Bodrum Gündem

Uğur Mumcu Anıtı Türküler Eşliğinde Açıldı

Uğur Mumcu Parkına yakışan anıt, karanfillerle donatıldı. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca “bu anıt, içimizdeki acının ve üzüntünün ifadesidir…” dedi.

Bodrum Gündem Haber

Fethiye’de geçmiş dönemlerde halkın kullanımına sunulan Uğur Mumcu Parkı, adına yakışan bir anıta kavuştu. Yontucu Onur Fırat Fen’in yaptığı Uğur Mumcu’nun anıt heykeli, Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen bir törenle açıldı. Yoğun bir katılımın olduğu açılış töreninde, yapılan konuşmalarla hem Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu anıldı, hem de anlatılan anekdotlarla Mumcu’nun gazeteciliği ve kişiliği, katılımcılara bir kez daha hatırlatıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının da konuşma yaptığı törende Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, kalemini satmayan, kiraya vermeyen gazetecilerin de olduğunu dile getirerek “Bu anıt, içimizdeki acının ve üzüntünün ifadesidir. Bizler Uğur Mumcu’yu unutmamak ve unutturmamak adına bu anıtı sizlerle birlikte açıyoruz…” dedi. Uğur Mumcu’nun anıt heykelini yapan Onur Fırat Fen ise kısa bir konuşma yaparak “Bu görevi bana layık gören değerli başkanımız Alim Karaca’ya ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Bu projede ismim gibi onurlandım. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun…” dedi.

Yontucu Onur Fırat Fen’in eseri…

Fethiye’de geçmiş dönemlerde halkın kullanımına sunulan Uğur Mumcu Parkı, adına yakışan bir anıta kavuştu. Yontucu Onur Fırat Fen‘in yaptığı Uğur Mumcu’nun anıt heykeli, Fethiye Belediyesi tarafından düzenlenen bir törenle halkın da yoğun bir katılımıyla açıldı. Açılış törenine; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Muğla Milletvekilleri Burak Erbay, Suat Özcan, Süleyman Girgin, geçmiş dönem milletvekilleri, CHP İlçe Başkanı Mehmet Demir, CHP ilçe örgütü yönetimi, meclis üyeleri,  STK temsilcileri, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, oda ve dernek başkanları, Cumhuriyet gazetesinden Miyase İlknur, Yeniçağ gazetesinden Murat Ağırel, Birgün gazetesinden İbrahim Varlı, Hürriyet gazetesinden Deniz Sipahi, Posta gazetesinden Banu Şen, Milliyet gazetesinden Engin Uğur Ağır ve ayrıca Barış Yarkadaş, Ümit Zileli, Esat Aydın ile vatandaşlar katıldı. Açılış töreninde Fethiye Belediyesi Bando takımı, Uğur Mumcu türkülerine can verirken, tören alanında kurulan masalardan Uğur Mumcu ile ilgili bilgilerin yer aldığı kitapçıklar ve karanfiller de halka dağıtıldı.

Unutulmayışından Kıvanç Duyuyorum

Açılış töreninde yapılan konuşmalarda ilk olarak Tarık Konal kürsüde yerini alarak Uğur Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu’nun mesajını okudu. Mumcu, mesajında kardeşi Uğur Mumcu’yu anlatırken “Anlatılması güç bir üzüntü içindeysem de onun bu unutulmayışından kıvanç duymaktayım. Bu yapıtın sanatçısına, bu meydana adını verenlere, oluşmasına katkı sağlayanlara, bu anmaya katılan ülkemizin bilimden, sanattan, aydınlanmadan yana olan tüm güzel insanlarına gönül dolusu teşekkür gönderiyorum…” ifadelerine yer verdi.

Unutmayacağız, Unutturmayacağız…

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da konuşmasında “Bu anıt, içimizdeki acının ve üzüntünün ifadesidir. Bizler Uğur Mumcu’yu unutmamak ve unutturmamak adına bu anıtı sizlerle birlikte açıyoruz” diyerek, “Bu anıtta Fethiye’de yetişmiş sanatçı arkadaşımızın bütün duyguları var. Bizler adalet ve yargının basın içinde ve buradaki insanlar içinde eşit olmasını temenni ediyoruz. Sıkıntılı süreçlerden geçiyoruz. Ama bizler hiç yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz. Sizlerle birlikte daha güçlüyüz. Bizim yorulma, hasta olma lüksümüz yok. Yapılan anketlerde yüzde 48 ile aldığımız Fethiye Belediyesi’nde büyük bir artışla yüzde 63’lere gelmiş durumdayız. Ülkemizde yaşayan 83 milyon insanı, insan olduğu için seviyoruz. Fethiyemizde de yaşayan 163 bin kişinin asla etnik yapısına bakmadan hizmet etmek için gece gündüz çalışıyoruz. Hırsımız yok. Onların mutluluğu ve refahı için bizler çalışmaya devam ediyoruz. İstedikleri kadar üstümüze gelsinler. Bizler, halk arkamızda olduğu sürece çalışmaya ve başarılı olmaya devam edeceğiz. Bizler Uğur Mumcu gibi düşünüp Uğur Mumcu gibi yaşayan insanlar olarak, Uğur Mumcu’nun geçmişte bu ülkeye verdiği değerleri yaşatarak onu unutturmayacağız…” şeklinde duygu ve düşüncelerini ifade etti.

