Bodrum Gündem

Kış Lastiği Uygulaması Başladı ama Hangi İllerde Geçerli..?

Kış Lastiği Uygulaması Başladı ama Hangi İllerde Geçerli..?

 

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği uygulama zorunluluğu bugün başladı.

Bodrum Gündem Haber

Kış aylarının çetin geçtiği illerde önemi daha da artan ve uygulanan kış lastiği zorunluluğu, 54 ilde uygulanmakla birlikte valiliklerin alacakları karara göre uygulamanın alanı ve zamanı genişletilebilmektedir.

Kış lastiği zorunluluğunun uygulandığı şehirler; İstanbul, Ankara, Bursa, Edirne, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat ve Zonguldak’tır.

İlgili şehirlerdeki hava koşulları, Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğin dördüncü maddesinde belirtilen kış lastiği tanımı kısmındaki “7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda…” ifadesini tam olarak karşıladığı için sürücülerin, uygulama üzerine önemle eğilmesi tavsiye edilmektedir. Zira listede bulunan şehirlerde kış ayı ortalama sıcaklıkları 7 ºC ve daha aşağı değerlere inebilmektedir.

Kış Lastiği Zorunluluğu Tarihleri

Sonbahar aylarının tamamlanmasını müteakip kış ayları içerisinde uygulanması önerilen ancak değişen hava şartlarına bağlı olarak valilik tarafından başlangıç ve bitiş ayları tebliğde belirtilen müddetler kapsamında esnetilebilir. Böylece kış lastiği uygulaması, hem şehir içi hem de şehirler arası trafik seyrinin en güvenli ve konforlu şekilde sürdürülebilmesine ortam hazırlar. Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari  araçların 1 Aralık 2017 ve 1 Nisan 2018 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir. Yine valilik kararı olmaksızın şehir içinde seyreden ticari araçların 1 Aralık 2017 ve 1 Nisan 2018 tarihleri arasındaki dört ay kış lastiği kullanması icap eder.

Kış Lastiği Uygulaması Hangi Araçlarda Geçerli?

Traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlar, römork ve yarı römorklar ve TSK’ya ait taşıtlarla ilgili araçların römorklarının kış lastiği zorunluluğunun dışında bırakıldığını ilan eden tebliğ, özel ve ticari tüm araçlar için geçerliliğini korumaktadır. Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamı kış lastiği uygulamasına tâbi tutulmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.