeler arası iyi ilişkileri sağlamak…

Avusturya Konsolosluğu ve Avusturya Büyükelçiliği; Avusturya Cumhuriyeti’ne seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye ikamet iznine sahip üçüncü ülke vatandaşlarının Avusturya vizesi işlemleri konusunda hizmet vermekte olan yetkili Avusturya Cumhuriyeti temsilcilikleridir. Avusturya Konsolosluğu ve Avusturya Büyükelçiliği aynı zamanda Türkiye’de ikamet eden Avusturya vatandaşlarının konsolosluk işlemleri konusunda da çalışmalar yürütmektedir. Türkiye’de ikamet eden Avusturya vatandaşları apostil ( belge tasdiki), evlilik, dirim belgesi, pasaport ve vatandaşlık belgesi gibi işlemlerini Türkiye’de bulunan Avusturya Konsolosluğu, Avusturya Büyükelçiliği ve Avusturya Fahri Konsoloslukları vasıtası ile yapabilmekte.

Muğla Fahri Konsolosluğuna Turizmci Fatih Can Ekşi Atandı…

Avusturya Fahri Başkonsolosluğu görevine atanan Fatih Can Ekşi Bodrum Gündem’in sorularını şu şekilde yanıtladı;

Dünyanın başkenti Halikarnasos’tan Merhaba…

Fatih Can Ekşi; “Merhaba…”

Öncelikle hayırlı olsun. Çok önemli bir konu fahri konsolos olmak çok önemli ve değerli bir şey. Heyecanlısınız görüyorum. Neler söyleyeceksiniz?

Fatih Can Ekşi; “Ben uzun yıllar Avusturya da yaşamış bir insan olarak burada Avusturya’yı  temsil edecek bir göreve atanmış olmanın gururunu yaşıyorum gayet tabi. Fahri konsolosluk adı da üzerinde fahri bir görev, herhangi bir maddi getirisi de yok. Fahri konsolosu olduğunuz ülkenin vatandaşlarını buradaki resmi dairelerde veyahut otellerde başlarına gelebilecek her türlü iyi ve kötü şeyler de yardımcı olabilmek amacıyla oluşturulmuş bir müessese. Dünyanın her tarafında var. Bodrumda da 4 veya 5 ülkenin fahri konsolosu arkadaşımız var. Burada daha önce görev yapan Fatma Nur Suel isimli bir fahri konsolosumuz  Avusturya fahri konsolosumuz var idi. Kendisi artık bırakmak istediğini söylediği için Avusturya devleti yerine görevli olarak beni atadı…”

Fahri Konsolosluk Ülkeler Arası İkili İlişkiler İçin Çok Önemli…

Avusturya ile Avusturya yurttaşları sizin aranızda doğal olarak hem turizm açısından da hem de sosyal açıdan da ilişkiler sürecek değil mi?

 Fatih Can Ekşi; Avusturya Bodrumu çok iyi tanıyan ve oldukça kalabalık sayılarla ziyaret eden bir ülke konumundaydı. Fakat son zamanlarda maalesef bu ilişki biraz durağanlaştı. Buraya misafir getirecek büyüklükte tur operatörü kalmadı. Ancak Bodrum’a tatil ve iş amaçlı gelen ve Bodrum’da yaşayan Avusturya vatandaşlarımız var. Biz bu sayıyı arttırmak ve Büyükelçilik kanalıyla Avusturya ile Türkiye arasında ve elbette Bodrum arasında nasıl bir bağlantı kurabiliriz, nasıl faydamız olur karşılıklı onun arayışı içerisine gireceğiz. Bu isteğimizi de en kısa zamanda yaşama geçirmeyi diliyoruz…”

Hayırlı olsun ve başarılar diliyorum. Umarım Avusturya ile çok daha iyi ilişkiler sayenizde oluşur. Hem turizm anlamında hem ekonomik anlamda hem sosyal anlamda iyi ilişkiler kurulmuş olur. 

“Çok teşekkür ederim. Türkiye Avusturya arasındaki ilişkiler çok tarihi kökleri olan ilişkiler zaman zaman yükselen alçalan maalesef bir süreç izledi son zamanlarda. Umarım hep yükselerek devam eder…”

Bodrum Avusturya için çok önemli bir destinasyon…

Şimdi ben büyükelçimize de soralım; Bodrum onun için ne ifade ediyor? Bu soru sizin için çok klasik bir soru olabilir lakin çok önemli ve zor bir sorudur…

Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer; “Öncelikle Fatih Can Ekşi bizim için çok değerli çok kıymetli bir insan. Şuan onu fahri konsolos olarak atadığımız için çok mutluyuz Burada olmaktan çok mutlu ve gurur duyuyoruz. Sorunuza gelince; Bodrum mükemmel bir şehir. Çok eski bir tarihi var. Biz oradan tanıyoruz zaten Bodrum’u. Bodrum Mausoleum müzesi ve diğer arkeolojik kazılarından da haberdarız. Biliyoruz, tanıyoruz yakından. Yakın tarihte daha çok tatil destinasyonu olarak biliniyor ama biz turizm açısından da çok yakından da tanıyoruz Bodrum’u. Avusturyalılar burayı tatil beldesi olarak çok seviyorlar…”

Avusturya yurttaşları için burada neler yapılacak ne beklentiniz var sizde Bodrumlular ve Muğlalılar için neler yapacaksınız?

Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer; “Hedefimiz öncelikle Avusturyalı vatandaşlarımız için burada var olmak ve onlara hizmet vermek. Diğer yandan da Bodrum’a tatil için gelenlere de aynı şekilde hizmet verebilmek amacıyla burada var olmak istiyoruz. Sayın Belediye Başkanımız da bugün, Bodrum’da yaşayanlar ve iki ülke arasındaki iyi ilişkiler için neler yapabileceğimiz konuştuk. Gelecekte de güzel çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Hem kültür açısından, doğa ve yine aynı şekilde geri dönüşüm ile ilgili ve turizm ile ilgili çalışmaları gerçekleştireceğiz…”

Sayın Aras yeni bir hemşeri daha kazandık. Avusturya ile birlikte Almanca konuşan ülkeler bir dönem Bodrumu ihya ettiler. Ancak bir süredir buradan uzaklaşmışlardı. Şimdi yavaş yavaş  yeniden gelmeye başladılar. Fatih Can Ekşi gibi bir turizmcinin de fahri konsolos olması çok çok önemli neler söyleyeceksiniz?

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Ben öncelikle  ekselansları  Johannes Wimmer’a çok teşekkür ediyorum.  Avusturya büyükelçimiz bugün beni de ziyarete geldiler. Sağ olsunlar bu benim için çok önemli bir ziyaretti. Çünkü Bodrum bir dünya kentidir. Bir dünya mirasıdır. O yüzden sadece bizlere ait değil, bütün dünyaya ait olduğunu buradan bir kere daha gözlemliyoruz ve anlıyoruz. Yine şunu söylemek istiyorum; Fatih Bey ile yıllardır zaten birlikte çalışırız. Her platformda özellikle turizm profesyonelleri arasında çok tecrübeli  bir isim ve Fatih Can Ekşi’yi ben özellikle bu  pozisyonda görmeyi inanın çok daha istemiştim. Bu haberi alınca inanın çok sevindim. Çünkü bizim Avusturya ile ilgili son dönemlerde tanıtım ilgili bazı sıkıntılarımız olduğunu görebiliyorum. Özellikle Bodrum’un Avusturyalı misafirlerimiz için ne kadar güvenli olduğunu da çok net anlatabiliriz. Bodrum çok güvenli bir destinasyon ve aynı zamanda son dönem salgınla da ilgili çok güvenli bir bölge olduğumuzu kanıtladık. Aynı zamanda da huzur ve güvenlik önemli. Bodrum’da hoşgörü iklimi var biliyorsunuz. O yüzden bütün Avrupalı misafirlerimiz için Bodrum belki de, Türkiye’nin en güvenli destinasyonudur. Bizde bu elimizde ki değişik enstrümanları yani denizi, tarihi, kültürü de vurgulamak açısından çok önemliydi bugünkü ziyaret ve ben sayın büyükelçimize  bunları ilettim. Aynı zamanda da Avusturya’nın deneyimleri konusunda bize destek olmasını talep ettim. Kendisinden kendisi de mutlulukla kabul etti. Memnuniyetle. Şimdi bundan sonra artık ortak çalışma olanları yaratacağız kendimize özellikle Avusturya’nın kültür açısından ne kadar zengin olduğu  artık herkes tarafından bilinmekte ve Avusturya’da ciddi bir Türk nüfusunda yaşadığını tabii ki biliyoruz. Yani burada bu karşılıklı iletişim her konuda bizi ileriye taşıyacaktır buna eminim. Bunun dışında Bodrum’un yaklaşık 5 ayrı ülkenin fahri Konsolosluğu’nun da ev sahipliği yapması gerçekten çok önemli biraz önce haber anonsunuzu Halikarnasos’la  girdiniz. Halikarnasos zaten bir merkezdi, başkentti. O yüzden yani burada diğer ülkelerinde temsil edilmesi gayet normal olarak görüyoruz. Bizim sürekli olarak vurguladığımız Karya Uygarlığının  başkenti olduğu ve Karya uygarlığının hinterlandının Bodrum’la değerlendirilmesi gerektiği konuşuluyordu. Ben bugün çok mutluyum dediğim gibi. Avusturya gibi çok önemli bir ülkeyi de Bodrumda  misafir etmek benim için çok önemliydi…”

Halikarnasos Belediye Başkanı Ahmet  Arasta görüşlerini iletmiş oldu bu çok önemli artık bundan sonra Bodrum Belediye Başkanı yanında Halikarnasos Belediye Başkanı Ahmet Aras demek de büyük bir gurur olsa gerek…

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Evet, çok doğru. Zaten öyle bir kültürün ve mirasın üzerinde oturuyoruz. Önceki dönemlerde bizim dönemlerimizdir. Osmanlı dönemi de, daha eskileri de Roma, Bizans ve sonra Karya ve Lelek medeniyetleri de bizim bu topraklarındır. Biz onların torunlarıyız onların mirasını taşıyoruz…”

Ekselanları Türk yemekleri ve Bodrum yemekleri hakkında ne söyleyeceksiniz?

Avusturya Ankara Büyükelçisi Johannes Wimmer; “Bodrum’un yerel yemeklerini daha denemedim, ama Türk yemeklerini çok seviyorum…”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.