Bodrum Gündem

Her köşesinden tarih fışkıran kent Muğla

Her köşesinden tarih fışkıran kent Muğla

Muğla’nın tarihi ve kültürel önemine dikkat çekmek, ilimizin kültür mirasını korumak ve yaşatmak için hayata geçirilen “Antik Kentler Destek Protokolü” projesi kapsamında bugüne kadar sekiz antik kent için protokol imzalanmış ve diğer antik kentler için de destek protokolü çalışmaları devam etmektedir.

Bodrum Gündem Haber

İlde yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, ilin tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, tarih ve kültür değerlerini sevdirmek, gerek ulusal gerekse uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Muğla Valiliğinin himayesinde yetkili kurum ve kişiler arasında Stratonikeia Antik Kenti, Lagina Antik Kenti, İdyma Antik Kenti ve Akyaka Ortaçağ Kalesi, Beçin Kalesi ve Ören Yeri,  Euromos Antik Kenti,  Knidos Antik Kenti, Kaunos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Bu kapsamda Vali Orhan Tavlı başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Muğla Müze Müdürü Gülnaz Savran, Ula Kaymakamı ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Baha Başçelik ve Menteşe Kaymakamı ve Muğla’ya Hizmet Vakfı 2. Başkanı Caner Yıldız’ın yanı sıra Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün yürüttüğü Yatağan ilçesine bağlı Stratonikeia – Lagina Antik Kenti, Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak’ın yanı sıra Kazı Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Baran’ın yürüttüğü Ula ilçesi bağlı İdyma Antik Kenti ve Akyaka Ortaçağ Kalesi ile ilgili hazırlanan destek protokolü, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi, Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre’nin yanı sıra Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın yürüttüğü Milas İlçesine bağlı Beçin Kalesi ve Ören Yeri için hazırlanan destek protokolü, İl Emniyet Müdürü Süleyman Dilberoğlu’nun yanı sıra Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın yürüttüğü Milas ilçesine bağlı Euromos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yusuf Kenan Topçu ile İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer’in yanı sıra Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı’nın yürüttüğü Datça ilçesine bağlı Knidos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü,  Fethiye Müze Müdürü V. Deniz Ongun ve Menteşe Kaymakamı ve (MUÇEV Sorumlusu) Caner Yıldız, MUÇEV Sorumlusu Gürkan Büyükkaralı ile İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer’in yanı sıra Kaunos Antik Kenti Kazı Başkan V. Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Çörtük’ün yürüttüğü Köyceğiz’e ilçesine bağlı Kaunos Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolü,  taraflar arasında imzalandı.

İmzalanan destek protokolleri ile imkânlar doğrultusunda protokol taraf üyeleri ile kazı başkanlıkları arasında ortak faaliyetlerin yürütülmesi ve bu faaliyetlerin tanıtımı amacıyla taraflara ait dergi, web sayfası vb. platformlarda yer almasının sağlanması, yapılacak seminer, çalıştay, vb. çalışmalara karşılıklı davet ve katılım sağlanması, düzenlenecek kurumsal, ulusal ve uluslararası toplantı vb. etkinliklerin mümkün olduğu ölçüde kazı alanında gerçekleştirilecek şekilde planlanması ayrıca sanatçı, yazar ile tanınmış kişilerin kazı alanını ziyaret etmesi ve yeni destekçiler bulunması konusunda öncülük edilmesi, diğer yandantarafların kendi web sitelerinde ayrılan bölümde işbirliği yaptığı kazı alanı hakkında tanıtıcı bilgiler vererek, antik kentin tanıtımına katkıda bulunması, kazı alanının tarihi, kazılarda çıkarılan eserler hakkında bilgi edinilmesi ile tarihi ve kültürel değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi bilincinin oluşturulmasını sağlayacak geziler düzenlenmesi, kazı alanı ile ilgili farklı dillerde metinler oluşturulması ve rehberlerin kazı alanı (antik kent) hakkında bilgi sahibi olmasının sağlanması, kazı çalışmalarının daha hızlı yürütülmesine yönelik olarak, ayni ve nakdi yardım sağlayacak sponsor bulunması için gerekli çalışmalarda bulunulması, tarafların işbirliği yaptığı kazı alanı ile ilgili tanıtıcı yayın, harita ve broşür vb. dokümanın bastırılması konusunda destek olunması ve bağlı birimleri ile görev alanındaki yerlerde dağıtımının sağlanması amaçlanmıştır.

Protokolde yer alan TÜRSAB tarafından ören yerinin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması ve daha fazla ziyaretçi çekmesi amacıyla geziler düzenlenmesi, ören yeriyle ilgili farklı dillerde tanıtıcı metinler oluşturulması ayrıca, üyelerinin bilgilenmesi ve eğitimi için Kazı Başkanlığı ile işbirliği içerisinde eğitim seminerlerinin düzenlenmesi yönünde faaliyetlerde bulunulacak.

Muğla Rehberler Odası Başkanlığı ile Kazı Başkanlığı birlikte kazı alanlarının tarihi, kazılarda çıkarılan eserler hakkında bilgi edinmesi, tarihi ve kültürel bilincinin oluşturulmasını sağlayacak gezilerin organize edilmesi ayrıca rehberlerin Kazı Alanı (Antik Kent) konusunda ilgili kazı başkanlarından eğitim alması ve ihtiyaç duyulması halinde ören yerlerinde rehber görevlendirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirecek.

Muğla’nın doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Muğla Valisi Orhan Tavlı, “ilimiz, çok sayıda kentsel, doğal ve arkeolojik sit alanı, müze, ören yerleri, tescilli yapıları gibi tarihsel ve kültürel değerleri ile kültür turizmi için de oldukça yüksek bir potansiyele sahiptir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Muğla, her köşesinden tarih fışkıran adeta bir açık hava müzesi konumundadır. İlimizin her köşesinde ayrı bir tarihi değer, ayrı bir kültürel zenginlik mevcuttur.” dedi.

Muğla’nın sahip olduğu tarihi değerleri korumak, gelecek nesillere aktarmak ve etkin tanıtımını gerçekleştirmek amacıyla kamu kurum ve kuruluşları ve sektörde faaliyet gösteren STK’lar ile iş birliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Orhan Tavlı, “Protokol yapılan kurumlar ile kazı başkanlıkları işbirliğinde yapılacak ortak kültürel faaliyetlerle ilimizin kültür varlıklarının tanıtımına ve kazı çalışmalarının en iyi ve hızlı bir şekilde yürütülmesine katkı sağlanacak.” dedi.

Ülkemizde ilk defa Muğla’da başlatılan projenin kültür varlıklarımızın ortaya çıkarılması ve tanıtılması çalışmalarına büyük bir ivme kazandıracağı öngörülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.