Bodrum Gündem

Girgin esnaflarla yerel yönetimleri karşı karşıya getiren sorunu Meclis’e taşıdı

Girgin esnaflarla yerel yönetimleri karşı karşıya getiren sorunu Meclis’e taşıdı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, iş yerleri önünde bulunan, yerel yönetimlerle işletmecileri ve esnafları karşı karşıya getiren pergola, sundurma ve tentelere ilişkin yaşanan sorunları Meclis’e taşıdı. Milletvekili Girgin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru öneresinde esnaf ve işyerlerini rahatlatmak amacı ile yapı yaklaşma mesafesini ihlal eden sundurma, pergola ve tentelere yönelik mevzuat düzenleme çalışması olup olmadığını sordu.

Bodrum Gündem Haber

Girgin soru önergesinde şu tespit ve ifadelere yer verdi:

‘Sundurma, pergola ve tente zorunluluktan kaynaklanıyor’

“Ticari işletmeler ve esnaflarımızın işyerleri önünde yapı yaklaşma mesafesini ihlal eden kapalı, açık, yarı açılabilir şekilde yapılmış sundurma ve pergola yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Bu tür yapıların Türkiye’nin hemen hemen her yöresinde yaygın olarak bulunması aslında bu tür yapılaşmanın bir zorunluluk ve ihtiyaçtan kaynaklanmasının açık göstergesidir.

‘Sundurmaların ruhsata tabi olduğuna dair açıklayıcı hüküm yok’

3194 sayılı İmar Kanunu ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği birlikte değerlendirildiğinde sundurmaların etrafının açık olması, bahçe mesafelerine uyması ve amacına uygun şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Ancak mevzuat hükümleri dikkate alındığında sundurmaların ruhsata tabi olup olmadığı hakkında açıklayıcı bir hüküm bulunmamakta olup, ticaret alanlarının birçoğunda yapı yaklaşma mesafesini ihlal eden binaya bitişik, üstü ve etrafı kapalı, farklı malzeme çeşitlerinden sundurma/tente adı altında yapılmakta olan ilave kapalı kullanım alanları ortaya çıkmaktadır.

‘Ticari kaygılar ve pandemi nedeniyle açık alanlar tercih ediliyor’

Bu kapalı / yarı kapalı alanlar özellikle yeme / içme alanı amaçlı ticari faaliyetlerde gerek yağmur, güneş, rüzgâr ve diğer iklimsel etkilerden korunmak amacıyla, gerekse ticari kaygılar ve insanların son dönemde özellikle pandemi gibi sağlık amaçlı nedenler ile kapalı alan yerine yarı açık alanları daha çok tercih etmeleri sebebiyle oldukça artmıştır. Ancak denetimden sorumlu kurumlar, yerel yönetimler ve bakanlık il teşkilatları bunların imalatını yapan işletmeler ile karşı karşıya kalarak sorunlar yaşamakta ve ilgili mevzuatları kapsamında idari işlemler tesis etmektedir.

‘imalat ve uygulamaya yönelik yasal altlıklar oluşturulmalı’

Ülkemiz iklim koşulları ile pandemi birlikte değerlendirildiğinde bu tip imalatlara ihtiyaç olduğu aşikâr olmakla beraber bu imalatların yasal altlıklarının oluşturulması da elzemdir. Gelişen teknoloji ile birlikte sundurma, pergola, tente üstü ve yan tarafları açılır kapanır sistemlerle imal edilebilmekte olup malzeme cinsi, kullanım amacı ve hangi koşullarda ruhsatlandırılabileceği kuralları belirlenmeli ve ülke genelinde birçok belediyenin ve işyeri sahibinin yaşadığı sorunlara bir çözüm bulunması gerekmektedir.

‘yönetmelik ve mevzuata ilişkin düzenleme bulunmakta mıdır?’

Bu kapsamda; Son günlerde yaşadığımız pandemi dönemi ve ileride olabilecek benzer sağlık süreçleri birlikte değerlendirildiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu, Kat Mülkiyeti Kanunu, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği vb. mevzuatta esnaf ve işyerlerini rahatlatmak amacı ile yapı yaklaşma mesafesini ihlal eden sundurma, pergola ve tentelere yönelik herhangi bir düzenleme çalışması bulunmakta mıdır?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.