Bodrum Gündem

Kıyıkışlacık Limanı Doğal Yaşamı ve Bölge Turizmini Öldürecek

Kıyıkışlacık Limanı Doğal Yaşamı ve Bölge Turizmini Öldürecek

Muğla Milletvekili Suat Özcan; Muğla ili Milas ilçesi Güllük Körfezi Kıyıkışlacık mahallesine yapılmak istenen yükleme limanı ve iskelesi ile ilgili olarak TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Bodrum Gündem Haber

Milas ilçesinin son yıllarda turizm açısından yeni yeni aday bir bölgede olduğunu belirten Özcan; “Kıyıkışlacık mahallesi yerleşim alanında hangi amaçla ve hangi sektörlere hizmet edeceği bilinmemektedir. Bu yükleme limanının kamuoyundan gizlice ilgili paydaş ve yerel halkın görüşü alınmadan yapılma kararının alınmış olması, çevre halkı turizm ve balıkçılık sektörleri tarafından yanlış bulunmaktadır” dedi. Bu yükleme limanının dünyaca ünlü tarihi İasos antik kenti ve balık pazarının bulunduğu merkez Kıyıkışlacık mahallesi sınırları içinde Güllük Körfezi içinde olduğunu vurgulayan Özcan; “Bugüne kadar eski adıyla Anıtlar kurulu yeni adıyla Kültür Varlıklarını Koruma kurulu tarafından korunmaya alınan İasos Antik Kenti, muhteşem bir koyun içerisinde surlarla çevrelenmiş bir liman kenti niteliği taşımaktadır. Merkezde bir akropolü, tiyatrosu, agorası ve surların dışında tarihi “balık pazarı” olarak tanımlanan mezar anıtı ile özgünlüğünü korumuş nadir antik kentler arasındadır. Çok yakın çevredeki ‘koy ve yakınlarında’ yurdumuzun çeşitli yerlerinden sürekli yaşamaya gelen yurttaşlarımızın oluşturduğu siteler de mevcuttur. Bu kapsamda yapılması düşünülen liman ve çevresinde yurttaşlarımızın imar ve restorasyon taleplerinde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu haklı olarak sit koşullarını yerine getirebilme anlayışı ile vatandaş lehine çok az sayıda olumlu karar vermektedir. Tabiri caizse çivi bile çakılamamaktadır” dedi.

Yapılması istenen bu limana getirilecek ürünlerin taşıtlar ile yükleme ve boşaltma yapılabilmesi için alanlara ve yollara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özcan,“Bu yolların açılması çevrenin özgün koşulları sebebiyle mümkün değilken, bu çevrenin bir avan projeyle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından‘çevre korumadan’ çıkartıldığının haberini aldık. Mevcut limanın işleyişinde yükleme bekleyen gemiler varken; hemen yakınında yeni bir yükleme limanının yapılması, yine yat limanının ihalesinin yapılacak olması, dalyana yeni bir bir yat limanı daha yapılacağı söylentileri birçok deniz kazaları yaratacağı riski önümüze çıkacak en önemli sorunlardan birisidir” dedi.

Güllük öteden beri balıkçılığın merkezi olduğunu, dalyanın da balıkların üreme alanı olduğunu söyleyen Özcan; “Bu bölge yine kültür balıkçılığında ülkemizdeki en önemli üretim ve ihracat merkezidir. Güllük, Kıyıkışlacık, Kazıklı, Boğaziçi, Güvercinlik, Torba, Göltürkbükü, Gündoğan, Yalıkavak gibi yerleşim yerlerinde körfezden balıkçılık yaparak geçimini sağlayan binlerce vatandaşımızı olumsuz etkileyecektir” dedi.

Ulusal ve uluslararası boyutta gemi trafiğinin körfezi her açıdan olumsuz etkileyeceği; körfez ekosistemini olumsuz etkileyeceği, balıkların yaşam alanlarının çok daralacağı ve bundan balıkçılıkla geçinenlerin çok etkileneceği, turizm bölgesi olarak bu çevrede yaşayanların dinlenme ve tatil amacıyla gelenler için yaşam dengelerini bozacağını söyleyen Özcan, “Bu konu ile ilgili çevrede vatandaşlarla yapılan görüşmelerde vatandaşların da bu durumdan rahatsız olduğu ve bu limanı istemedikleri anlaşılmaktadır dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.