Bodrum Gündem

Bıçak esnafın kemiğini deldi geçti, dayanacak hal kalmadı

Bıçak esnafın kemiğini deldi geçti, dayanacak hal kalmadı

CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılarla ilgili yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Bodrum Gündem Haber
CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’nun yapmış olduğu açıklama şu şekildedir;

‘’Kovid-19 Salgını tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de ekonomik ve sosyal yaşamı altüst etti. Fakat ülkemizde bu altüst oluş, AKP’nin yarattığı ekonomik kriz ile birleşerek çok daha yıkıcı bir hal aldı. Bu yıkımdan en çok etkilenen kesimlerden biri esnaflar oldu.
Salgın sürecinde esnafımız nefes alamaz hale geldi. Kiralar, faturalar, borçlar birikti. Evlerde tencere kaynamamaya başladı.  Birçok esnaf borçlarını ödeyemediği için kepenk kapatmak zorunda kaldı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattı. Bu demek oluyor ki, 2020 yılında her gün ortalama en az 273 esnaf iflas etmiş oldu. 2020 yılında toplamda 80 bin 166 esnaf sicil terkini gerçekleştirirken, 19 bin 422 esnaf ise meslek terkini gerçekleştirdi. 2019 yılında ise bu oran 114 bindi, yani son iki yılda toplamda en az 213 bin esnaf sicilden ve meslekten terkini yaparak kepenk kapatmış oldu.
Esnafın “geçinemiyoruz çığlığı” Saray hariç her yerden duyuluyor. Esnaflarımız halk sağlığı tedbirlerine uyarak, dükkânlarını büyük bir fedakârlık ile kapatıp bunun yükünü sırtlanmışken; dalga geçer gibi “lebaleb dolu” salonlarda siyasi şov yapanlar ülkenin ihtiyaçları ile kendi gündemleri arasındaki aşılamaz farkı cümle aleme ilan ettiler.
Kendi gündelik siyasi çıkarlarından başka hiçbir şeyi düşünmeyenler esnafın sorunları karşısında suspus oldular. Göstermelik yardımlarla günü geçiştirmeye çalıştılar. Oysa esnafımız bu ülkenin ticaret hayatının çimentosudur. Esnaf devlete yük değil, aksine devlete katkı yapandır. Esnafın korunmasının Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Anayasasında bir gereklilik olarak yer almasının sebebi budur.
Önemli bir nokta da esnafımızın sabırsızlıkla beklediği normalleşme tedbirlerinin hayata geçirilmesi. Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına göre, vaka sayıları nüfusa oranlanacak, riskin azaldığı illerde kademeli olarak normalleşme süreci başlayacak. Ancak Muğla’nın resmi nüfusu ile fiili nüfusu arasında büyük bir fark var. Muğla’nın resmi nüfusu daha az olduğu için, resmi nüfus baz alındığı takdirde tedbirlerin daha geç kaldırılması söz konusu olabilir. Bu nedenle, normalleşme tedbirleri hayata geçirilirken fiili nüfus baz alınmalıdır.
Bütün kamu kaynaklarımızı bir avuç yandaş için gözleri kapalı kullananlardan esnafa hayır yok. Oysa bütün esnafı kucaklayan bir çerçevede kamu kaynaklarıyla esnafı desteklemek gerekiyor. Bu acil sorun bütün yakıcılığını koruyor. Kovid-19 salgını sonrası ticari hayat canlandığında yıkımın boyutları daha net ortaya çıkacak. Bugünden bu gerçek ışığında, esnafa hacizler durdurulmalı, stopaj kaldırılmalı, esnafın birikmiş vergi ve SGK prim borçlarının faizleri dondurulmalı ve borçları ertelenmelidir. Esnafa sicil affı çıkartılmalıdır. Devlet bankaları pos cihazlarından komisyon almamalı, esnafa kamu bankalarınca uzun vadeli faizsiz kredi verilmelidir. Esnafımızın bir an önce dükkânlarını, halk sağlığı tedbirlerini ihmal etmeden, açması için çözümler geliştirilmelidir.’’
                                                                                                                                                                                            

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.