Uğur Mumcu burada da yaşayacak…

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da törende yaptığı konuşmada, ülkenin özgür kalemi Uğur Mumcu’nun evinin önünde katledilişinin üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatarak ölümsüz gazeteciden bahsetti. Akın “Bugün olan olaylara o zamanlardan ışık tuttuğu için bir kez daha Uğur Mumcu’yu sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz. Onu unutturmamak ve unutmamak için buradayız. Bu heykelle Uğur Mumcu burada yaşayacak. Belediye başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu vesileyle tam bağımsız Türkiye savunucularının sembolü, korkusuz kalem, halkın öncü yüreği, Sakıncalı Piyade Uğur Mumcu’yu saygı ve sevgiyle anıyorum” diye konuştu.

Uğur Mumcu’nun en beğendiğim yontusu buradaki oldu…

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Miyase İlknur da törende bir konuşma yaparak Cumhuriyet Gazetesi için Fethiye’nin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayarak “Kurucumuz Yunus Nadi Fethiyeli. Fethiye olmasaydı Cumhuriyet Gazetesi olmayacaktı. Belki bizler ve Uğur Mumcu, sizlere seslenme olanağı bulamayacaktık. Birçok Uğur Mumcu heykeli gördüm ama en beğendiğim yontu buradaki oldu…” diyerek Onur Fırat Fen’e teşekkür etti ve Uğur Mumcu’nun nasıl Uğur Mumcu olduğunu anlattı.

Yeri doldurulamaz…

Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel ise konuşmasında “Benim ağabeyim olarak gördüğüm Uğur Mumcu’nun anma gününde burada olduğum için hem hüzünlüyüm hem gururluyum. Çocukluğumda babam eve Uğur Mumcu’nun yazılarını getirirdi. Uğur Mumcu katledildiğinde ben dedim ki Uğur Mumcu olacağım. Bu yolda da elimden geldiğince korkmadan Cumhuriyetin devrimlerini en kılcal damarlarıma kadar nakşederek kalemimi asla satmadan, kırmadan, kiralamadan onun izinde yürüyerek yazmaya çalışıyorum. Ancak onun yerinin doldurulamayacağını da biliyorum” dedi.

Önemli olan halkı arkanda hissetmek

Gazeteci yazar Ümit Zileli ise “Ne olacaksın diye sorduklarında Cumhuriyet Gazetesi yazarı olacağım derdim. 20 yıl sonra bu gerçekleşti ve bunda Uğur Mumcu’nun çok büyük emeği vardır” diyerek “bu ülkede yurtsever olmak, bu ülkede halkın yanında olmak her zaman bir bedelle ödetildi. Biz bu bedeli ödemeyi baştan ödemeyi göze aldığımız için vız gelir, tırıs gider. Önemli olan halkı arkanda hissetmektir. Biz hala ülke olarak ayaktaysak, bu ülkenin yurtsever ve bilinçli halkına borçluyuz” diye konuştu.

Uğur Mumcu çok ağır bedel ödedi

CHP 25. ve 26. Dönem milletvekili, yazar Barış Yarkadaş ise törende yaptığı konuşmada Uğur Mumcu ile yaşadığı bir anekdotu anlatarak “Uğur Mumcu çok ağır bedel ödedi.  Türkiye’nin bağımsızlığı ve özgürlüğü için bunu canıyla ödedi. Buradan Uğur Mumcu’ya ve hayatını kaybetmiş tüm gazeteci dostlarıma selam yolluyor ve yerinizi boş bırakmayacağız demek istiyorum…” diye konuştu.

Konuşmaların ardından belediye görevlilerinin dağıttığı karanfilleri davetliler ve vatandaşlar, anıta koydu. Vatandaşlar anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmezken Heykeltraş Onur Fırat Fen imzalı anıtın 220 cm x 70 cm x 70 cm ölçülerinde ve kompozit ahşaptan yapıldığı öğrenildi. Anıtta ayrıca  “Vicdan sustu. Hukuk sustu. İnsanlık sustu. Göz göre göre öldürüldük. Ey halkım unutma bizi!” sözlerine yer verildiği görüldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.