Bodrum Gündem

Mübadillerin Fotoğrafları yok olmasın

Mübadillerin Fotoğrafları yok olmasın

Selanik Vilayeti Drama Sancağı Sarışaban Kazası Çağlayık Köyü 4.Kuşak Mübadili Olan Araştırmacı’ Tarihçi Muhammed Kaya, Mübadil Fotoğraflarını kaybolmaktan kurtarmak için büyük bir çaba sarf ediyor.

Bodrum Gündem Haber

Kaya: “Mübadil büyüklerimizden günümüze çok az belge ve kaydın geldiğini en azından onların fotoğraflarını koruma altına almak Mübadil büyüklerimize karşı borcumuz. Bu amaçla 1924 öncesi  (1.Kuşak) 3100 mübadilin fotosuna ulaşarak her geçen gün daha fazla fotoğrafa ulaştığını ve ülkenin dört bir yanından platforma katılımı arttırmak “Kaya, Mübadillerin izinde” ismiyle kurduğum sosyal platformda kısa sürede 10.000 üyeye ulaştım.’’ Kaya, Mübadillerin izinde” Platformunun Kurucusu Kaya Muhammed Ayrıca mübadelenin 100. yılında kapsamlı bir mübadil fotoğraf sergisi yapmayı planladığını belirtti.

Gezici Mübadil fotoğraf sergilerine virüs nedeniyle ara veren Kaya, virüs azalınca ege çıkarması yapacağını, Bu çerçevede Aydın (Didim, Kuşadası) İzmir (Cesme, Urla) Muğla (Bodrum, Fethiye) gibi Mübadillerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde, Stk ve Dernekler ile görüşerek Mübadil fotoğraf sergileri yapacağını belirtti.

“Drama, Kavala, Sarışaban mübadillerinin kullandığı 900 kelimelik Türkçe mübadil sözlüğü de çıkarmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.