Bodrum Gündem

Muğla milletvekillerinin yılsonu karnesi

Muğla-Milletvekillerinin-Karnesi

Sevgili okuyucular,

Bu sütunun yazarı, Muğla Milletvekillerinin Meclis performanslarını, yılsonlarında değerlendirmeyi geleneksel hale getirdi. Bir anlamda, “yılsonu karneleri” olarak da değerlendirilebilir.

Milletvekillerinin Meclis çatısı altında yaptıkları çalışmalarına ilişkin bilgilerin, sadece ve sadece Meclis’in resmi kayıtlarından alındığını vurgulamak isterim.

Milletvekillerinin,  Meclis dışındaki faaliyetleri, yaptıkları basın açıklamaları, bakanlıklarda takip ettikleri sorunlar ve halkla ilişkiler çalışmaları bu değerlendirmenin dışındadır.

Meclis karne notlarına geçmeden önce, Muğla Milletvekillerini bir kez daha hatırlayalım.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti): Yelda Erol Gökcan, Mehmet Yavuz Demir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP):  Süleyman Girgin, Burak Erbay, Suat Özcan, Mürsel Alban

İYİ Parti (İP): Metin Ergun.

Muğla Milletvekillerinin 2020 karnelerine göre;

AK Parti Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, maalesef sınıfta kalmış gibi görünüyor.  Geçen yılın birincisi, CHP Milletvekili Süleyman Girgin, bu yıl da yine sınıfın en iyisi seçildi.

Son günlerde,  “Pınar Gültekin” cinayetinde, baba Gültekin “davadan vazgeç” dediği iddia edilen Süleyman Girgin, Meclis çatısı altında oldukça başarılı bir çizgi çiziyor.

Girgin’in karnesi “ Pekiyi”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, geçtiğimiz yasama yılında, 5 ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na verdi.

Temmuz 2018 yılında yemin ederek Milletvekilliği görevine başlayan Girgin’in o tarihten itibaren hazırladığı yasa teklifi sayısı 15’e ulaştı. Süleyman Girgin, 2020 ylında Muğla’nın sorunlarıyla ilgili olarak Meclis Başkanlığına, 52 adet soru önergesi verdi.

TBMM verilerine göre, Girgin, geçtiğimiz yıl, komisyonlarda ve Meclis kürsüsünde ise konuşma rekoru kırdı. Girgin, Genel Kuru’lda en çok konuşan milletvekilleri arasında yer aldı.

Plan ve bütçe komisyonu üyesi olan Girgin, çoğu bütçe müzakerelerinde olmak üzere 81 defa söz alarak konuşma yaptı.

Bakanlık bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmaları görsellerle süsledi. İşçi kökenli olan Girgin hazırladığı pankartlarla ilgili bakanların önünü keserek, sorunlara dikkat çekmeye çalıştı.

Süleyman Girgin, geride bıraktığımız yasama yılında, Meclis kürsüsüne 44 defa çıkarak konuştu. Girgin Meclis’e girdiği ilk yıl olan 2018’de genel kurul salonunda 40, 2019 yılında ise  63 konuşma yapmıştı.

Suat Özcan’ın karnesi “ İyi “

CHP’li Suat Özcan, geçtiğimiz yıl “en fazla kanun teklifi hazırlayan” Muğla milletvekiliydi. Özcan, çeşitli konularda 17 ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sundu.

Suat Özcan, bakanların cevaplandırması için 53 ayrı yazılı soru önergesi hazırladı. “İyi” bir yıl sonu karnesi alan Özcan, yasama yılında, komisyonlarda 5, Genel Kurul salonunda ise 12 defa konuştu.

Mürsel Alban’ın karnesi “Orta”

Ana Muhalefet Partisi CHP Muğla Milletvekili olan Mürsel Alban ise geçtiğimiz yasama döneminde, İş kanunu ve İbadethanelerle ilgili olarak, iki ayrı kanun teklifi hazırlayarak Meclis’e verdi.

Mürsel  Alban, Muğla milletvekilleri arasında “soru önergesi hazırlama şampiyonu” oldu. 2020 yasama yılında, 60 ayrı soru önergesini, Cumhurbaşkanı ve Bakanların yanıtlaması için Meclis Başkanlığına sundu.

Alban, Meclis’teki ihtisas komisyonlarında 8, Genel Kurul salonunda ise 3 kez konuşma yaptı.

Metin Ergun’un karnesi “Orta”

İYİ Parti’yi Muğla’da temsil eden tek milletvekili olan Metin Ergun, aynı zamanda İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı. Yönetici olması nedeniyle, milletvekilliğine çok fazla vakit ayıramadı.

Bu nedenle de geçtiğimiz yasama yılında meclis başkanlığına kanun teklifi veremedi. Oysa bir yıl önce  2019 yılında 2, 2018 yılında ise 3 ayrı yasa teklifi hazırlamıştı.

Metin Ergun, 2020 yılında 41 ayrı soru önergesi  verdi. Komisyonlarda 5, genel kurulda ise 12 defa konuştu.

Burak Erbay’ın karnesi de “Orta”

CHP’nin dört Muğla Milletvekilinden biri olan Burak Erbay, geçtiğimiz yasama yılında kanun teklifi hazırlamadı. Öte yandan 22 soru önergesi hazırlayarak Meclis Başkanlığına verdi.

Burak Erbay, partidaşı Süleyman Girgin’den sonra Genel Kurul salonunda en çok konuşan milletvekiliydi. Erbay, geçtiğimiz yasama yılında 16 defa meclis kürsüsünden konuşma yaptı. Çeşitli komisyonlarda ise  7 ayrı konuda sorunları dile getirdi ve iktidarı eleştirdi.

Yelda Erol Gökcan’ın karnesi “zayıf”

Muğla’nın tek kadın milletvekili olan Yelda Erol Gökcan, iktidardaki AK Parti’nin temsilcisi. Bu nedenle Meclis performansı açısından, geçtiğimiz yasama yılında muhalefetteki arkadaşları kadar başarılı değildi.

TBMM’nin resmi verilerine göre;

Yelda Erol Gökcan, geçtiğimiz yıl  Mart ayında genel kurulda sadece bir konuşma yaptı. O konuşmasında da CHP Grubunun, “televizyon dizilerinde şiddete yönelik araştırma komisyonu kurulması” önerisine karşı çıktı.

Gökcan’ın, komisyon konuşması bulunmuyor. Kanun teklifi ve soru önergesi de hazırlamamış. Gökcan, görev yaptığı 2,5 yılda, mecliste 13 defa kürsüye çıktı.

Mehmet Yavuz Demir’in karnesi de “zayıf”

Tecrübeli siyasetçi AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir’in karnesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “zayıf”.

Mehmet Yavuz Demir, Meclis çalışmalarını en iyi takip edenlerden birisi olmasına ve tüm oylamalara katılarak el kaldırmasına rağmen, geçtiğimiz yasama yılında genel kurulda hiç konuşma yapmadı. Meclis Başkanlığına soru önergesi de vermedi.

07 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek milletvekili görevine başlayan Demir, yemin etmenin dışında son iki buçuk yılda sadece 3 defa meclis kürsüsüne çıktı.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. beyler koca dedi ki:

    emin bey teşekkurler sağlıklı huzurlu yııllar diliyorum