Bodrum Gündem

Türkiye İşçi Partisi 60 Yaşında

Türkiye İşçi Partisi 60 Yaşında

13 Şubat 1961’de, 1961 Anayasası’nın getirdiği demokratik ortamda, 12 Sendikacının İstanbul Valiliği’ne verdikleri bildirimle kurulan Türkiye İşçi Partisi 60.yılını kutluyor. 1965 yılında 15 milletvekili ile TBMM’nde temsil edilen TİP, 2018 yılında Erkan Baş ve Barış Akay ile yeniden TBMM’nde temsil ediliyor…

Fatih Bozoğlu – Bodrum Gündem

13 Şubat 1961’de, 1961 Anayasası’nın getirdiği demokratik ortamda Şaban Yıldız, Kemal Sülker, Kemal Türkler, İbrahim Güzelce, Ali Demir, İbrahim Denizcier, Adnan Ardan, Avni Erakalın, Kemal Nebioğlu, Hüseyin Uslubaş, Ahmet Muslu ve Salih Özkarabaydır tarafından kurulan Türkiye İşçi Partisi ( TİP ) 1962 yılında kurucular, işçi sınıfı ile aydınları buluşturmak hedefiyle ve yaşadıkları tıkanıklığı aşmak için, aydınları partiye çağırdılar.

Türkiye İşçi Partisi efsane Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar

Mehmet Ali Aybar Genel Başkan…

Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Adnan Cemgil, Nazife Cemgil, Cemal Hakkı Selek, Yunus Koçak, Fethi Naci ve daha birçok aydın partiye üye oldular. Kurucu genel başkanı sendikacı olan Avni Erakalın’dı. Kurucular Mehmet Ali Aybar‘a Genel Başkanlık önerdiler. Böylece Mehmet Ali Aybar genel başkan oldu. Türkiye Sosyalist Partisi Mayıs 1962’de TİP’e katıldı.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Aybar ve TİP Milletvekili Sadun Aren

TİP 1965 Seçimleri ile TBMM’ne girdi…

TİP, 1965 seçimlerinde, 54 ilde toplam 276 bin 101 oyla yüzde 2,97 oy oranına ulaşarak TBMM’ye 15 milletvekili göndermeyi başardı: Mehmet Ali Aybar, Rıza Kuas, Muzaffer Karan, Tarık Ziya Ekinci, Sadun Aren, Yahya Kanbolat, Cemal Hakkı Selek, Adil Kurtel, Behice Boran, Yunus Koçak, Şaban Erik, Yusuf Ziya Bahadınlı, Ali Karcı, Kemal Nebioğlu, Çetin Altan…

Türkiye İşçi Parti Genel Başkanı Behice Boran

TİP 12 Mart…

12 Mart 1971 muhtırası sonrasında alınan kararlar kapsamında TİP, 21 Temmuz 1971 tarihinde kapatıldı, parti liderleri tutuklandı ve 15 yıla kadar değişen hapis cezaları aldı. Bir kısmı 1974 affıyla serbest kaldı. 1975 yılında Genel Başkan Behice Boran önderliğinde yeniden örgütlendi ancak etkili olamadı. 1977’de TİP yüzde 0,1 oy oranıyla sadece 20 bin oy alabildi. 1979 senato yenileme seçiminde ise 33 bin oy alarak, SDP, TBP, TSİP’in gerisinde kaldı.

TİP kurucularından, DİSK efsane Genel Başkanı Kemal Türkler

TİP 12 Eylül…

12 Eylül 1980 darbesiyle TİP yeniden kapatıldı. 1987 yılında TİP, TKP ile birleşerek Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) adını aldı. Bu parti daha sonra kapatıldı. Bu partinin kadrolarının bir kısmı daha sonra ÖDP ve TKP’ye katıldı.

Türkiye İşçi Partisi Milletvekilleri Barış Akay ve Erkan Baş

TİP iki milletvekili ile yeniden TBMM’de…

Erkan Baş, Barış Atay, Tuncay Çelen, Metin Çulhaoğlu’nun da aralarında olduğu geçmiş TİP ve geçmiş TKP üyesi, çeşitli kitle örgütü ve sendika temsilcisi, işçi, öğrenci ve akademisyenlerin bulunduğu 146 kişi imzasının olduğu çağrı metni kamuoyuna duyuruldu. Halkın Türkiye Komünist Partisi çevresinin girişimiyle 7 Kasım 2017’de TİP’in yeniden kuruluşu için dilekçe verildi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile işbirliği yapan parti, adaylarını HDP listelerinden göstermiştir. Erkan Baş, İstanbul 1. Bölge ve Barış Atay, Hatay milletvekili olarak HDP’den 27. Dönem TBMM milletvekili seçilmişlerdir. Seçimlerden sonra Barış Atay ve Erkan Baş, HDP’den istifa edip, Türkiye İşçi Partisi‘ne geçtiler…

Ezilen işçi sınıfının haklarını korumak için ortaya çıkan parti…

Türkiye İşçi Partisi 60.yıldönümü nedeni ile yazılı bir basın açıklama yaptı. TİP tarafından yapılan yazılı açıklamanın başında “Türkiye’de ezilen işçi sınıfının haklarını korumak için” ortaya çıkan, “Bu dünyada insan eliyle yapılmış ne görüyorsanız bizim nasırlı ellerimizin eseridir!” sözleriyle yankılanan maceramız bugün 60. yıl dönümünü kutluyor…” ifadeleri yer aldı.

“Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm” fikrini ilmek ilmek işleyen parti…

İşçiler tarafından 13 Şubat 1961’de kurulan, memleketin dört bir yanına “Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm” fikrini ilmek ilmek işleyen Türkiye İşçi Partisi’nin 60 yaşında hâlâ genç, hâlâ dimdik ayakta olduğunun vurgulandığı yazılı açıklama şöyle devam ediyor; “Kemal Türkler, Behice Boran, Mehmet Ali Aybar, Yaşar Kemal, Çetin Altan, Avni Erakalın… Ve onlarla birlikte, gündelikçi Ayşe’ler, madenci Recep’ler, tütün işçisi Hüseyin’ler, basın emekçisi Attila’lar… El ele verdiler. Kendi güçlerine ve memleketin bereketli topraklarına güvendiler. Kendilerinden sonraki kuşaklara ilham verdiler, umut verdiler. Bu düzeni değiştirebileceğimize olan inancımızı büyüttüler. Açtıkları yolda yürüyoruz. Köklerimiz kuvvetli biliyoruz. Bir çınar dallanıp budaklanıyor görüyoruz. Aramıza katılan her bir gencin, her bir emekçinin, aydının, kadının gözlerinde 60 yıl önce bu yola baş koyanların heyecanını görüyoruz. Alın teriyle geçinen tüm yurttaşlarımız, size sesleniyoruz! Bu heyecan paylaşarak büyüyecek…”

“Yaşamak için… Yaşasın Türkiye İşçi Partisi!”

Türkiye İşçi Partisi 60.yıldönümü nedeni ile yaptığı yazılı açıklaması; “Emekçilerin, yani hepimizin iktidarına giden bu yolda, gelin birlikte yürüyelim. Bize işi, ekmeği, özgürlüğü, barışı, adaleti, insanca yaşamayı çok gören bu düzeni ancak birlikte değiştiririz. Yalnız çocuklarımız için değil kendimiz için. Yalnız yarınları değil bugünü de kazanmak için. Emekçilerin iktidarı için. Yaşamak için… Yaşasın Türkiye İşçi Partisi!” ifadeleri ile sona eriyor…

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.