Bodrum Gündem

Şoför esnafı zor durumda

Şoför esnafı zor durumda

Bodrum ve Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanları, şoför esnafları için acil ekonomik destek talep ettiler. Şoför esnafı zor durumda olduğunu dile getiren başkan ilgililerden çözüme yönelik desteklerin biran önce hayata geçirilmesinin hayati önem taşıdığını söylediler…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Pandemi sürecinde en sıkıntılı sektörlerden birisinin taşımacılık sektörü olduğu dile getiren Bodrum ve Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanları, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve ilgili bakanlıkların bir önce taşımacılık sektörüne destek vermesi gerektiğini söyledi.

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı ve Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal bir araya gelerek sektörün durumu ile ilgili tespitlerini dile getirdiler. Oldukça sıkıntılı günler yaşandığını vurgulayan Kablı ve Paskal, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına şoför esnafının durumunu ve taleplerini dile getiren birer dilekçe gönderdiler.

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı “Bodrum ve Milas Şoförler Odası olarak, Şoför esnafımızın (Servis, Taksi, Toplu Taşıma) pandemi sürecinde ve genel sorunları ile ilgili iyileştirme taleplerimizi ilgili Bakanlıklara iletilmesi için, Federasyonumuza, Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına ve üst birliklerimize ilettik. Esnafımıza hayırlı olmasını dileriz…” dedi.

Ekonomik destek paketi talep ediyoruz…

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanlığı’na gönderilen dilekçede şu ifadeler yer aldı;

“Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisine alan koronavirüs salgını sebebiyle, okul servis özel ve taşımalı eğitim araçlarımız 2019-2020 eğitim öğretim yılı sonuna kadar Pandemi dolayısıyla çalışamamıştır. Bu süreç için önceden yaptığı (özellikle taşımalı eğitim için sözleşme giderleri harçlar vergiler ve yönetmeliğe uygun teknik donanımlar) giderler esnafa büyük bir yük olmuştur. Esnafımız bu dönemde çalışamamıştır. Okul servis yönetmeliğine göre teknik donanımlı araçlarımız başka hiçbir toplu taşımada kullanılamamaktadır.

Destek için aldığı kredileri ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşmüştür. Daha sonra kademeli ve online eğitim kısmen başlasa da (bazı taşımalar için taşımalı eğitim ihalesini yapılsa da) kısa süreli öğretim taşıması yapılmıştır. Yapılan ihaleye katılan servisi esnafımız ihaleyi alabilmek için teminat mektubu ücretlerini ödemiş ve araçlarının teknik donanımını Milli Eğitim taşıma yönetmeliğine uygun hale getirilmiştir.

17 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Eğitim-Öğretimin yılsonuna kadar Online olarak devam etmesi ile taşıma yapılamayacak olup, çok sayıda servisi esnafımız mağdur olmuştur. Servisçi esnafımızın vergi, SGK, MTV gibi giderlerinin pandemi geçene kadar alınmaması ve servis araçlarımızdan istenen ve belli bir tarihe kadar uzatılan kamera ve benzeri ekipmanların araçlarda bulundurulmasının, pandemi dolayısıyla daha ileri bir tarihe ertelenmesi, diğer yaşamsal giderlerinin ve önceden aldığı kredi borçlarının karşılanması için belli ölçülerde faizsiz kredi desteği veya hibe verilmesi için federasyonumuz aracılığı ile ilgili bakanlıklara iyileştirme taleplerimizin iletilmesi ve bir ekonomik destek paketi hazırlanması hususunda,

Gereğini Bilgilerinize arz ederiz…”

Sıkıntıya düşen esnafımızın ayakta kalabilmesi için desteğe ihtiyacı var…

Diğer taraftan Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına verdikleri dilekçe ile taleplerini maddeler halinde sıralayan, Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı ve Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, şoför esnafınoın çok zor durumda olduğunu kaydetti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığına verilen dilekçede ise şu ifadeler yer alıyor;

“1- Muğla Büyükşehir Belediyesi Mücavir alanı içerisinde çalışan ticari taksilerimiz 2 yılda bir mühür yenilemesi mecburi olduğundan, 2021 yılından itibaren uygulanmak üzere taksimetre fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, en yakın mesafenin 15 lira olması, 3. kademeden sonraki kademelerini iptal edilerek, 3. kademeye düşürülerek fiyat tarifesinin onaylanmasını ve 6+1 koltuk kapasiteli araçların ticari taksi olarak kullanımına izin verilmesini,

2- İlçemizde BB plaka ile çalışan ÖTTA araçlarının pandemiden dolayı zor günler geçirdiği UKOME kurulunda kısmen iyileştirme olmasına rağmen, Mart ayından bu yana yaşadığımız pandemi sürecinde araçlarımız tam kapasite ile çalışmamıştı. Buna sebep olan koronavirüs salgını olup koltuk kapasitesinin düşmesi, ayakta yolcu alınmaması vatandaşlarımızın pandemi dolayısıyla toplu taşıma kullanmaya olan taleplerinin azalması gibi durumlardan dolayı esnafımızın bu işi devam ettirebilme gücü azalmıştır. Bu konu ile ilgili önümüzdeki süreçte Büyükşehir belediyemiz den fiyat artışı gibi iyileştirmeler beklemekteyiz.

  1. Sene sonunda sona erecek olan yıl içinde araçlarının 180 gün çeken S, T ve BB plakalı araç sahibi esnafımızın, plaka takma süresinin pandemi dolayısıyla 2021 yılı sonuna kadar uzatılmasını,
  2. İlçemizde çalışan TM plakalı araçlara özel çalışma izin belgesi verilmesi, araç yaş sınırı, karayolu taşıma kanunda belirtilen yaş olarak uygulanmasını talep etmekteyiz.

Pandemi Dolayısıyla oldukça sıkıntıya düşen esnafımızın ayakta kalabilmesi için yukarıda maddeler halinde belirtmiş olduğumuz iyileştirmeleri sağlanmasını,

Gereğini ve Bilgilerinizi arz ederiz…”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.