Bodrum Gündem

Deve dişi gibi bir Gençlik ve Spor Bakanı var mı?

Mustafa Kemal’i Samsun’a götüren Bandırma Vapurunun ikinci Kaptanı Hacı Tevfik Paşa’nın torunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün kütüphanecisi ve yakın koruması Nuri Ulusu’nun oğlu “Atatürk’ün Yanı Başında” adlı kitabın yazarı, Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mustafa Kemal Ulusu’yu tanımayan yoktur sanıyorum. BG Dergi 18. Sayıda onun yaşam öyküsünü kaleme aldık. Çok ilginç bir yaşam öyküsü. Dergimizi kendisine teslim ettiğimde kısa bir sohbetimiz oldu. Sohbetimiz sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na bir mektup yazdığını söyledi ve yazdıklarını da benimle paylaştı. Mektupta şu ifadeler yer alıyor;

Sayın Bakanım .

Ben Kemal Ulusu eski BJK Yön.K.Üyesi – 43-44 dönem TFF Bşk ve E. Spor Bakanı (merhum Fikret Ünlü’nün) baş danışmanıyım.

Türk futbolunda ilk büyük reformları (20’ye yakın) yapan başkandım. Türk futbolun en iyi takip eden bir kişiyim, benim Özal dönemi dahil (ki rahmetliye çok yakındım) hiç beğenip takdir ettiğim bir spor bakanı olmadı. Rahmetli Ünlü de çok iyi insandı ama maalesef bürokrasiyi aşamadı, projelerimizin de bir çoğu maalesef yapılmadı. Sizi büyük bir keyifle ve takdirle izliyor ve de yürekten başarılar diliyorum. Allah yolunuzu açık etsin.

Ben 30 yıl evvel Bodrum Gündoğan’da mütevazi bir ev aldım bu senede 1 yıldır buradayım. Bodrum’da gençlik ve spor konusunda çok kötü bir durumda ayrıca burada başka potansiyellerde var. Sizi müsait bir zamanınızda Bodrum ve Gündoğan’ıma davet ediyorum. İnanın sizin gücünüz ve yaratıcılığınızla bu bölgeyi Antalya’dan sonra türlü spor branşları için Avrupa’daki kulüplere rahatça açabiliriz.

Sizi tanımaktan mutluluk duyacağım.

Sevgi ve saygılarımla…”

******

Bana göre mektuptaki bazı cümleler gerçekten çok dikkat çekiciydi. Gazetecilik refleksi “Yayınlayabilir miyim?” diye sordum hemen. Sağolsun gülümseyerek “İstiyorsan yayınlayabilirsin…” dedi. Bodrum’dan birçok Belediye başkanı, kaymakam geldi geçti. Ama emekli biri geliyor, Bodrum’a yerleşiyor ve Bodrum için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bodrum’da eğer iyi bir şeyler oluyorsa, sadece onu yönetenlerin yüzünden değil, Bodrum’da yaşayan sevdalıları sayesindedir diye düşünüyorum.

Şöyle bir düşünün, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlarından kaç tanesini tanıyorsunuz? Yazımızın başında adı geçti ama şu an görev yapan Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanını kaçımız tanıyoruz? Doğrusu bu yazıyı kaleme alıncaya kadar ben de bilmiyordum. Bu güne kadar bir iki tanesi dışında şöyle öne çıkan, bizim Egelilerin deyimi ile deve dişi gibi bir gençlik ve spor bakanı aklıma gelmedi.

29 Haziran 1938 tarihinde kabul edilen 3530 sayılı kanunla Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kuruldu. 1969 Türkiye genel seçimlerinin ardından ilk kez Spor Bakanlığı adıyla kurulan bakanlığın başına 3 Kasım 1969 tarihinde İsmet Sezgin atandı. 1972 yılında adı Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak değiştirildi. 1983 Türkiye genel seçimlerinin ardından ise Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı adını aldı. 1 Nisan 1989’dan itibaren Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü olarak faaliyetlerine devam etti. 2011 yılında ise Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı adıyla yeniden kuruldu.

Farkındaysanız “Doluya koymuşlar almamış, boşa koymuşlar dolmamış…”

*****

Dilerseniz Genel Kültür bilgisi olsun diye Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığının tarihçesine bir göz atalım;

Kimler gelmiş kimler geçmiş anımsayalım;  1969 yılında ilk Gençlik ve Spor Bakanı rahmetli Adalet Partili İsmet Sezgin. 1971’de Sezai Ergun (AP), 1973’de Ali Adnan Karaküçük (AP), 1974’de Ali Celalettin Coşkun (AP). 1974 yılında CHP’li Muslihittin Yılmaz Mete ve 1975’de bağımsız bir isim Zekai Baloğlu bakan oluyor. 1975’de Ali Şevki Erek, 1977’de İzmir’in eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur (CHP). 1977’de Önol Şakar (AP), 1978’de Ali Şevki Erek (AP), 1979’da yeniden Yüksel Çakmur (CHP), 1980’de Talat Asal (AP), 12 Eylül döneminde de Vecdi Özgül (askeri) Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlerini yürütüyorlar.

13 Aralık 1983’den itibaren Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor Bakanlığı birleştiriliyor. Vehbi Dinçerler bu süreçteki ilk bakan olurken, Metin Emiroğlu ve Hasan Celal Güzel 18 Mart 1989 yılına kadar Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapıyorlar.

1 Nisan 1989’da yine bir değişiklik yapılıyor ve Gençlik ve Spordan sorumlu Devlet Bakanlığı haline geliyor. Bu süreçte İsmet Özarslan, İlhan Aküzüm, Mehmet Ali Yılmaz, Şükrü Erdem, Ömer Barutçu, Ersin Taranoğlu, Bahattin Şeker, Yücel Seçkiner, Fikret Ünlü, Erdoğan Toprak, Mehmet Ali Şahin, Murat Başeskioğlu, Faruk Nafiz Özak Gençlik ve Spordan sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapıyorlar. Bu süreçteki isimler çok daha tanınan ve bilinen isimler.

6 Temmuz 2011’de yeniden Gençlik ve Spor Bakanlığına dönüştürülüyor ve Suat Kılıç, Akif Çağatay Kılıç, Osman Aşkın Bak Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapıyorlar. Son olarak Mehmet Kasapoğlu Gençlik ve Spor Bakanı olarak halen görevini sürdürmekte…

******

Bodrum için düşünen, katkı sağlamaya çalışan Bodrum sevdalılarını saygı ve sevgiyle kucaklıyorum…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.