Bodrum Gündem

Meclis Haber Dergisi ve muhalefet

Salgın nedeniyle evde otururken Meclis Haber Dergisi geldi.

İki ayda bir yayınlanan haber dergisinin Kasım-Aralık 2020 sayısı, 2021 yılı Ocak ayı sonunda bana ulaştı.

Derginin sayfalarını, önce kabaca taradım. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Şentop’un fotoğraflarının çokluğu dikkatimi çekti.

Aklıma, muhalefet milletvekillerinin, “Meclis Haber Dergisi’nde kendilerine genel başkanlarına ve partilerine yer verilmediği” yönündeki şikayetler geldi.

Uzun süreden bu yanan yayınlanan dergide, kendilerine yer bulamayan Milletvekilleri,  dergiye bakmayı da boykot etmişlerdi. Kulislerde camlı sehpaların üzerine konulan derginin kapağını bile açmıyorlardı.

Hiç üşenmedim.

Kasım-Aralık aylarına ait Meclis Haber Dergisi’nde kullanılan, insan içerikli fotoğrafları, tek tek saymaya karar verdim.

10 Kasım nedeniyle derginin kapağı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılmış. İç sayfalarda da Atatürk’e ait 12 adet fotoğraf kullanılmış.

İnsanlı fotoğrafları ve haberleri sayarak, sayfaları çevirmeye başladım.

Karşıma sürekli olarak, Erdoğan ve Şentop’un fotoğrafları ve haberleri çıkıyordu. Fotoğraflar da oldukça büyük kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir dergi olmadığı için, Erdoğan’a ait tüm haberler ve fotoğraflar Meclis Haber Dergisi’ne konulmuş diye düşündüm.

İlerledikçe Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un memleketi olan Tekirdağ’da yapılan Şehir Hastanesi haberini de gördüm.

Bahçeli’ye rastladım.

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bir fotoğrafına rastladım. Ankara’daki müze açılışında Erdoğan’ın yanındaki küçücük bir fotoğrafı dikkatimi çekti.

İttifakta bir çatlak yaratır mı, bilemem. Ancak, Bahçeli’nin dergide başka fotoğrafı da yoktu.

Sayfalar arasında ilerledikçe, Meclis komisyon haberleri sayfalarında, komisyonların AK Partili Başkanlarının vesikalık fotoğraflarını gördüm.

Dergide, Türkiye’ye en büyük kötülüğü yaparak giden ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Pompeo’nun fotoğrafı bile vardı. Yurt dışından, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’ın de birkaç tane küçük fotoğrafı dikkatimi çekti.

Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri ile Grup Başkan Vekilleri’nin “eser” miktardaki fotoğraflarına bakarken zor tanıdım.

Meşrutiyet’in ilanı ile ilgili haberde, Sultan Abdülmecit ile Ahmet Vefik Paşa ve diğerlerinin fotoğrafları da kullanılmıştı.

Sayfaları çevirirken, fotoğrafları tek tek saymaya devam ediyorum.

Derginin son bölümünde, “2020 yılı böyle geçti” adlı bir derlemede, Rahşan Ecevit ve Mesut Yılmaz’ın vefat haberlerinin üzerindeki vesikalık fotoğraflara bakarken, “Allah Rahmet eylesin” dedim.

Nur içinde yatsınlar. Rahşan hanımla da Mesut beyle de Gazeteci olarak çokça anımız var.

Buldum!

Meclis Haber Dergisi’nin sonlarına doğru, eski Bakanlardan Atilla Sav’ın cenaze töreni haberinde kullanılan küçücük bir fotoğrafa, dikkatlice baktım.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da cenaze törenine katıldığını biliyordum. Bu nedenle, kullanılan fotoğrafta Kemal bey var mı? diye merak ettim.

İki gözümü fotoğrafa iyice yaklaştırdım. Gözlüklerimin de yardımıyla Tabut-Hoca’nın arkasında CHP liderini seçtim.

Evet, 148 sayfalık Meclis Haber Dergisi’nde, 138 milletvekili olan Ana Muhalefet Partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir adet, küçük de olsa fotoğrafı vardı.

Dolayısı ile Kemal beyin “dergide haber ve fotoğraflarım kullanılmıyor” diye şikayet etme hakkı kalmamıştı!

Notumu aldım, saymaya devam ediyorum.

Kılıçdaroğlu dışındaki liderleri de bulabilir miyim diye dergiyi, bir kez daha gözden geçirdim.

Hayır, hiçbirine yer verilmemişti.

Belki, Milletvekili olmadığı için İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ‘in fotoğrafı kullanılmamıştır diye düşündüm. Ancak, bir tane bile İyi Parti haberi yoktu.

HDP eş genel başkanlarının olmaması ise şaşırtıcı değildi!

Demokrat, Gelecek, Deva ve Saadet Partisi ile diğer partilere ilişkin de herhangi bir iz yoktu, Meclis Haber Dergisi’nde..

Peki ne vardı?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam 26 adet Fotoğrafı vardı. Hem de büyük boy, küçük boy. Derginin tüm sayfalarına serpiştirilmişti. Bazen Meclis Başkanıyla bazen de yalnız kendi vardı. Cumhurbaşkanının Kasım Aralık ayı haberleri, Meclis Haber Dergisi’ne taşınmış ve kullanılmıştı.

Peki , başka ne vardı?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop vardı.  Normal, Meclis Haber Dergisi’nde Şentop’un haber ve fotoğraflarının bulunmasından daha doğal bir şey olamaz. Şentop’un da irili ufaklı 71 adet fotoğrafı Dergideki yerini almıştı…

İşte böyle,.

Son günlerde, hepimizin ne anlama geldiğini iyi bildiği  “tarafsızlık” kelimesini bile, eğip-bükerek yeniden tarif etmeye çalışıyoruz.

Bilmem anlatabildim mi?

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.