Bodrum Gündem

Bodrum Girne Hattında Denktaş ve Soysal‘la Dolaşmanın Hazzı ve Hüznü

Erol MANİSALI-Bodrum Girne Hattında Denktaş ve Soysal‘la Dolaşmanın Hazzı ve Hüznü…

1975’ten vefatına kadar kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la geçen uzun yıllar ve anılar oldu (*): Kıbrıs’a ve Bodrum’un mavi denizine hayran Prof. Mümtaz Soysal ile yine 1975’ten  2019’a kadar uzanan seminerler, konferanslar, sosyal beraberlikler iç içe geçti.

Bugüne kadar yayınladığım 70 küsur kitabın çoğunda Denktaş ve Soysal yer aldılar. Soysal, Denktaş’ın hukuk alanında resmi danışmanı idi. Ben ise resmi olmayan danışmanı (ve dostu) olarak 35 yıl beraber olduk.

Türkiye-KKTC ve Bodrum-Girne hattında hep birlikteydik. Fikirler, tartışmalar, sohbetler, espriler iç içe geçmişti.1984-1994 yılları arasında her Mayıs ayında düzenlediğim

“Uluslararası Girne Konferansları’nda” Denktaş kapsamlı bir konuşma ile açılış konuşmasını yapar, arkasından ben konferansın sunuşunu gerçekleştirirdim.

Ve Soysal başta olmak üzere, diğer katılımcıların tebliğleri başlardı. İlginç bir beraberliğimiz vardı.Bazı yılbaşlarımızı Girne’de birlikte, ailece geçirdik.

Bugün Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları dolayısıyla gündeme oturan Kıbrıs adası, KKTC, Ankara ve Batı ile ilişkiler stratejik bir önem taşıyor. Çünkü:

Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları konusunda Rumlar ve Yunanistan arkalarına ABD, AB, İsrail, Mısır ve diğer bazı Arap ülkelerini almışlardır.

Ankara, KKTC’nin, “uluslar arası anlaşmalarla garantör ülke olarak, fiili varlığını sürdürmek zorundadır.

Yunanistan son 10 yıl içinde, Ege’deki ihtilaflı ve bizim kıyılarımıza çok yakın 18 adamızı fiilen işgal etmiş durumdadır.

Ankara’nın Şam ile arasının açık olması, Türkiye’nin ulusal çıkarlarına aykırı olarak işlemektedir.

Bu koşullar altında Türkiye için tek çıkış yolu, “KKTC’deki fiili varlığını güçlendirmek ve Şam ile de anlaşmaktır”.

Libya ile yapılan yeni anlaşmanın işlerlik kazanabilmesi için bunlar kaçınılmazdır. KKTC ve Kıbrıs’ın çevresi enerji kaynakları, enerji yolları, deniz ve hava ulaşım yolları boyutları ile, ulusal çıkarlarımızın korunmasını gerektiriyor.

Bodrum-Girne hattında fikren gezinirken bunları kaleme aldım. Belki de bir şişeye koyup Bodrum’a geldiğimde denize salarım. Denktaş’a ulaşmasını hayal etmekten başka bir şey elimden gelmiyor ki…

(*)E.Manisalı, “Denktaş’ın Öbür Yüzü”, Kırmızı Kedi, 2011

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.