Bodrum Gündem

Bodrum’a Artçı Depremler – Nuran Yüksel Bodrum Gündem Yazıları

Depremler sadece yeraltı katmanlarının hareketlenmesiyle oluşmuyor maalesef. Bazen yaşamımızda öyle depremler oluyor ki tüm değerlerimizin, yaşantımızın birdenbire dönüştüğünü yok olduğunu görüyor,  torunlarımızın yarınları için derin kaygılar içinde kalıyoruz. Evet,  bugünlerde yine Bodrum’da yıllar önce kırılan fay hatlarından birsi tekrar hareketlendi. Eğer bugün yaşananları göremez, anlayamaz ve gereğini yapamaz isek oluşacak depremin şiddetini ilerde torunlarımız çok acı bir şekilde göreceklerdir.

2016 yılında Bodrum da hareketlenen KÜLLİYE fay hattı bugünlerde şiddetini, değişik yorumlarla artırarak tekrar gündeme geldi. Kamuoyunda külliye olarak anılan dini ve kültürel tesis projesi hiç de masum bir proje değildir. Külliye o zamanda iddia ettiğimiz gibi Bodrum’un demografik yapısını değiştirmeye yönelik bir projedir. O zaman da yine bir avuç çevreci dostun yoğun ve kararlı direnişleriyle, mimarlar odası ve yerel yönetimlerin itirazlarıyla başlatılan hukuk süreci halen devam ederken artçılarla yine sallanmaya başladık. ’’Yine mi’’ diyerek yüreklerimiz tekrar kabardı. Aslında bu ve bunun  gibi çekilen  birçok çevre sıkıntılarının  en büyük sebebi zamanında askı sürelerinde itiraz edilmeyen planlardır. Liyakat sahibi olmayanlarla yönetilen yönetimlerdir. O nedenle bugün yapılan karşı duruşların daha güçlü, örgütlü olması şarttır. Bodrum’un çevresi, doğası, demokrafik yapısıyla direk ilgili projelerin de sadece seçilmişlere bırakılamayacak kadar ciddi ve önemli olduğunun hangi siyasi görüşten olursa olsun anlaşılması şarttır. Bodrum’da doğmuş ya da doğmamış, hangi görüşten, hangi inançtan olursa olsun  kendini Bodrumlu olarak gören herkesin devrede olması gerekir. Eğer bu ve bunun gibi konularda kararlı, bilinçli, memleket sever, yurtsever insanların sesleri başlatılan hukuksal sürecin yanında, önünde duyulamazsa, görülemezse Bodrum’a yapılan yanlışların önüne geçilmesi asla mümkün olmayacaktır.

2016 yılında bu konuyla ilgili  yazdıklarımı bir kez daha paylaşmak istiyorum ve artık aynı şeyleri söylemekten, sürekli haklı çıkmaktan yorulduk diyorum. YETTİ GARİ YETTİ… Pandemide, hiç görmediğimiz covit 19’la bile uğraşmak göz göre göre iktidarın ve yanlış muhalefet anlayışlarıyla uğraşmaktan daha kolay.

Bodrum’a Borçluyuz… Bodrum Duruşunu Cümle Aleme Göstermek Zorundayız (2016 )

Bugün Kent Konseyinin olağan genel kurulu yapıldı. Günlerdir, haftalardır Bodrum gündemini meşgul eden, iktidar tarafından Bodrum’a yapılmak üzere projelendirilen Külliye ve TOKİ’lerle ilgili izlenecek yol haritası belirlenerek genel kurula sunuldu.

Umdum ki, bugün Nurol Kültür Merkezi Bodrum sevdalılarıyla dolup taşsın… Bazen öyle zamanlar olur ki yaşanılan konular bardağı taşıran son damlalardır.

Bugün salon boştu. Bodrum’da yaşamak insanı çok dingin ve sakin yapıyor Ege’nin suları gibi. Çok az zamanlarda coşuyor kabarıyor. Sonra yine esen tatlı meltem sanki insanları uyuşturuyor… O nedenle kala kala yine bazen doğru, bazen yanlış yapan ama yaşadıkları topraklar ve yaşadıkları hayata dair konuşmaktan asla vazgeçmeyen bir avuç insan kalıyor ortalıkta.

Bugün, 156 bin nüfuslu kentte toplantıya ancak 100 kişi katıldı. Bodrumlular, Bodrum’da yaşayanlar, kurumlar ve siyasi partilerin üyeleri, yine sadece seçtiklerine havale etmeyi tercih ettiler kendilerini  direk ilgilendiren çok önemli konuları.

Oysa ki bugünler Bodrum’un ve değerlerinin ‘’önüne yatma günüdür.’’

Ey..! Ana muhalefet partisinin üyeleri

Ey… MHPli, HDPli  olan muhalefetin üyeleri !

