Bodrum Gündem

UNESCO,  2021 Yılını  ‘Hacıbektaş Yılı’ İlan Etti

UNESCO,  2021 Yılını  ‘Hacıbektaş Yılı’ İlan Etti

 Sevgi, saygı, barış bekler
İnsanlığa hizmet ister
Birlik ve kardeşlik diler
Yan ışığı Hacı Bektaş
.”

M.D.

Günlerden cumartesi… Tutukluluk günleri…09 Ocak 2021 Cumartesi… Halk TV’de Serhan Asker’in sunduğu Görkemli Hatıralar’ı ilgiyle izledim. İzlenceye Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok, Programların Aranan Konuşmacısı Sunay Akın, Yapımcı Işıl Özgentürk ve Ses Sanatçısı Haluk Tolga İlhan renk ve ahenk kattılar! Tanınmış Şair ve Yazarımız Cemal Süreya’nın yaşamından ayrıntılı olarak söz edildi. 

Belediye Başkanı Altıok, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Hacı Bektaş Veli’nin 750. Ölüm yıldönümü nedeniyle 2021 yılının “Hacı Bektaş Veli Yılı”  olarak duyurulduğunu belirti ve uluslararası düzeyde etkinlikler yapılacağını duyurdu.

Bu konuya katkıda bulunmak amaçlı gözlemlerimi ve edinimleri katarak anmak istedim. Öncelikle Hacı Bektaş Veli’yi anımsamaya çalışalım.

Hacı Bektaş Veli Kimdir?

XIII. yüzyılda Hacı Bektaş Veli’nin temellerini attığı, dünden bugüne geçerliliğini koruduğu düşüncelerinin ışığını, şiirlerini, özdeyişlerini, hakkında anlatılanları okuyoruz.

Evet, sevgi, eşitlik, tanrı, din, paylaşım, hoşgörü, bilim, eğitim gibi kavramlar Hacı Bektaş Veli’den günümüze dek gelmiştir.  Bu görüşleri tüm dünyada aydın ve sağduyulu toplumlarca onay görmüş ve aydınlar tarafından yüzyıllardan günümüze taşınmıştır.

Barışın simgesi olan bir güvercin donuyla Anadolu’ya geldiği söylencesi oldukça anlamlıdır. Hacı Bektaş Veli’nin, savaş yerine barışı; düşmanlık yerine dostluğu; kin yerine sevgiyi ve hoşgörüyü benimseyen, hümanist bir anlayışa sahip olduğunu bilmekteyiz. Kucağında aslan ile ceylanı ya da güçlü ile zayıfı bir arada tutması, yorumuyla önemli bir görüntüdür.

Anadolu’da duruş ve örgütlenme temelli bir dergâh kurmuş, Kadıncık Ana  ile birlikte Alevi–Bektaşi kültürünü tüm Anadolu’ya yayarken felsefi düşüncesini kültürün temellerinden biri yapan, “Yetmiş iki milleti bir nazarda gör!” sözleriyle toplumların eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğunu anlatmıştır. Alevi–Bektaşi felsefesinde, “Eline, beline, diline sahip ol!”“Yetmiş iki milleti bir nazarda gör!” özdeyişleriyle anlamlaşır.

“Kadınları okutunuz!” “Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır!”“Okunacak en büyük kitap insandır!” , “Yolumuz, ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur!”  Diyen  diyen Hacı Bektaş Veli; öğretisinin temel ilkelerini oluşturan bu sözleriyle yüz yıllar geçse de felsefesinin derinliği ve gerçekliği ile günümüz toplumlarına ışık tutma görevinde bulunmuştur. İşte dillerdeki dörtlüğü:

“Hararet nardadır, sac’da değildir,
Keramet baştadır, tac’da değildir,
Her ne arar isen, kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de, Hac’da değildir.”

Hacı Bektaş Veli, akla, mantığa ve sevgi temeline dayandıran; kadın ve erkek eşitliğini savunan, yaşadığı dönemde Hatun Ana (Kadıncık Ana) önderliğinde kurulan Anadolu Bacıları teşkilatına büyük destek veren bir düşünürdür.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Hacı Bektaş Veli’nin 750. Ölüm yıldönümünü nedeniyle 2021 yılının “Hacı Bektaş Veli Yılı”  olarak değerlendirdiğimiz bu anlamlı yılda onu bir şiirimle anmak istedim.

Hacı Bektaş

Bilgisizlik düşman, diyen
Bilime, akla yer veren
Türk dilini içten seven
Can ışığı Hacı Bektaş.

Onca doğruluk, ilaçtır
Pişmanlık da ihtiyaçtır
Keramete uyan baştır
Şan ışığı Hacı Bektaş.

Tembelliğe ödün vermez
Yalanı, fitneyi sevmez
Adaletsiz toplum görmez
Kan ışığı Hacı Bektaş.

Çalışkanın yanındadır
Aklın, bilmin savındadır
Kültür, erdem yolundadır
Tan ışığı Hacı Bektaş.

Sevgi, saygı, barış bekler
İnsanlığa hizmet ister
Birlik ve kardeşlik diler
Yan ışığı Hacı Bektaş.

Muhsin Durucan

 

                                                            *

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.