Bodrum Gündem

PTT kargo çalışanları köle gibi çalıştırılıyor

Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası Haber-Sen üyeleri Bodrum- Konacık Gazderesi’ndeki PTT önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada; “Yorulduk, tükendik, ölüyoruz. Artık yeter. Yaşamımızı savunmak kurumumuza sahip çıkmak için mücadele cephemizi güçlendireceğiz…” ifadeleri dikkat çekti…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

Çalışma şartları ve yaşadıkları zorlukları dile getiren PTT Kargo çalışanları, eksik personel nedeni ile meydana gelen gecikmelerden de, haksız yere çalışanların sorumlu tutulduklarını kaydettiler. Açıklamada; “PTT emekçileri angarya çalışmaya zorlanmış, personel yetersizliği ve araç-gereç eksikliği giderilememiş, koruyucu ekipmanlar temin edilmekte yetersiz kalınmış, artan iş yükü ile birlikte de PTT emekçileri zora sokulmuştur. Pandemi döneminde bütün kargo şirketleri kargo kabulünde bir kota koyarken, PTT kargo kabulünde sınır koymamış, kargo kabulü ve dağıtımında çok büyük sıkıntılar yaşamıştır ve yaşamaya da devam etmektedir…” ifadeleri yer aldı.

Sorun büyük, çözüm kolay…

Emek Partisi (EMEP) Muğla İl Başkanı Nuri Alikoç ile Eğitimsen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay’ında destek verdiği basın açıklamasının başında, Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası Haber-Sen Muğla İl Temsilcisi Mevlüt Çiçek yaşanan sorunları kısa bir şekilde özetledi. Daha sonra sözü basın açıklamasını okuyacak olan Haber-Sen 6 No’lu Şube Sekreteri Nuray Çelik’e bıraktı.

Eksik personelden kaynaklı meydana gelen gecikmelerin suçu çalışanlara yükleniyor…

PTT kargo çalışanlarının sorunlarının dile getirildiği basın açıklaması şu şekilde devam etti; “Nitelikli ve hızlı hizmet almaya hakkı olan yurttaşlarımız da bu yoğunluktan etkilenmiş, gönderileri zamanında teslim edilememiş ve mağdur olmuşlardır. Bütün mücadelesine ve harcadığı emeğe rağmen bu gecikmelerin sorumlusu yine PTT emekçileriymiş gibi angarya çalışmaya zorlanmıştır. Yaz dönemi kargo yoğunluğunda yaya dağıtıcılar bile sırtlarında çuvallarla kargo dağıtımı yapmışlardır. Bodrum Yarımada Dağıtımda bir buçuk yıl içerisinde on iki çalışanımız emekli olarak ya da tayinle merkezimizden ayrılmış yerlerine sadece bir yaya dağıtıcı arkadaşımız gelmiştir. Bütün bu eksiklere rağmen canla başla görev yapan PTT emekçilerine yöneticilerimiz yeteri kadar özveri göstermediklerini söylemektedirler. Aylardır personel eksikliğinden dolayı bütün gönderiler devirli olarak dağıtılmakta her ne hikmetse bunun sorumluğu da PTT çalışanlarına yüklenmeye çalışılmaktadır…”

Çalışma barışını bozuldu…

Basın açıklamasında çalışanlar kötü davranıldığı ve mobing uygulandığı da dile getirilerek şu ifadelere yer verildi; “Tüm bu sıkıntıların yanında PTT emekçilerinin yakındığı bir diğer konu ise yöneticilerin emri vaki ve sert üsluplarıdır. Yöneticiler tarafından maruz kalınan hakaretler, asılsız beyanlara dayanan uyarı yazılarıyla birlikte çok ciddi boyutlarda mobbing uygulanmaya başlanmıştır. Bu durum çalışma barışını bozmakta ve PTT çalışanlarının verimli çalışmasına engel olmaktadır. PTT emekçileri öyle bir noktaya gelmiştir ki aile ve sosyal yaşamları bile yok olma noktasındadır. Sadece iş odaklı ve mutsuz bireyler haline dönüşmeye başlamıştır…”

Sorunların çözümü çok zor değil…

Basın açıklamasının sonunda PTT çalışanlarının sorunları çözülemeyecek kadar zor olmadığı vurgulanarak; “İsteklerimiz çok basit ve insani isteklerdir…” denildi. PTT çalışanların sorunlarının çözüm önerileri de şu şekilde sıralandı;

  1. Personel ve araç eksikliğinin çok acil bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. 
  2. Sağlıklı ve hijyenik çalışma ortamları sağlanmalıdır. 
  3. Yıpranma payı yeniden PTT emekçisine verilmelidir.
  4. İHS ve taşeron sisteminden vazgeçilip güvenceli iş ve güvenceli gelecek sağlanmalıdır.
  5. Cihet parselizasyonları acilen yapılmalıdır.
  6. Kargoya kota sınırlaması getirilmelidir.
  7. Yöneticilerin performans sistemi üzerinden çalışana mobbing yapmasına engel olunmalıdır.
  8. Dağıtımda Cumhurbaşkanlığı genelgeleri kapsamında dönüşümlü ve dinlenerek çalışmaya acilen geçilmelidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.