Neden bu kadar duyarsız, eylemsiz ve örgütsüzsünüz? Neden yaşadığınız topraklarla, çocuklarınızın yarınlarıyla ilgili ortak konularda bir arada duramıyorsunuz? Bütün bu olumsuzluklar şimdiye kadar seçtiklerinizin yüzünden olmuyor mu sanki?

Bugün Kent Konseyi genel kurulunda, Bodrum Valide Cami Koruma Ve Yaşatma Derneği Başkanı  EMİN ORMAN bana bir Bodrumlu olarak planlanan tesisi onaylayıp onaylamadığımı  sordu (Benim aynı zamanda bir müftü torunu olduğumu biliyordu.).

Evet … Ben de cami derneği başkanı gibi Bodrumluyum. Aynı zamanda Medrese eğitimi görmüş, Kurtuluş Savaşında Kuvayı Milliyeye destek olmuş, Cumhuriyete inanmış Bodrum Müftüsü YAKUP ÖNEŞ’in torunuyum. Dini öğretilerimizi, geleneklerimizi, kültürümüzü yaşayarak, yaşatarak büyüdük, bugünlere geldik.

Babam, Ramazan aylarında namazlarını her gün bir ağacın altında bahçede kılardı. ’’ibadetin en güzeli doğada yapılandır. En büyük ibadethane doğanın kendisidir.’’ dermiş Müftü dedem. Toprağımıza, havamıza suyumuza, denizlerimize, ormanlarımıza sahip çıkmanın namus borcu, vatan borcu olduğunu öğrenmişti dedemden. Bizler babamdan, çocuklarımız da bizlerden bu öğretiyi ve inancı aldılar.

İşte bugün benim için Bodrum’u Bodrum yapan değerlerimizin elimizde kalanlarına sahip çıkmak için mücadele etmek sevdalısı olduğum topraklara borcumdur. O yüzden artık bir arada olmaya mecburuz demekten asla vazgeçmiyorum.

Aslında artık herkesin görmesi ve anlaması gerekiyor. Bodrum’da yapılmak istenen şey sadece külliye veya TOKİ’ ler değildir. Müftü DEDEMİN VE BABAMIN en büyük ibadethane olarak gördüğü Bodrum’u Bodrum yapan cennetimiz bugün önlenemez bir büyümeyle karşı karşıyadır. Tahsislerle bizlere, halka, halkın seçtiği yöneticilere hiç sorulmadan adeta talan edilme planları yapılmaktadır. Bodrum’a hiç yakışmayan projeler ve yapılarla, planlamalarla BODRUM KİMLİĞİ VE KÜLTÜRÜ yok edilmektedir

Plansız,  programsız ve vizyonsuz uygulamalarla yeterince talan edilmiş ve yozlaştırılmış ne yazık ki yeterince sahip çıkamadığımız sevdamız Bodrum’un bugün bizlere ihtiyacı var.

Çocuklarımızın geleceğini tehdit eden, değerlerimize sahip çıkamayan, Bodrum’u plansal olarak parçalayıp talan etmeye çalışan iktidar anlayışını ancak çok güçlü bir muhalefet anlayışıyla ve buluşmasıyla çözebiliriz.

Sonuç olarak hangi görüşten olursak olalım, hangi partiyi desteklersek destekleyelim, hangi renkten, dinden olursak olalım BODRUM’A KİMSELERİN ZARAR VERMESİNE ARTIK İZİN VERMEYELİM.

DİNİMİZİ, KÜLTÜRÜMÜZÜ KİMSELERİN YANLIŞ ANLAYIŞLARLA SEVDAMIZ BODRUM ADINA KULLANMALARINA İZİN VERMEYELİM.

GÜN… BODRUM SEVDALILARININ ORTAK DEĞERLERİMİZLE BODRUM DURUŞUNDA BULUŞMA GÜNÜNÜDÜR.

BODRUM DURUŞUNU CÜMLE ALEME GÖSTERMEK, BODRUM’UN HAVASINI SOLUYAN, SUYUNU İÇEN, BODRUM’A TATİLE DAHİ OLSA GELENLERİN BODRUM’A BORCUDUR.

Çünkü  BODRUM VE BODRUMLUNUN SAHİP OLDUĞU MANEVİ DEĞERLER  SADECE BODRUMLULARIN DEĞİL, TÜM  DÜNYANIN ORTAK ZENGİNLİĞİDİR.

12 nisan 2016

 

Yorumlar

  1. Hulya kabakçı dedi ki:

    Her kelimesine katılıyorum bodrumda yaşayan herkes karşı durmalıdır 5 yıldır atıl duran kaba inşaatı bıtmiş hastaneyi bitirin diyanetin parası çoksa keyfi harcamalara değil bu pandemi sürecinde ihtiyaç sahiplenme yardım etmelidir