Bodrum Gündem

Deniz Patlıcanı Avı Bir An Önce Yasaklanmalı

Deniz Patlıcanı Avı Bir An Önce Yasaklanmalı

Bodrumlu denizciler talana dönen deviz patlıcanı avcılığına dikkat çekmek için bir araya gelip basın açıklaması yaptılar.

Bodrum Gündem Haber

Yaklaşık 6 ay boyunca avlanmasına izin verilen deniz patlıcanlarının Turgutreis – Akyarlar- Gümüşlük açıklarında 80’i aşkın tekne ile yapıldığı Bodrum’da işin talan boyutuna gelmesi nedeni ile İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan ve Sür– Koop Su Ürünleri Muğla Bölge Birliği Başkanı Serhan Kozinoğlu düzenledikleri ortak basın açıklamasında, avcılığının ilk etapta süresinin kısaltılmasını daha sonra da yasaklanmasını talep ettiler.

“Toplanması Denizdeki Yaşama Zarar Verir…”

Turgutreis açıklarında çok sayıda tekneden av yapılan deniz patlıcanı şimdilerde fark edilmese de ileri de denizlerimizin dengesini bozacak çok büyük sorunlara yol açacağını belirten Dinç,  “Deniz Patlıcanı, Denizin kıyıya yakın bölgesinde yetişen ve bir patlıcana benzeyen deniz ürünü olup, omurgasız bir canlıdır ve derisi dikenlilerdendir. Yapısında yüksek protein barındırmaktadır. Genellikle 5-25 cm arasında değişen bir boya sahip olan deniz patlıcanının ağız çevresinde ortalama 20-30 duyu ve avlanmaya yarayan dokunaçlar bulunmaktadır. Deniz patlıcanının 900 kadar farklı türü olduğu da bilinmektedir. Türlerin neredeyse hepsi tehlikeli anlarda sıvı haline dönüşebilmektedirler. Deniz patlıcanları, denizin sığ yerlerinde genellikle U şeklindeki oyuklarda yaşamakta olup toplanması denizdeki doğal yaşama zarar verdiği için öncelerde bireysel olarak yasaklanmıştı. Fakat alınan izinlerle yaklaşık bir ay öncesine kadar uygulamaya konan karar ile  avlanma yasağı ortadan kalktı.” dedi.

“Avcılık İçin Gelen Tekneler Giriş Kapılarını Bile Kapatmışlar…”

Su Ürünleri Muğla Bölge Birliği Başkanı Serhan Kozinoğlu da olaya balıkçılar ve barınaklar açısından baktığını ifade ederek “Şu anda deniz patlıcanı için oraya gelen tekneler Turgutreis ve Akyarlar limanlarını zapt ettiler. Bizim limanlar zaten küçük limanlar. 50 tane teknenin bir limana girmesi orada bizim balıkçıların dışarı çıkamaması demek. Giriş kapılarını bile kapatmışlar. Bunları ikaz ettik, Sahil Güvenlik geldi ama baş edemiyoruz. Bizim balıkçılarımız bu teknelerin hortumlarından denize ağ da atamıyor. Dışarı çıkmak isteseler troller onlara izin vermiyor.”

Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan ise deniz patlıcanının deniz ekos isteminin sürdürülebilmesi için çok gerekli bir canlı olduğunu ifade ederek avcılığının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.